Epidemiologiaan perehtynyt Teija Korhonen muistuttaa lomakohteiden viattomista vaaroista: ”Eläinlääkärinä en voi suositella apinoihin tai vieraisiin koiriin tai kissoihin koskemista”

Vuoden 2019 eläinlääkäri Teija Korhonen
Teija Korhonen työskentelee Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC:ssä. © Paul Quant
Vuoden eläinlääkäri torjuu tauteja, jotka tarttuvat ihmisiin ruoan, veden tai eläinkontaktien välityksellä. Tieto on tehokkain tapa nujertaa epidemia, myös silloin kun kyseessä on pahamaineinen ebola tai tappava rabies.

Suomen eläinlääkäriliitto ry on nimittänyt vuoden 2019 eläinlääkäriksi Teija Korhosen, joka työskentelee Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC:ssä, Ruotsin Solnassa, Tukholman kupeessa.

Ruoan ja veden välityksellä leviävien tautien lisäksi Korhonen on erikoistunut zoonooseihin, eli eläinten ja ihmisten välillä tarttuviin sairauksiin.

Hänen erikoisalansa on epidemiologia, jossa tutkitaan sairauksien esiintymistä väestötasolla ja erilaisissa olosuhteissa. Vakavuusaste vaihtelee ärsyttävistä vatsataudeista tappaviin viruksiin.

Marinadi vain raa’alle grillilihalle

”Grillikaudella on syytä muistaa, että lihatuotteiden marinadi on tarkoitettu vain raa’an lihan maustamiseen. Kun liha on kypsennetty, marinadia ei saa enää laittaa sen päälle, koska se voi olla tautiriski,” Korhonen neuvoo.

Salmonellaa ei suomalaisen lihan tuotannossa ei enää tavata, toisin kuin kampylobakteeria, joka on Euroopan yleisin raportoitu zoonoosi.

”Jos veitsellä tai leikkuulaudalla käsitellään raakaa lihaa, välineet ja kädet täytyy pestä ennen kuin teet salaatin. Siipikarjan lihan lisäksi kampylon voi saada pastöroimattomasta maidosta, joka on riskielintarvike”, Korhonen jatkaa.

Grillaaminen ja zoonoosi

Grillikausi on myös zoonoosien aikaa. Eläimestä ihmiseen tarttuvan taudin voi saada raa’asta sianlihasta tai kanasta. istockphoto

Tunne tautien aiheuttajat

Rabiesta eli raivotautia esiintyy yleisesti suomalaisten suosimissa Thaimaan, Intian ja Balin lomakohteissa.

”Eläinlääkärinä en voi suositella apinoihin tai vieraisiin koiriin tai kissoihin koskemista. Äskettäin Norjassa kuoli rabiekseen 24-vuotias nainen, joka oli Filippiineillä ihastunut koiranpentuun. Syksyllä kuoli rabiekseen brittimies, joka oli saanut tartunnan kissalta Marokossa.”

Tällä hetkellä Korhosta työllistää eniten ECDC:n koordinoima legionellabakteeritartuntojen seuranta.

”Nimi on peräisin 1970-luvulta, jolloin bakteeri aiheutti ison epidemian amerikkalaisten sotaveteraanien kokoontumisessa.”

Mission Rabies

Mission Rabies -järjestön rokottama koira on saanut merkkipannan ja todistuksen rokotuksestaan. Kolmannes maailman rabiestartunnoista todetaan Intiassa. Mission Rabies

Keuhkokuumetta aiheuttava legionella leviää usein vesijärjestelmien, kuten liian viileiden lämpimän käyttöveden järjestelmien tai hoitamattomien jäähdytystornien välityksellä. Monet tapaukset liittyvät matkailuun ja hotelleihin.

Sairastuneelta kysytään, onko hän ollut 2–10 päivää ennen ensioireita hotellissa. Tapaukset raportoidaan ECDC:lle, jossa Korhonen tai hänen kollegansa tarkistavat tietokannasta, onko samassa hotellissa ollut toinen tartunnan saanut vieras kahden vuoden sisään.

Jos samassa hotellissa on käynyt kahden vuoden sisällä kaksi legionellatartunnan saanutta vierasta, kyseessä on tapausryväs eli klusteri. Silloin selvä riskiraja on ylittynyt. Tällöin Korhonen kollegoineen lähettää tiedon ELDSNet-verkoston yhteyshenkilölle siihen maahan, jossa majoituspaikka sijaitsee. Jatkotoimilla ehkäistään uusien tapauksien syntymistä.

”Tauti ei ole kovin yleinen, mutta siihen voi kuolla. Vuosittain matkailuun liittyviä tartuntoja raportoidaan noin 1 500 ja klustereita todetaan yli sata. Tänäänkin olen lähettänyt muutaman ilmoituksen. Hotelleja ei tavoitettaisi ilman Euroopan laajuista seurantaa.”