Ennen turistikauden alkua olisi selvittävä, mikä terroristiryhmä Thaimaan iskujen takana

Voi kuitenkin käydä kuin vuosi sitten Bankokin iskussa, mitä ei ole vieläkään lopullisesti selvitetty.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Thaimaalainen media seuraa tiiviisti viranomaisten toimintaa syyllisten etsinnässä.

Voi kuitenkin käydä kuin vuosi sitten Bankokin iskussa, mitä ei ole vieläkään lopullisesti selvitetty.
Teksti:
Vesa Mäkinen

Mikään terroristijärjestö ei ole ilmoittautunut Thaimaan viimeisimpien pommien asettajaksi. Vastaus on siis toistaiseksi lähestulkoon arvailujen varassa.

Sen enempää viranomaiset kuin kansalaisetkaan eivät usko Isisin tai muiden kansainvälisten terroristijärjestöjen tehneen iskuja.

Thaimaan poliisi ilmoitti maanantaina, että sen mielestä todennäköisesti pommi-iskuihin ovat syyllisiä Etelä-Thaimaan malaijimuslimit. He ovat tehneet vuosien ajan Malesian rajan lähellä samanlaisia pommi-iskuja kuin parin viikon takaiset iskut olivat.

Etelän muslimiterroristien tavoitteena on ollut iskeä Thaimaan buddhalaista yhteiskuntaa ja sen hallintoa vastaan.

Aiemmin iskut ovat rajoittuneet terroristien omille asuinalueille, eli Thaimaan ja Malesian rajan lähellä sijaitseviin pikkukaupunkeihin.

Suurin kaupunki, jossa iskuja on ollut, on Etelä-Thaimaan suurin kaupunki Hat Yai. Senkin turistit tuntevat lähinnä Thaimaa-Malesia-junan pysähdyspaikkana. Räjähdysten voimakkuus ja tuhot ovat olleet suurin piirtein samanlaisia kuin nyt tapahtuneiden räjähdysten.

Kohteina kuningashuone, buddhalaisuus ja viranomaiset

Viitteitä tekijöistä antavat kohteet: lähes kaikki iskut tehtiin thaimaalaisia instituutioita vastaan, vaikka monet turistien tuntemilla alueilla. Kohteita olivat viranomaiset, buddhalaiset symbolit ja mitä ilmeisimmin kuningashuone.

Suurin osa pommeista räjähti Hua Hinissa, joka on vuosikymmenten ajan ollut kuninkaallisen perheen lomanviettopaikka ja siten erittäin tärkeä kaupunki thaimaalaisille. Kuningaspari ja koko perhe on Thaimaassa erittäin suuressa arvossa.

Pommit räjähtivät vieläpä kuningattaren syntymäpäivänä, joka on Thaimaassa suuri juhla. Hua Hiniin oli tulossa paljon juhlijoita Bangkokista ja muualta Thaimaasta.

Länsimaalaiset turistit eivät ilmeisesti olleet ensisijaisesti pommien asettajien tähtäimessä. Pommeista vain kaksi oli asetettu varsinaisiin turistipaikkoihin: Phuketin Patongissa räjähti pommi rannan turistikadulla ja Hua Hinissa baarialueella.

Patongin pommikin oli asetettu poliisien päivystyskopin eteen. Myös Etelä-Thaimaan Satunissa pommi oli sijoitettu poliisiaseman edustalle.

Myös tsunamista tutuksi tulleella paikkakunnalla räjähti

Ensimmäinen pommi räjähti toissa perjantaiyönä Hua Hinin Soi Pintabahtin kulmassa. Kyseinen katu on tunnettu baarialueena, jossa pyörii paljon turisteja. Se olikin ainoa räjähdys, jossa haavoittui useita länsimaalaisia.

Heti perään räjähti läheisellä kadulla, jossa myös on muutama ravintola.

Se ei kuitenkaan kuulu vilkkaimpaan turistiseutuun. Seuraava Hua Hinin pommi räjähti lauantaiaamuna aivan kaupungin ydinkeskustassa, päätemppelin edessä. Siinä oleilee yleensä paikalllisia mopotaksikuskeja ja temppeliin menijöitä.

Turistikadun ja temppelin edustan räjähdyksessä kuoli kummassakin paikallinen nainen. Ensimmäisessä kuoli papaijasalaattia mopokojustaan myynyt nainen ja temppelin edustalla paikallinen ohi kulkenut ravintoloitsija, nainen hänkin.

Phuketin turistisaarella Patongin rantakadun lisäksi räjähti kaksi pommia Phuketin vanhankaupungin kiinalaiskortteleissa. Seutu ei missään nimessä ole turistialuetta, kun sitä vertaa saaren rantakohteisiin, Patongin lisäksi esimerkiksi Kataan, Kamalaan, Kharoniin ja Rawaihin.

Räjähdyksiä sattui myös muualla eri puolilla eteläistä Thaimaata. Yksi suomalaisten tietämistä räjähdyspaikoista on Takua Pa, jonka temppeleihin tsunamissa kuolleiden ruumiit koottiin tunnistettaviksi.

Asukkaat haluavat vastauksia

Thaimaalaiset kaipaavat nyt vastauksia, kuka räjähdysten takana on.

Lähes tarkalleen vuosi sitten koko Thaimaata järkytti pääkaupunki Bangkokissa tapahtunut räjähdys. Silloinkin pommi oli thaimaalaisille hyvin tärkeässä paikassa, Erawanin pyhätössä aivan yhden Bangkokin keskuksen ytimessä, Phloen Chitissa. Räjähdyspaikan vieressä on maailman kuudenneksi suurin ostoskeskus Central World kaupungin massiivisten ilmajunalinjojen risteyspaikka. Räjähdyksessä kuoli 20 ja loukkaantui yli sata ihmistä.

Erawanin pyhättö on alunperin hindujen pyhä paikka, mutta nykyään se on myös buddhalaisille erittäin tärkeä hiljentymispaikka.

Senkään räjähdyksen taustat eivät ole selvillä. Thaimaan poliisi pidätti viime syyskuussa kaksi uiguurimuslimia epäiltyinä iskusta. He ovat edelleen pidätettyinä sotilastukikohdassa varsin eristetyissä oloissa.

Uiguurit ovat turkinsukuista kieltä puhuva, pääosin kiinassa asuva muslimienemmistöinen kansa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Kiina sortaa uiguurivähemmistöä. Thaimaa karkoitti toissa kesänä 109 uiguuria Kiinaan.

Erawanin räjähdyksen tutkintaa on pidetty sekavana ja tarkoitushakuisena. BBC:n analyysin mukaan Thaimaan viranomaiset pyrkivät häivyttämään uiguurinäkökulman tutkinnassa ja liittämään räjähdyksen opposition punapaitoihin, poliittisista syistä.

Yrittäjät pelkäävät turistikatoa

Seura oli Thaimaan Hua Hinissa reilun viikon ajan viimeisimpien räjähdysten jälkeen.

”Nyt tiedän, miltä tuntuu, kun pommit räjähtävät lähellä”, paikallinen englanninopettaja Kungtalay Aroidee totesi. Samalla hän tiivisti monien pelot.

Seuran jututtamista ihmisistä lähes kaikki totesivat pelkäävänsä.

”Kukaan ei uskonut, että tällaista voisi tapahtua Hua Hinissa”, Aroidee totesi.

Räjähdysten jälkeen kaupunki käytännössä suljettiin, ja kuningattaren syntymäpäiväseremonia pidettiin suljettuna tilaisuutena lomapalatsissa, armeijan suojaamana.

Viikon kuluessa liikkeitä availtiin hiljalleen, mutta pelko ei ollut poistunut. Eikä liiketoiminta ainakaan heti jatkunut samanlaisena: kaduilla oli hiljaista, kun paikalliset turistit olivat paljolti poistuneet.

Thaimaalaiset turismiyrittäjät odottavat nyt jännittyneinä länsimaalaisten huippusesonkia joulu-tammikuussa ja aasialaisten huippusesonkia maalis- huhtikuussa. He toivovat, etteivät räjähdykset pelota matkailijoita pysymään pois, sillä yhdenkin huippusesongin menetys olisi raskas isku erityisesti pienituloisille pienyrittäjille, joita Thaimaassa on matkailualalla valtava määrä.

X