Ennennäkemätön ja röyhkeä rikosaalto: Hautavarkaat vohkivat lähes 80 arvokasta koristepatsasta Järvenpäässä ja Porvoossa – Korvaako ilkivaltavakuutus varkauden?

Jaa artikkeli
lintupatsaat hautakivessä
© iStock
Porvoolaisen Petri Kärpän äidin haudalta varastettiin satojen eurojen arvoiset pronssikoristeet. Uusi ilmiö ihmetyttää omaisten lisäksi myös hautausalan ammattilaisia.

Porvoon ja Järvenpään hautausmailta on kesäkuun aikana varastettu useita kymmeniä hautakiviin kiinnitettyjä patsaita.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi Facebook-sivullaan, että osa koriste-esineistä on niin painavia, että niiden irrottamiseen ja kuljettamiseen on todennäköisesti tarvittu kaksi henkilöä.

Ilmoituksia varastetuista koristepatsaista on tullut seurakunnilta sekä yksityisiltä ihmisiltä, jotka ovat haudoilla käydessään huomanneet esineiden kadonneen.

Järvenpään hautausmaalla puolet enemmän varkauksia

Porvoossa sijaitsevalta Näsinmäen hautausmaalta ilmoituksia on tehty 27 haudasta. Järvenpään hautasmaalta patsaita on varastettu lähes kaksinkertainen määrä.

”Järvenpäässä näitä tapauksia on ollut noin 50 kappaletta”, Saku Lehikoinen Itä-Uudenmaan poliisista kertoo.

Lehikoisen mukaan näin laaja hautavarkauksien sarja on ennenkuulumaton.

”Tiedossamme ei ole, että tällaista olisi aiemmin tapahtunut tässä mittakaavassa ainakaan Itä-Uudenmaan alueella.”

Poliisi kehottaa ihmisiä tarkistamaan omaistensa haudat ja tekemään rikosilmoituksen, jos hautakiviä on vahingoitettu.

Rikosta tutkitaan hautarauhan rikkomisena, josta voi saada sakkorangaistuksen tai korkeintaan vuoden vankeutta.

Pronssilinnut lensivät varkaiden matkaan

Varkaat vierailivat kesäkuun alussa myös porvoolaisen Petri Kärpän äidin haudalla Näsinmäen hautausmaalla.

Kärppä vei haudalle kukkia keskiviikkona 6. kesäkuuta. Silloin kaikki oli vielä paikoillaan.

Seuraavan kerran hän kävi haudalla saman viikon lauantaina ja huomasi, että jotakin puuttuu.

”Heti tuli sellainen olo, että nyt on jotain oudosti. Katselin hautaa pitkään ja tajusin, että kaksi pronssista varpusta oli hävinnyt hautakivestä.”

Kärppä ajatteli ensin sen olevan pikkupoikien kolttosia. Hän yritti katsella haudan lähiympäristöä, jos koristepatsaat olisi heitetty pusikkoon, mutta niitä ei näkynyt missään.

”Kun rupesin ympärilleni katsomaan, huomasin lähistöllä ainakin neljä tai viisi kiveä, joista koristeita oli viety ja pelkät kiinnitykset jäljellä.”

Koristeita ei saa irti ”ilman ammattilaisen välineitä”

Kun äidin hautakiveä aikanaan suunniteltiin Petri Kärpän sisko kysyi, ovatko koristepatsaat varmasti tiukasti kiinni.

”Kiviveistämön työntekijä sanoi, että niitä ei todellakaan saa irti ilman ammattilaisen välineitä.”

Pronssipatsaassa on pitkä tappi, joka upotetaan kiven sisään. Kiinnitys vahvistetaan massalla, joka tulee kiven ja tapin väliin. Koristetta ei saa irti vääntämällä tai potkaisemalla.

”Tapit ovat edelleen kivessä, mutta sahausjälkiä ei näy, eikä kivi ole millään tavalla vaurioitunut. Linnut on otettu irti jollain siihen tarkoitukseen sopivilla ammattivälineillä”, Kärppä olettaa.

Koristepatsaan uusiminen on kallista

Kun ryöstö oli tullut ilmi, Kärppä otti yhteyttä kiviveistämö Berglöfiin, jonka kautta hautakivi ja koristeet oli hankittu.

”Isän ja siskojen kanssa puhuttiin, että laitetaan uudet koristeet paikalleen, jos niitä saa. Kysyin kiviveistämöstä, onko se mahdollista.”

Uudet patsaat luvattiin laittaa paikalleen. Vanhoja kiven sisään jääneitä kiinnitystappeja ei saa pois, joten nekin täytyy uusia.

”Tulee sen näköistä jälkeä kun tulee, eihän siitä enää samanlaista saa. Jollain tavalla yrittävät saada varpuset paikalleen”, Kärppä sanoo.

Patsaiden uusiminen tulee perheen maksettavaksi.

Petri Kärppä aikoo rikosilmoituksen tehtyään hakea korvausta kotivakuutuksesta.

”Kuulin jonkun saaneen tällaisen normaalin kotivakuutuksen piikkiin, mutta katsotaan, mitä vakuutusyhtiö sanoo.”

Uusien patsaiden hinnat ovat satoja euroja. Kärppä toteaa kuitenkin, ettei tapahtunutta voi rahassa mitata, kun kyseessä on läheisen muistomerkki.

Kuuluuko varkaus ilkivaltavakuutukseen?

Kiviveistämö Berglöfin sivuilla sanotaan, että hautakivien ilkivaltavakuutus on voimassa 5 vuotta asennuspäivästä alkaen.

Aiemmin ilkivaltavakuutus on tarkoittanut lähinnä sitä, jos joku kaataa kiven ja se hajoaa. Nyt Berglöfillä on pohdittu, voiko vakuutus korvata myös muunlaisia vahinkoja.

”Pronssikoristeiden varastaminen on aivan uusi ilmiö, eivätkä ne kuulu nykyisen ilkivaltavakuutuksen piiriin”, kiviveistämön omistaja Jesse Berglöf kertoo.

Ilkivaltavakuutus on muistuttaa enemmän takuuta kuin varsinaista vakuutusta.

”Tästä on keskusteltu liitonkin tasolla, onko se edes vakuutus, kun emme me ole vakuutusyhtiö. Se on alalla vakiintunut nimitys.”

Ilkivaltavakuutus on ollut Berglöfillä käytössä vasta vähän aikaa. Sen ehdoista sovitaan asiakkaan kanssa hautakiven tilauksen yhteydessä.

”Siinä on pieni ero, onko kyseessä ilkivalta vai varkaus. Tämähän ei ole varkausvakuutus vaan ilkivaltavakuutus. Jos asiakkaan kanssa on sovittu, että tällainen kuuluu vakuutukseen, niin sitten se voidaan korvata, mutta ei se ole tullut kenellekään edes mieleen aiemmin”, Berglöf miettii.

Omistaja kertoo, että kiviveistämölle on tullut tähän mennessä kaksi tilausta, joissa varastetut patsaat korvataan uusilla.

”Hauta on pyhä paikka”

Hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Ilkka Ollonen kertoo, että haudoilta varastetaan aina silloin tällöin esineitä.

”Joskus on viety kukkamaljakoita, koriste-esineitä ja kynttilälyhtyjä.”

Ollonen on pöyristynyt kuullessaan, miten laajamittainen ryöstöaalto Itä-Uudellamaalla on tapahtunut.

”Joku roisto sen täytyy olla. Hauta on niin pyhä paikka, että en ymmärrä, miksi tällaista pitää tehdä.”

Äidin haudan turmeleminen sai Petri Kärpän vihaiseksi. Hautausmaalta varastaminen saa hänet pohtimaan, eikö tekijällä ole mitään moraalia.

”Sen voisin vielä jotenkin ymmärtää, jos tämä olisi pienten poikien kolttosia, jotka eivät ymmärrä, mistä on kysymys. Jos tämä menee ammattirikollisuuden puolelle, niin ihmettelen, että joku viitsii näin alas vajota.”

X