”Tavoitettavuus ja työnteko lomalla voivatkin auttaa jaksamaan” – Eikö enää saa vain lomailla?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Erkki Meriluoto
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Tommi Tuomi / Otavamedia
"Tottakai saa lomailla täydellä teholla. Mutta saa myös olla tavoitettavissa ja hoitaa pari työasiaa omin ehdoin, jos se oloa helpottaa", päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Ensireaktio otsikosta voi olla jyrkkä: Tuo on ihan sekaisin. Ajetaanko tässä työnantajien asiaa? Juurihan se Huawei-pamppukin kehuskeli 80 tunnin työviikolla. Eikö täällä enää saisi olla ihan rennosti vaan vapailla ja lomilla? Työajatuksille ei kesälaitumilla tuumaakaan!

Tottakai saa lomailla täydellä teholla. Mutta saa myös olla tavoitettavissa ja hoitaa pari työasiaa omin ehdoin, jos se oloa helpottaa. Monilla näin onkin. Nyt jopa ihan tutkitusti. Kerron tarkemmin.

Kyse on Jyväskylän yliopiston professorin Anu Sivusen ryhmän tutkimuksesta. Sen mukaan tavoitettavuus työajan ulkopuolella – esimerkiksi illalla, viikonloppuna, lomalla – voi auttaa vähentämään uupumusta.

Oletus on ollut usein päinvastainen. Työajan ulkopuolinen tavoitettavuus on yleensä koettu epäkohtana, jota pitäisi kitkeä pois. Se on liitetty stressiin ja työstä irtautumisen vaikeuteen.

”Tavoitettavuus ei merkitse jatkuvaa töissä olemista”

Tutkimuksen mukaan tavoitettavuus voi olla myös myönteinen asia työntekijöiden hyvinvoinnin kannalta. Ennen kaikkea kyse on työn hallittavuuden tunteesta.

Tässä tulee asian pihvi, jonka muotoilee professori Sivunen:

”Työajan ulkopuolinen tavoitettavuus ei tarkoita, että työntekijän tulisi olla kaiken aikaa tavoitettavissa, vaan hän voi itse määritellä, milloin vastaa viesteihin. Tavoitettavuus ei merkitse jatkuvaa töissä olemista, vaan se tarjoaa mahdollisuuden organisoida työpäivä eri tavalla. Esimerkiksi sähköpostien katsominen oman ajankäyttönsä mukaan järkevällä tavalla parantaa työn hallintaa.”

Myönnän. Tuo osui ainakin itselläni kohdilleen. Ja se ei sitten tarkoita, että kaikkien tarvitsisi kokea samoin. Riippuu paljon töistä. Monien ammattien töitä ei edes pysty tekemään kuin fyysisesti työpaikalla ollessa.

Teresa Välimäki ja Teresan kesäruoat -kesälehti

Teresan parhaat Kesäruoat -erikoislehti on nyt myyntipisteissä. © Otavamedia

Esimerkiksi moni mediatöihin päätynyt yksinkertaisesti pitää eri puheenaiheisiin reagoimisesta ja avoimien kysymyksien selvittämisestä. Jos kesken loman pää alkaa raksuttaa hyvää juttuideaa, niin kyllähän se heti töissä oleville viestitään. Samalla voi tarkistaa sähköpostit ja käydä läpi, mitä seuraavaan lehteen on tulossa.

Pieni pisto työasioiden ääressä antaa taas rennomman mielen lomailuun: Hyvin siellä pärjätään ilman minuakin.

Rentoa ja omannäköistä kesää kaikille lomailijoille!

Ps. Kesällä kannattaa myös herkutella! Osta myyntipisteistä Seuran ruokatoimittaja Teresa Välimäen kokoama Teresan parhaat Kesäruoat -erikoislehti. Maukasta suvea!

 Lue myös: Teresa Välimäki kannustaa kokkailemaan hyvässä seurassa: ”Parasta on kiireetön ruoanlaitto hyvillä raaka-aineilla”

X