Ennakkoperintö: Lapsen taloudellinen avustaminen

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rouva Raha neuvoo miten voit tukea lapsen tai kenen tahansa kasvatusta, koulutusta tai elatusta verovapaana.

Perintöveron poistosta on puhuttu viime aikoina paljon puolesta ja vastaan. Tuolloin aina muistutetaan, että veroa ei makseta alle 20 000 euron perinnöstä. Mutta miten verottaja suhtautuu siihen, että annan rahaa aikuisen lapseni ja lapsenlasteni matkoihin ja koulutukseen tai maksan heidän laskujaan? Onko se ennakkoperintöä ja valvotaanko sellaista? Kysyy nimimerkillä: Mummopankki

Koska lapsesi on täysi-ikäinen, sinun ei periaatteessa kuulusi enää elättää häntä eikä maksella hänen maksujaan. Senhän tietysti tiedätkin.

Rajan vetäminen käytännössä voi olla vaikeaa, mutta perintö- ja lahjaverolain 19 pykälän mukaan rajat ovat selkeät.

Ensimmäiseksi: Voit tukea kenen tahansa kasvatusta, koulutusta tai elatusta verovapaana, mutta vain siten, että lahjansaaja ei voi muuttaa lahjaa rahaksi. Voit maksaa vaikka kuinka paljon lapsesi ja lapsenlapseni puolesta ruokamenoja, vuokrarästejä, matkoja, opiskelutarvikkeita tai lukukausimaksuja, myös opiskeluja ulkomailla. Mutta et saa antaa osakkeita, käteistä tai siirtää rahaa heidän tililleen.

Elatuslahjoja eivät myöskään ole esimerkiksi velan lyhennys, omaisuuden eli esimerkiksi auton, taulun tai veistoksen lahjoitus, omaisuuden kauppahinnan tai rahoitusvastikkeen maksaminen. Saajan on tehtävä niistä lahjaveroilmoitus verottajalle kolmen kuukauden kuluessa lahjan saannista.

Toiseksi: Voit maksaa läheisesi tai hänen perheensä käyttöön tavallisen koti-irtaimiston, siis esimerkiksi astiat, kodinkoneet ja vaatteet. Mutta lahjan arvo ei saa olla kerralla suurempi kuin 4 000 euroa.

Kolmanneksi: Voit antaa verottomasti muitakin lahjoja, kunhan niiden yhteenlaskettu arvo samalla lahjansaajalla jää kolmen vuoden aikana alle 4 000 euron.

Lahjaveroa ei mene, jos annat jälkeläisesi käyttää ilmaiseksi autoasi, asuntoasi, kesämökkiäsi tai vaikkapa venettäsi. Voit myös lainata korottomasti jälkeläisellesi, kunhan hänellä on uskottava takaisinmaksusuunnitelma. Lyhennykset on pystyttävä näyttämään toteen verottajan niin pyytäessä.

Saat myös myydä omaisuuttasi jälkeläisillesi alihinnalla, kuitenkin vähintään 75,1 prosentilla käyvästä hinnasta.

Koska lahjojen verovapaus on näinkin suurta, ei kannata yrittää kiertää perintö- ja lahjaveroa. Verohallinnolla on kattavasti keinoja valvoa lain noudattamista, ja sen rikkomisesta jää yleensä aina kiinni. Niskaansa saa aina veronkorotuksen, mutta törkeässä tapauksessa jopa syytteen veropetoksesta.

Kysymyksestäsi päättelen, että sinulla on vain yksi lapsi eli rintaperillinen. Mutta muille tiedoksi: Jos rintaperillisiä on useampia, jollekin heistä annettu tavan omaista suurempi lahja katsotaan yleensä ennakkoperinnöksi, josta on maksettava lahjaveroa. Ennakkoperintö otetaan huomioon lahjanantajan perinnönjaossa ja se pienentää saajan perintöosuutta.

Omaisuutta voi lahjoittaa yli sukupolven suoraan lapsenlapselle. Hänen on maksettava lahjasta lahjavero, mutta kahden sukupolven perintövero säästyy. Normaalisti omaisuudesta maksettaisiin perintöveroa sekä sen siirtyessä sinulta lapselle ja uudelleen sen siirtyessä lapseltasi lastenlapsille.

Lue lisää Vivasta 9/2014!

Teksti: Vellamo Vehkakoski
Kuva: Colourbox

© Colourbox

Yli 3o vuotta toimittajana työskennellyt Vellamo Vehkakoski vastaa arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Hän on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri ja sosiologi.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin.

Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X