Ensimmäiset kutsut Linnan juhliin on jo lähetetty: Tämän vuoden teema julkistettu

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat isännöineet Linnan juhlia vuodesta 2012. Viime vuonna he valitsivat juhlien teemaksi ympäristön. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla juhlitaan tänä vuonna tietoa ja yhteiskunnallista keskustelua.

Linnan juhlien kutsujen postitus on alkanut. Tänä vuonna Linnaan saapuu noin 1 700 suomalaista, ja kunniavieraina on perinteiseen tapaan sotaveteraaneja ja lottia.

Linnan juhlien teemana on tänä vuonna tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu.

Teeman mukaisesti tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kutsuvat itsenäisyyspäivän vastaanotolle henkilöitä ja instituutioiden edustajia, jotka ovat edistäneet luotettavan tiedon välittämistä ja yhteiskunnallista keskustelua.

”Suomen vahvuutena on aina ollut kyky toimia yhdessä, tilan antaminen erilaisille mielipiteille ja tiedon monipuolinen käyttäminen”, presidentti Niinistö perustelee teemavalintaa.

Presidenttipari on huomannut, että vaikka tiedon saanti on helpottunut ja kynnys osallistua keskusteluihin madaltunut, yhteiskunnallisesta keskustelusta on tullut sävyltään kovempaa.

”Jokainen voi osaltaan edistää kunnioittavaa keskustelukulttuuria sekä vahvistaa luottamusta tietoon ja asiantuntijuuteen, ja mikä olennaisinta, pysyä totuudessa. Tämä rakentaa luottamusta”, presidentti Niinistö kertoo.

Viime vuonna itsenäisyyspäivää vietti Linnassa vain kaksi presidenttiparia. Presidentti Tarja Halonej ja tohtori Pentti Arajärvi poseerasivat Niinistön ja Haukion kanssa perinteiseen tapaan valokuvaajille. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Viime vuonna juhlittiin ympäristöteemalla

Viime vuonna Linnan juhlissa oli ympäristöteema, ja itsenäisyyspäivän vastaanotolle saapui erityisesti ilmasto- ja ympäristöasioissa ansioituneita suomalaisia. Kaikkiaan vieraita oli noin 1 700.

Teema heijastui myös musiikkiin, tarjoiluun ja koristeisiin. Linnan vieraat pääsivät nauttimaan luomutuotteista ja lähiruoasta. Lisäksi Linnan kuuluisa booli oli viime vuonna lähes täysin luomua.

Vuonna 2017 puolestaan Linnassa juhlittiin satavuotiasta Suomea, ja juhlavastaanoton teema olikin Suomen vahvuudet. Presidenttiparia kätteli noin 1 800 vieraasta: Linnassa nähtiin muun muassa ex-jääkiekkoilija Teemu Selänne ja F1-maailmanmestari Kimi Räikkönen puolisoineen. Teeman mukaisesti Linnaan saapui myös muita menestyneitä urheilijoita, luonnonsuojelualan ammattilaisia, yrittäjiä, kansalaisaktivisteja, rauhanturvaajia sekä tieteilijöitä.

Vuoden 2017 itsenäisyyspäivän vastaanotolla etukäteen puhutti, kätteleekö rouva Jenni Haukio kaikki vieraat. Haukio odotti tuolloin Aaro-poikaa ja raskaus oli edennyt jo pitkälle. Hän piti tauon kättelystä Mariankadun puolelta saapuneiden vieraiden tervehtimisen jälkeen, ja palasi presidentti Niinistön rinnalle entisten presidenttien saapuessa Linnaan.

Postin lakkouhka otettu huomioon

Tänä syksynä puheenaiheeksi on noussut Postin mahdollisen Lakon vaikutus itsenäisyyspäivän vastaanoton kutsujen lähettämiseen. Jos lakko toteutuu, sen on määrä alkaa 11. marraskuuta ja päättyä 24. marraskuuta.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrottiin Seuralle viime viikolla, että lakkouhka on huomioitu myös Presidentinlinnassa.

”Seuraamme tilannetta. Kutsuttavien suuresta määrästä johtuen tasavallan presidentin kanslialla ei valitettavasti ole mahdollisuutta varmistaa erikseen, että jokainen kutsu on saapunut perille. Kanslialla ja Postilla on kuitenkin pitkäaikainen ja toimiva yhteistyö kutsujen postituksessa, joka on osoittautunut hyvin luotettavaksi”, kansliasta kerrottiin Seuralle.

Lisää aiheesta: Uhkaako Postin lakko Linnan juhlien kutsujen perillemenoa? Tasavallan presidentin kanslia: ”Seuraamme tilannetta – sähköisiä kutsuja on silti turha odottaa”

X