Erkki Tuomioja eläytyi liito-oravaksi - katso hieman erilainen vaalitentti

Liito-oravat ovat uudessa lajiluokituksessa jälleen uhanalaisten listalla. Siksi ne pistivät pystyyn oman vaalitentin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Liito-oravat ovat uudessa lajiluokituksessa jälleen uhanalaisten listalla. Siksi ne pistivät pystyyn oman vaalitentin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Erkki Tuomioja alkaa hiljaa huojua harmaa karvalakki päässään. Hän on nyt leikisti liito-orava viidentoista metrin korkeudessa puun latvassa.

”Tuuli pörröttää turkkia ja heiluttaa myös sitä puuta”, Milla Martikainen sanoo lempeästi. ”Jossain laulaa mustarastas ja maa tuoksuu keväältä.”

Esitystaiteilijat Milla Martikainen ja Katri Puranen ovat tuoneet eduskuntavaaleihin liito-oravien näkökulman. Oravahahmoina nimeltä Papana ja Norkko he tenttivät ennen vaaleja kaikkien eduskuntapuolueiden edustajia, Tuomiojan lisäksi muun muassa Outi Alanko-Kahiluotoa, Sari Essayahia ja Anna Kontulaa.

Tentit ovat katsottavissa liito-oravien omalta Youtube-kanavalta.

”Kakkasilmä on kalibroitunut”

Liito-oravien vaalitentit ovat osa taiteilijakaksikon vuonna 2015 aloittamaa taideprojektia nimeltä Metsäesitys, jossa etsitään uusia näkökulmia metsäkeskusteluun.

Liito-orava valikoitui mukaan projektiin, koska se on niin symbolisesti kuormittunut otus.

”Se on juridinen eläin, jolla on poliittista valtaa. Se on myös ikoninen metsäkiistojen eläin”, Martikainen toteaa.

”Se pystyy vaikuttamaan asioihin, vaikkei siitä yleensä havaita kuin kakkaa”, Puranen jatkaa.

Taiteilijakaksikko ei ole itsekään nähnyt liito-oravaa, vaikka on luuhannut paljon muun muassa Tampereen Solkivuoren metsässä, joka pyhitettiin liito-oraville hyvitykseksi uuden raitiotien aiheuttamasta haitasta.

”Kakkasilmä on kuitenkin jo kalibroitunut”, Puranen sanoo, sillä sentään kerran metsäreissulla silmiin sattui suuri kultainen papanakasa vanhan kuusen juurella.

Liito-orava putosi tuoreessa Suomen lajiluokituksessa uudelleen uhanalaisten eläinten joukkoon. Vuonna 2015 se oli arvioitu vain ”silmällä pidettäväksi” lajiksi, nyt se katsotaan vaarantuneeksi, kuten pikkulepakko ja hilleri.

Liito-oravia harvinaisempia eläimiä Suomessa ovat äärimmäisen uhanalainen naali sekä erittäin uhanalaiset saimaannorppa, ahma, susi sekä lepakoihin kuuluva ripsisiippa.

Vaikka liito-oravaa pidetään vanhojen metsien lajina, se voi kuitenkin elää myös ihan lähellä asutusta, koska melu ei sitä häiritse. Esimerkiksi Helsingistä on raportoitu tänä talvena liito-oravakannan kasvusta.

Papana ja Norkko eli Milla Martikainen ja Katri Puranen ovat tenttineet poliitikkoja liito-oravien näkökulmasta.

Papana ja Norkko eli Milla Martikainen ja Katri Puranen ovat tenttineet poliitikkoja liito-oravien näkökulmasta. © Ari Korkala

”Liito-orava on tärkeä liittolainen”

Liito-oravat Papana ja Norkko tivasivat vaalitenteissään puolueiden edustajilta muun muassa sitä, miten he kirjoittaisivat liito-oravan omaan puolueohjelmaansa.

Erkki Tuomiojan mukaan liito-orava on mahtava otus, koska harva isompikokoinenkaan pystyy jopa kokonaan estämään sellaisia rakennushankkeita, jotka uhkaavat sen elinympäristöä.

”Tässä mielessä liito-orava on tärkeä liittolainen myös niille ihmisille, jotka eivät halua luonnonympäristön tuhoamista edistää. Liito-orava on monella tavalla herättänyt ihmisiä havaitsemaan sen, mitä meidän luonnossa on tapahtumassa”, Tuomioja toteaa Papanan ja Norkon tentissä.

Karvalakkeihin sonnustautuneet esitystaiteilijat saivat liito-oravien asialle kosolti ymmärrystä kaikilta haastattelemiltaan poliitikoilta. Heistä suurin osa myös lähti eläytymisleikkiin mukaan.

Milla Martikainen ja Katri Puranen haluavat uusien näkökulmien lisäksi löytää tapoja, joilla taide voisi toimia osana poliittista päätöksentekoa. Esimerkiksi ministeriöissä voisi kaksikon mielestä olla vakansseja taiteilijoille, joiden tehtävänä on auttaa kuvittelemaan sitä, mikä on vielä tuntematonta.

X