Energiaa kuluu eniten veden ja asunnon lämmitykseen – Energiavirasto neuvoo säästötalkoissa

Energiavirasto käynnistää syksyllä pilottihankkeen, jossa ikääntyneiden kotitalouksia tuetaan maksuttomilla energianeuvonnan kotikäynneillä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sähkökiuas on oikea energiasyöppö.

Energiavirasto käynnistää syksyllä pilottihankkeen, jossa ikääntyneiden kotitalouksia tuetaan maksuttomilla energianeuvonnan kotikäynneillä.
Teksti:
Nina Lindén

Sähkön hinta on nyt ennätyskorkealla. Kuluttajien sähkölaskut ovat selvästi kasvaneet. Tukalin tilanne on heillä, joilla energiaa kuluu omakotitalon sähkölämmitykseen.

Moni miettiikin nyt, miten omaa sähkönkulutustaan voisi muuttaa, jotta sähkölaskun loppusumma ei kohoaisi aivan huimiin euromääriin.

Kotitalouksissa eniten energiaa kuluu asunnon ja käyttöveden lämmittämiseen. Myös kodinkoneet kuluttavat energiaa. Joten pitäisikö pyykinpesukone napsauttaa päälle yösähkön aikaan?

Lue myös: Sähköllekin löytyy hintakatto – Professori Timo Rothovius katsoo talven hintapiikin yli: ”Tulevaisuudessa sähkö on jälleen halpaa”

Energiatehokas lämpötila oleskeluhuoneissa on 20-21 °C. © Lehtikuva / Markku Ulander

Energiatehokas lämpötila oleskeluhuoneissa on 20-21 °C. © Lehtikuva / Markku Ulander

Energianeuvontaa ikäihmisille

Liikkumisessa voi siirtyä suosimaan joukkoliikennettä tai pyöräilyä, mikäli ei asu sellaisella paikkakunnalla, että auton käyttö on välttämätöntä.

Martat suosittelevat energiajärkeä joka kotiin ja antavat vinkkejä ja neuvoja energian säästöön.

Oman maakunnan energianeuvoja löytyy Energiaviraston sivuilta. Virasto käynnistää syksyllä myös pilottihankkeen, jossa ikääntyneiden kotitalouksia tuetaan maksuttomilla energianeuvonnan kotikäynneillä.

Energialaskun osuus menoista on korkeampi yli 64-vuotiaiden kotitalouksissa kuin muilla kotitalouk­silla. Tämän vuoksi pilotti kohdistuu iäkkäämpään ikäryhmään, selviää Energiaviraston tiedotteesta.

Käynneillä annetaan neuvoja ja tehdään helppoja parannuksia, kuten vaihdetaan lamppuja energiaystävällisempiin Led-valoihin ja tiivistetään ikkunoita.

Energiaa säästämällä voi vaikuttaa energian riittävyyteen ja hintaan.

Energiansäästöviikko 10.-16.10.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 10/22.

Lue myös: Näin helposti säästät arjessa – Seuran lukijat paljastavat nyt säästövinkkinsä: ”Ruokamenoissa on säästää, kun luopuu turhista herkuista, ostaa sesongin kasviksia ja punalaputettuja tuotteita”

ruokahävikki

Kolmannes ruoka­hävikistä tulee kotitalouksista. Meidän arkiset roskapussimme eivät ole mikään pikku juttu. © iStock

Lue myös: Haluatko säästää ruokalaskussa? Näin laitat ruokahävikin kuriin – Ota nämä helpot vinkit osaksi arkeasi!

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X