Etätyössä tapaturmavakuutus on tiukkaakin tiukempi – Sillä on väliä, lyötkö pään työpöytään vai liukastutko vessamatkalla

Etätyö on yhä suositumpaa sen tarjoamasta joustavuudesta ja työympäristön valinnanvapaudesta johtuen. Riski on kuitenkin suuri, jos työntekijää suojaa pelkkä työtapaturmavakuutus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Etätyö on yhä suositumpaa sen tarjoamasta joustavuudesta ja työympäristön valinnanvapaudesta johtuen. Riski on kuitenkin suuri, jos työntekijää suojaa pelkkä työtapaturmavakuutus.
(Päivitetty: )
Teksti:
Karoliina Kanerva

Lähes joka seitsemäs palkansaaja tekee Suomessa etätöitä. Yleisimmin etätyönteko tapahtuu tietokoneella kotioloissa.

Työntekijää koskevat samat säännöt niin etätyössä kuin varsinaisella työpaikallakin. Ero onkin siinä, mitä vakuutus korvaa työntekijän tapaturman sattuessa ja mitä ei.

Kotona ei kannatta kompastua

Etätyössä pienilläkin yksityiskohdilla on valtava merkitys. Se, miten ja missä loukkaantuu, on vakuutuskorvauksien kannalta äärimmäisen tärkeää.

Pakollinen työtapaturmavakuutus koskee sekä tavallisia konttorityöläisiä että etätyöntekijöitä. Sen yleislinjaus etätöissä on, että vain välittömästi ansiotyöhön liittyvässä toiminnassa tapahtuneet haaverit korvataan.

Selkeä erottelu taukojen ja aktiivisen työnteon välillä onkin tavallaan helppo muodostaa. Jos teet töitä, on se työhön liittyvää toimintaa. Jos pidät ruokatauon, se ei ole.

Entäpä sitten, kun olet kävelemässä huoneesta toiseen, kaadut ja murrat jalkasi? Se riippuu täysin siitä, mitä olit tekemässä.

Jos olit matkalla työpöydän äärestä toiseen huoneeseen tulostimen luo hakemaan printattua asiakirjaa, se on työntekoa, jonka työtapaturmavakuutus kattaa.

Jos taas olit matkalla työhuoneesta vessaan, keittiöön tai vaikka selvittelemään ajatuksiasi työstressiin liittyen – no, huonompi tuuri.

Vapaaehtoinen etätyövakuutus kattaa laajemmin

Lakisääteistä vakuutusta kattavampi vaihtoehto on etätyövakuutus, jota tarjoavat vakuutusyhtiöt kuten IF ja Fennia.

Työntekijä ei sitä voi itse hankkia, ja valinta onkin aina työnantajan käsissä. Etätyövakuutus on työntekijälle huomattavasti kattavampi, mutta työnantajalle se tarkoittaa samalla suurempaa laskua.

Halvimmillaan vakuutus maksaa muutama kymmenen euroa vuodessa. Kriteerinä on aina se, että etätyöstä on virallisesti sovittu vaikkapa esimiehen kanssa.

Etätyövakuutuksen tärkein hyöty on siinä, että se korvaa niin työnteon aikana kuin tauoillakin tapahtuvat haaverit. Urheilussa tai muussa liikunnassa tapahtuvia tapaturmia se ei kuitenkaan kata.

Jos siis päädyt pelaamaan koripalloa työtauolla ja käy hassusti, älä oleta, että siitäkin saat hoito- tai päivärahakorvauksen etätyövakuutuksen nojalla.

Vapaa-ajan vakuutus sisällyttää lähes kaiken

Yritys voi myös ostaa työntekijöilleen vapaa-ajan vakuutuksen, joka kattaa työn ulkopuolella tapahtuvat tapaturmat.

Sen nojalla myös koripallopelin loukkaantumisesta saisi korvauksen, koska liikuntaan ei liity erityisiä rajoituksia.

Vapaa-ajalla tapahtuukin tilastollisesti enemmän tapaturmia kuin työpaikalla. Siksi monet poissaolot ovat lähtöisin vapaa-ajan onnettomuuksista, joita kyseisen vakuutuksen hankkimalla työnantaja voi turvata.

Vakuutuksissa on siis selkeitä eroja, ja etätyöntekijän kannattaakin olla tarkkaan tietoinen siitä, missä työnantajan kanssa mennään.

Jos vapaaehtoista etätyövakuutusta ei ole suojana, kannattaa kotona olla erityinen huolellinen. Liukkaat sukat on ehkä parempi jättää kaappiin eikä kiehuvan kahvin kanssa parane pelleillä.

 

Juttua varten on käytetty IF:n, Fennian ja Risk Consultin tietopaketteja vakuutusvaihtoehdoista.

X