Etätöitä Espanjassa – ”Toinen silmä tietokoneessa ja toinen altaassa”

”Tietenkin aurinkoinen sää suosii sateisen viikonlopun jälkeen juuri nyt, kun itse pitää kiipeillä leipäpuussa”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"Tietenkin aurinkoinen sää suosii sateisen viikonlopun jälkeen juuri nyt, kun itse pitää kiipeillä leipäpuussa", päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti: Erkki Meriluoto

Jos se on muillekin mahdollista, miksi en itsekin kokeilisi. Täällä sitä nyt ollaan. Etätöitä tekemässä Espanjan auringossa. Toinen silmä tietokoneessa ja toinen altaassa, jossa 4- ja 7-vuo­tiaat lapset polskivat uimarenkaiden kanssa. Onneksi sentään altaan matalassa osiossa.

Kuulostaa rentouttavalta, mutta tosiasiassa etätyöpäivä tuntuu ihan samanlaiselta teki sen sitten Espoossa tai Torreviejassa. Toki täällä lapset eivät ole päivän aikana hoidossa, joten arki sisältää myös enemmän säheltämistä ja kompromisseja. Ja tietenkin aurinkoinen sää suosii sateisen viikonlopun jälkeen juuri nyt, kun itse pitää kiipeillä leipäpuussa.

Etätöitä Teams-työkalun avulla

Etätöiden lisääntyminen on ollut aikamme ilmiö – ainakin niillä aloilla, joilla sellaiset ovat mahdollisia. Kun viisi vuotta sitten siirryin uutismediasta aikakauslehteen, olin hämmästynyt etätyömahdollisuudesta. Toki silloin se tarkoitti yhtä päivää viikon tai kahden välein.

Korona-aika muutti tilanteen. Etätöihin siirryttiin laajasti yhteisiä kokoontumisia ja tartuntoja välttääksemme. Onneksi talossa oli kokemusta asiasta. Työt jatkuivat kotoa käsin käytännössä samaan tapaan kuin ennenkin. Vain etäkokouksissa oli pientä opettelua Teams-työkalun avulla.

Pandemian jälkeen konttorille on palattu, mutta ei enää samaan tapaan kuin ennen. Nykyään käytössä on viikoittain 1–2 lähipäivää, jolloin kokoonnumme laajemmalla porukalla tekemään töitä yhdessä. Muuten hommat hoidetaan kotoa käsin, mökiltä tai jopa Välimereltä, joka aikaeron pienuuden vuoksi sujuu ilman ongelmia.

Etätöiden edut ovat kiistattomat. Itseltäni kului normaalina työpäivänä yhteensä 1,5 tuntia työmatkoihin. Nykyisin matkaan kuluva aika on vapaasti käytössä. Sen voi käyttää vaikka lenkkeilyyn – tai sitten töiden aloittamiseen jo hyvissä ajoin, jolloin iltaan saa enemmän omaa aikaa perheen tai harrastusten parissa.

Etätyö on tuonut kaikkeen tekemiseen kiihtyneen työelämän kaipaamaa joustoa. Ennen epäiltiin, että porukka vain laiskottelisi kotioloissaan. Nyt sen on huomattu olevan yhtä aikaansaavaa tai jopa tehokkaampaa kuin toimistolla tehty työ. Ainakin keskeytyksiä on vähemmän. Samalla niitä oikeita kohtaamisia tulee jopa ikävä – myös Espanjassa.

Lue myös: Deitti-ilmoitus toi rakkauden – Mauri ja Sirpa viettävät nyt eläkepäiviään Espanjan Torreviejassa: ”En olisi aavistanut, että koen vielä tämän onnen”

deitti-ilmoitus toi rakkauden

Mauri Tuukkanen ja Sirpa Virkkunen tapasivat internetin keskustelupalstalla. ”Silloin ei ollut Tinderiä. Välillä tuntui, etten löydä koskaan rinnalleni kumppania”, Sirpa muistelee. © Sampo Korhonen

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X