(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Tarjouslaskelmien tuotto-oletukset ovat nimensä mukaan oletuksia, eivät lupauksia tulevasta.

Olen yli kymmenen vuotta säästänyt niin sanottuun sijoitussidonnaiseen eläkevakuutukseen. Tarjouslaskelman mukaan säästöt tuottaisivat kymmenen prosenttia vuodessa. Vuotuinen tuotto on kuitenkin jäänyt alle kahden prosentin. Voinko perätä vakuutusyhtiöltä korvauksia?

Kysyy nimimerkki, Pettynyt säästäjä

Kaikkea voi yrittää, mutta korvausvaatimuksellasi ei juuri olisi menestymisen mahdollisuuksia. Olet varmasti saanut myös esitteen ja vakuutusehdot, joista ilmenee, että säästäjä kantaa sijoitusriskin. Se tarkoittaa, että sinä vaurastut, jos olet vakuutuksen kautta ohjannut säästösi rahastoihin, jotka ovat tuottaneet hyvin. Se tarkoittaa myös sitä, että sinä maksat viulut, jos menee huonommin.

Osut kuitenkin ongelman ytimeen. Tarjouslaskelmissa käytetään usein epärealistisen korkeita tuotto-oletuksia. Niihin kuuluu ilman muuta mainitsemasi kymmenen prosentin vuotuinen tuotto. Siihen yltäminen edellyttäisi, että säästöt pidettäisiin hyvin riskialttiissa sijoituskohteissa säästöajan alusta loppuun. Siltikin moiseen tuottoon yltäminen kulujen jälkeen olisi haastavaa.

Korkeinta tuottoa voi yleensä odottaa osakemarkkinoilta. Niiden pitkän ajan historiallinen keskimääräinen vuotuinen tuotto on suunnilleen yhdeksän prosenttia. Tarjouslaskelmissa ei usein oteta huomioon sitäkään, että eläkeiän lähestyessä riskiä on viisasta vähentää ja siirtää säästöjä pikkuhiljaa osakkeita vakaammin kehittyviin kohteisiin, mikä pudottaa myös tuottoa. Tarjouslaskelmien tuotto-oletukset ovat nimensä mukaan oletuksia, eivät lupauksia tulevasta.

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox

Viva 1/2012

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X