Erilaisia junalippuja ostaneet taistelevat istumapaikoista – miksi, VR?

Jaa artikkeli
Kausilippu, sarjalippu, paikkalippu: kuka pääsee istumaan? © Markku Ulander/VR
VR:n junissa kausilippujen omistajille varatut kiintiöpaikat saattavat aiheuttaa hämmentäviä tilanteita.

Matkustin viime viikolla aamujunalla Tampereelta Helsinkiin. Ostin tavallisen paikkalipun ja päädyin vaunuun, jossa suuri osa ihmisistä matkusti kausilipulla.

Säännöllisesti matkustaville työmatkalaisille myydään kausilippuja, joissa ei ole määrättyä istumapaikkaa. Sen sijaan VR varaa suosituilla reiteillä tietyistä vaunuista kiintiöpaikkoja, jotka on tarkoitettu vain kausilippulaisten käyttöön.

Ympärilläni oli monta muuta paikkalipun ostanutta, jotka joutuivat neuvottelemaan istumapaikoistaan. Lipussa luki paikkanumero, mutta penkissä istui jo joku toinen, joka kertoi omistavansa oikeuden samaan paikkaan.

Hämmennys jatkui Helsinkiin asti. Lähes täyteen junaan oli tulijoita jokaiselta asemalta. Eräskin kausilippulainen kieltäytyi siirtymästä vedoten kiintiöpaikkaansa. Lopulta paikkalipun omistaja lähti etsimään tyhjää istuinta toisesta vaunusta.

Vaikutti siltä, että vaunuun oli myyty liput kahteen kertaan.

Todennäköisin selitys

VR:n mukaan kiintiöpaikoille ei myydä paikkalippuja.

”Se ei ole mahdollista. Kiintiöpaikat on varattu kausilipun ostaneille, eikä niihin myydä paikkalippuja edes silloin, kun juna on täynnä”, VR:n hinnoittelusta vastaava päällikkö Satu Oker-Blom kertoo.

Hänen mukaansa tapahtuneen täytyy olla väärinkäsitys.

”Kesällä kausilipulla matkustaminen vähenee, joten myös kiintiöpaikkojen määrää vähennetään. Viimeksi näin tehtiin 15.6. Voisin kuvitella, että tästä muutoksesta johtuva väärinkäsitys on yksi looginen selitys. Tietenkään en tiedä tapauksen yksityiskohtia.”

Matkustuspäivä oli juuri se, jolloin kiintiöpaikkojen määrää vähennettiin. Luultavasti kausilipun omistajat siis istuivat tietämättään väärässä paikassa.

Kausilippulaisten etuoikeus

Kausilippujen lisäksi juniin myydään myös sarjalippuja ilman paikkamerkintää. Sarjalippua käyttävä voi varata itselleen istumapaikan maksutta VR:n verkkosivuilla. Näin kannattaakin tehdä, sillä kiintiöpaikoilla kausilippu jyrää sarjalipun poikkeuksetta.

”Junahenkilökunta voi tällöin osoittaa sarjalippulaisen toiselle paikalle”, Oker-Blom sanoo.

Hänen mukaansa VR saa jonkin verran kiintiöpaikkoihin liittyvää asiakaspalautetta.

”Tietyistä vuoroista tulee kyselyitä, että voisimmeko tarkistaa kiintiöpaikkojen määrää. Tietysti teemmekin niin koko ajan. Pyrimme siihen, että kiintiöpaikoissa ei oteta huomioon vain toteutuneita matkustajamääriä, vaan että niissä olisi vähän ylimääräistä varaa.”

Kiintiöpaikkojen määrän ja sijainnin voi tarkistaa VR:n verkkosivuilta.

X