”Vaikka presidentit eivät onnistuisikaan parantamaan maailmaa Suomen-visiitillään, sen eteen voi onneksi meistä jokainen tehdä pieniä tekoja”, Erkki Meriluoto muistuttaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Pekka Nieminen / Otavamedia
"Löytyykö tapaamisessa maailman isoihin kriiseihin ratkaisuja, jää nähtäväksi. Toiveissa on, että jokin niistä ratkaistaisiin juuri pääkaupungissamme", Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto pohtii.

Maailman katseet kääntyvät pian Suomeen, kun Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat historiallisesti Helsingissä. Tapaamisen yksityiskohdista ei ole juurikaan hiiskuttu etukäteen, mutta ennakkotietojen mukaan presidentit aikovat keskustella myös kahden kesken ilman avustajakuntaansa. Kun kerran maailman johtajat maahamme saapuvat, päätimme kysyä suomalaisilta, mitä he toivoisivat tapaamiselta. Taloustutkimuksen tekemän selvityksen perusteella aihelistalle toivottiin Syyrian sotaa, maailmanlaajuista kauppasotaa ja ilmastonmuutosta.

Tutkimuksen perusteella herrojen maine ei ole suomalaisten silmissä kummoinen. Myönteinen käsitys kummastakin oli alle 10 prosentilla vastanneista. Toki aina voisi olla Suomen kannalta huonomminkin. Esimerkiksi pietarilaisen Putinin sijasta vallassa voisi olla joku moskovalainen tai itävenäläinen, joka hädin tuskin edes tietäisi, missä Suomi on – eikä olisi kiinnostunut kehittämään maidemme suhteita.

Löytyykö tapaamisessa maailman isoihin kriiseihin ratkaisuja, jää nähtäväksi. Toiveissa on, että jokin niistä ratkaistaisiin juuri pääkaupungissamme. Myöhemmin sitä muisteltaisiin Helsinki-päätöksenä, ja vielä vuosien päästä ihmeteltäisiin tapaamisen kunniaksi tehtyjä postimerkkejä.

Etukäteen on kohkattu niin turvajärjestelyistä ja mielenilmauksista kuin siitäkin, miten pitäisi suhtautua Helsingin Sanomien Trump ja sika -kuvavertailuun. Ainakin se tuli selväksi, että mauton juttu saa enemmän huomiota painetun uutislehden pilailupalstalla kuin television uutiskanavan pilailuohjelmassa. Välineissä on siis eroja. Se kertoo painetun sanan voimasta.

Vaikka presidentit eivät onnistuisikaan parantamaan maailmaa Suomen-visiitillään, onneksi meistä jokainen voi tehdä pieniä tekoja asian eteen. Yksi hyvä esimerkki on Paijan tilateurastamo, jossa Seura kävi tutustumassa Suomen ensimmäiseen pihattosikalaan. Onnellisempia possuja kasvattavien yrittäjien filosofia on, että kaikki voisivat syödä lihaa vähän vähemmän, mutta maksaa siitä hieman enemmän. Rohkea veto tässä tarjoushaukkojen luvatussa maassa.

Mikä voisi olla Sinun rohkea tekosi?

X