Esperi Care torppaa huolen hoidon laadusta: hoiva-avustajat vain yksi ratkaisu työvoimapulaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Esperi Care suunnitelee aloittavansa uuden ammattiryhmän, hoiva-avustajien, koulutuksen.
Esperi Care suunnitelee aloittavansa uuden ammattiryhmän, hoiva-avustajien, koulutuksen. © Lehtikuva
Esperi Care kouluttaa hoiva-avustajia, joiden palkka olisi runsas 1 800 euroa. Hoiva-alan ammattijärjestöt ovat kritisoineet suunnitelmaa.

Yksityinen hoivayritys Esperi Care joutui hoiva-alan ammattijärjestöjen tulilinjalle, kun se ilmoitti alkavansa kouluttaa alalle uutta ammattikuntaa, hoiva-avustajia.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ja lähihoitajia edustava SuPer ovat huolissaan siitä, että hoiva-alan työvoimapulaa lähdetään ratkaisemaan uudella työntekijäryhmällä, joilta ei vaadita samaa osaamista kuin oikeilta lähihoitajilta.

”Ymmärrämme, että lähihoitajan työ on eri työtä kuin avustavat tehtävät. Olemme alusta saakka kertoneet, että näillä hoiva-avustajilla ei tulla korvaamaan lähihoitajia”, Esperi Caren henkilöstöjohtaja Maria Pajamo sanoo.

Lähihoitajan ammatti on nimikesuojattu. Tämä tarkoittaa sitä, että lähihoitajan ammattinimikettä voivat käyttää vain henkilöt, jotka ovat läpäisseet lain säätelemän 180 osaamispisteen laajuisen ja Valviran hyväksymän koulutuksen.

Esperi Care on suunnitellut hoiva-avustajille 55 osaamispisteen laajuista koulutusta. Siitä 30 pistettä koostuisi puhtaus- ja kiinteistöpalveluiden perustutkinnosta ja 25 pistettä lähihoitajienkin käymästä sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta.

Hoiva-avustajista tulisi näin 1/7 lähihoitajia. He kävisivät alan perustutkinnosta Kasvun ja osallisuuden edistäminen -osuuden.

Uusi matalapalkka-ammatti

Miksi Esperi Care kouluttaa hoiva-alalle ihmisen kohtaamiseen koulutettuja siivoojia eikä esimerkiksi palkkaa lisää lähihoitajia?

”Alalla on pakko löytää ratkaisuja, koska työvoimapula on todellinen nyt ja tulevaisuudessa. Tämä on yksi keino, mutta emme me kuvittele, että tämä olisi kokonaisratkaisu. Rinnalle tarvitaan paljon muutakin”, Pajamo sanoo.

Mikä hoiva-avustajan palkka tulisi olemaan?

”Yksityisen hoiva-alan TES:in mukainen eli 1 840 euroa kuukaudessa pääkaupunkiseudulla ja 1 815 euroa muualla maassa. Se on pienempi palkka kuin lähihoitajilla.”

Ei tarvitse olla kummoinenkaan selvännäkijä arvatakseen, että kun hoiva-avustajia tulevaisuudessa tulee työmarkkinoille, heidän palkkaamisensa on työnantajalle houkuttelevampaa kuin lähihoitajan tai sairaanhoitajan.

Lähihoitajia edustavan ammattiliitto SuPerin puheejohtaja Silja Paavolalla on eri tulkinta alan ydinongelmasta kuin Esperi Carella. Paavolan mukaan hoiva-avustajat eivät ratkaise ongelmaa.

”Meillä on vanhustenhoidon yksiköitä, joissa on esimerkiksi 60 asukasta, mutta vain yksi lähihoitaja, jolla on sairaan- ja lääkehoidon osaamista. Kaikki muut työntekijät ovat jotain muuta. Näitä paikkoja meillä on jo riittävästi”, Paavola sanoo.

”Emme järjestä takaporttia”

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöt ovat myös olleet huolissaan Esperi Caren suunnitelmasta antaa hoiva-avustajien kouluttautua oppisopimuskoulutuksella lähihoitajiksi.

Yksi ongelma ovat soveltuvuuskokeet. Lähihoitajakoulutukseen ollaan juuri saatu takaisin alalle välttämättömät soveltuvuuskokeet.

”On ihan selvää, että emme järjestä mitään takaporttia lähihoitajakoulutukseen niille, jotka eivät siihen sovellu.”

Pajamon mukaan yksi vaihtoehto olisi järjestää uusi soveltuvuuskoe niille hoiva-avustajille, jotka lähtevät kouluttautumaan oppisopimuksella lähihoitajaksi.

Lähihoitajan koulutus on hyvin laaja-alainen. Siihen kuuluu kahdeksan eri osa-aluetta aina vanhustenhoidosta vammaispalveluihin ja suun terveydenhoidosta mielenterveystyöhön.

Esperi Carella ei ole toimintaa näillä kaikilla aloilla. Miten se voi luvata kouluttavansa niihin?

”Ne koulutukseen liittyvät osa-alueet, joita emme voi itse tarjota, tulevat kumppanimme kautta. En voi vielä paljastaa kumppaniamme, koska nimiä ei ole vielä paperissa.”

Oli se mikä tahansa, koulutuksen järjestäjän täytyy olla opetushallituksen hyväksymä oppilaitos. Mikään yksityinen yritys ei siihen virkaan käy.

X