”Ennen oli kaljaa – Nyt se on Pale Ale Stout Burberry Lemon Twist Pienpanimo Bitter Special”

”Englannin kieli on tullut maahamme palvelukielenä jäädäkseen. Esimerkiksi Helsingin kaupungin neuvonnassa englantia käytetään jo yhtä paljon kuin suomea”, kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Englannin kieli on tullut maahamme palvelukielenä jäädäkseen. Esimerkiksi Helsingin kaupungin neuvonnassa englantia käytetään jo yhtä paljon kuin suomea", kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Ennen oli Stockmannin Herkku. Nyt se on Food Market Herkku. Ennen oli paperikauppa nimeltä Tiimari. Nyt on Flying Tiger Copenhagen. Ennen sitä saattoi hakea kupin kuumaa kahvila-nimisestä paikasta. Nyt pitää astella Espresso Roberts House Coffee and Deliin.

Ja entäs sitten ravintolassa syöminen? Ennen se oli ihan vaan ravintola. Nyt on Ruoca Taste by Jason Vintage Magu Sushi Room.

Älkääkä kysykö kaljatuopin tilaamisesta mitään. Nyt tiskillä pitää osata pyytää Pale Ale Stout Burberry Lemon Twist Pienpanimo Bitter Special. Kippis sille!

Voi toki olla, että äskeisissä oli hieman värikynää ja oma kokemukseni paikkojen nimistä on turhan Helsinki-keskeinen. Edellisessä työpaikassani Töölönlahdella laskeskelin, että kymmenen lähintä lounaspaikkaa olivat kaikki hyvin eksoottisen nimisiä, vaikka toimintaa olisikin pyöritetty suomalaisin voimin.

Kyse ei kuitenkaan ole vain hetkellisestä ravintoloiden nimien muoti-ilmiöstä. Englannin kieli on tullut maahamme palvelukielenä jäädäkseen. Esimerkiksi Helsingin kaupungin neuvonnassa englantia käytetään jo yhtä paljon kuin suomea. Ruotsia käytetään huomattavasti vähemmän.

Englanti ei kuitenkaan ole saanut vielä virallisen asiointikielen asemaa. Muutos koskee pääkaupungin lisäksi koko maata.

Puhelinyhtiö Elisan saamista yhteydenotoista tehdään vuodesta toiseen ruotsiksi 6–8 prosenttia. Nyt englannin suosio on ohittamassa ensi kertaa ruotsin.

Suomen kieli ei onneksi ole häviämässä. Kielialue on maailman mittakaavassa pieni, mutta se on samalla vahvuus median näkökulmasta. Seurakin pysyy Seurana eikä ole muuttumassa Companyksi.

Muillekin kuin virallisille kielillemme on maassamme hyvin sijaa. Englannin lisäksi esimerkiksi venäjä on noussut paikoin Itä-Suomessa vahvaan asemaan.

Eikä kielikysymys rajoitu vain ihmisiin. Tietokonemaailmassa erilaisten ohjelmointikielien hallinta työllistää Suomessa kymmeniätuhansia osaajia. It-maailman suhteen voimme olla muutenkin ylpeitä.

Suomalaisen Linus Torvaldsin kehittämä Linux on maailman suosituin palvelinkäyttöjärjestelmä. Sitä käytetään maailman tehokkaimmissa supertietokoneissa.

X