Eläkkeeseen vielä aikaa – Miten säilyttää työmotivaatio ja työkyky, kunnes eläkeikä koittaa?

Viimeiset vuodet töissä ennen eläkettä voivat olla haastavia, mutta älä lannistu. Tarja Salo antaa vinkit, kuinka ylläpitää motivaatiota viimeisinä työvuosina.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Työkyvyn ja motivaation säilymiseen vaikuttavat sekä sinä itse että työnantaja

Viimeiset vuodet töissä ennen eläkettä voivat olla haastavia, mutta älä lannistu. Tarja Salo antaa vinkit, kuinka ylläpitää motivaatiota viimeisinä työvuosina.
Teksti: Tarja Salo

”Olen 59-vuotias, eläkeikään on vielä muutama vuosi. Mitä minun pitää tehdä ja mitä työnantaja voi tehdä, että oma työkyky ja työmotivaatio säilyvät loppuun asti?” Näin Tarja Salo vastaa lukijalle.

Työmotivaatio ei ole iästä kiinni

Kiperiä kysymyksiä molemmat. Työkyvyn ja motivaation säilymiseen vaikuttavat sekä sinä itse että työnantaja. Jokainen työntekijä, työpaikka ja työtehtävä ovat omanlaisensa. Mutta yksi asia on varma: Jokaisella on oltava perusoikeus vanhentua työelämässä.

Saatat tuntea itsesi vanhaksi, ikälopuksi raakiksi. Itsetuntosi murenee, et mielestäsi osaa mitään etkä varsinkaan opi mitään uutta, vaikka kuinka koulutetaan.

Ensimmäiseksi näistä harhaluuloista pitää päästä eroon! Olet seniori, ja työelämässä konkari, jolla on kokemusta vuosikymmeniä enemmän kuin juuri taloon tulleilla ja näin ollen myös paljon osaamista.

Usko siis itseesi. Jos sinulle tarjotaan koulutusta, älä kieltäydy. Opit aina uutta, jos vain haluat. Pidä huolta fyysisestä ja psyykkisestä terveydestäsi.

Työkyky vaatii tukea myös työnantajalta

Myös työnantajan pitää huomioida eri-ikäiset ja erityisesti ikääntyvät työntekijät.

Työkykyriskit pitää ennakoida sekä tukea työkykyä ja näin lisätä terveitä työvuosia. On jopa sellainen termi kuin ikäjohtaminen! Jos halutaan, työ voi joustaa ihmisen voimavarojen ja ikääntymisen mukaan. Työvuoroja voidaan suunnitella paremmin, tukea terveellistä työpaikkaruokailua ja liikuntaa sekä parantaa työterveyshuoltoa.

Työnantajan pitää huomioida eri-ikäiset työntekijät

Ruotsissa ja Norjassa on yleistä, että viimeiset työvuodet tehdään osa-aikaista työtä. Tästä voisimme mekin ottaa mallia. Ruotsissa on myös käytäntö, että viimeksi taloon tullut lähtee ensimmäisenä, jos pitää irtisanoa.

Lue myös: Osittainen vanhuuseläke – Nämä vaihtoehdot OVE-eläke mahdollistaa 61 vuotta täyttäneille

Jousto on välillä tarpeen työyhteisössä

Nuoret työntekijät tarvitsevat joustoa, kun heillä on pieniä lapsia, jotka sairastavat. Senioreilla ei näitä huolia ole, mutta heillä voi olla ikääntyneitä vanhempia. Hekin saattavat joutua olemaan poissa töistä, kun huolehtivat läheisistään.

Työyhteisö voi olla julma paikka, mutta niinhän ei saisi olla. Nuorten ja vanhojen pitää sopeutua toisiinsa, nuorten työntekijöiden pitää ymmärtää vuosikymmeniä työssä olleita, ja vanhempien työntekijöiden pitää yrittää päästä nuorten ajatusmaailmaan mukaan.

Ole ylpeä, että olet varttunut työntekijä. Pysyttele menossa mukana silmät ja korvat auki aina uutta oppien.

Asiantuntijoina työkykyjohtaja Kristiina Halonen Ilmarisesta, kehityspäällikkö Jari Kannisto Eläketurvakeskuksesta ja erikoistutkija Mervi Ruokolainen Työterveyslaitokselta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 4/21.

Lue myös: Milloin eläkkeelle pääsee? Entä miten eläkettä haetaan? Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos – Näin hoidat asiat helposti

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X