Etsitkö kumppania netistä? Nettideittailu voi koukuttaa kuin pokeri addiktioherkkää

Vielä yksi uusi jako. Vielä yhden uuden ilmoituksen klikkaus. Nettideittailu voi koukuttaa rakkauden nälkäistä kuin pokeri peliriippuvaista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Siihen, että jää koukkuun nettideittailuun riittää jo se, että on kerran voittanut isosti. Esimerkiksi ihastunut tai kokenut miellyttävät treffit.

Vielä yksi uusi jako. Vielä yhden uuden ilmoituksen klikkaus. Nettideittailu voi koukuttaa rakkauden nälkäistä kuin pokeri peliriippuvaista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Teknologia helpottaa elämää, on monesti kuultu virsi. Siinä missä digiaika on helpottanut yhteydenpitoa, se on muuttanut myös parisuhteen etsimistä. Deittisovelluksien kautta elämänsä rakkauden etsintä voi kulkea – ja koukuttaa – koko ajan mukana.

Toisin kuin tosielämässä, deittisovelluksessa rajattu määrä vaihtoehtoja ja elämän pelkistyminen pelinomaisiksi valinnokoiksi luo turvallisuuden tunnetta. Hallitsemattoman ilmiön mahduttaminen pelinomaisiin raameihin on tehnyt nettideittailusta myös koukuttavaa.

Koska uhkapeleissä, ja nettideittailussa, ei voi koskaan tietää, milloin mahdollinen jättipotti napsahtaa omalle kohdalle, pelaaja onnistuu järjestämään itse itselleen ennustettavan yllätyksen. Jonain päivänä minä vielä voitan. Siksi uhkapelaaja on täpinöissään koko pelin ajan.

”Samoin on nettideiteissä. Aina silloin tällöin, mutta täysin ennustamattomasti, löytää kiinnostavan ilmoituksen, saa vastauksen, pääsee treffeille tai saa seksiä. Nettitreffeilläkään ei voi tietää, milloin onnistuu”, sanoo Antti Kivimäki.

Kivimäen tuoreen Odotusarvoisesti sinun -esikoisromaanin keskiössä ovat pokeri ja nettideittailu. Romaani kertoo Villestä, joka on aikatauluttanut elämänsä kasinon ja verkon treffipalveluiden varaan. Toisaalta nettideittailu ja pokeripöydät eivät ole Kivimäelle itselleenkään vieraita. Tiedetoimittajan työssään hän on perehtynyt addiktioiden psykologiaan.

Nettideittailu ja pokeri samassa koukussa

Kännykän deittisovelluksessa sormi toistaa samaa liikettä ja painallusta. Nettipokerissa toistetaan samaa klikkausliikettä. Pakkotoisto on pokerin ja nettideittailun yksi yhteinen piirre.

”Pokerissa voi aina pelata uuden käden, nettideitissä voi aina klikata uuden ilmoituksen auki. Toimintaa voi jatkaa käytännössä loputtomiin”, Antti Kivimäki summaa.

Yhteistä on sekin, että pääkopan päätöksentekomekanismeja ei sotketa kemikaaleilla, vaan keho tuottaa itse oman huumeensa. Kyse on siis niin sanotuista toiminallisista addiktioita. Silti addiktioissa ei Kivimäen mukaan ole pohjimmiltaan kyse nautinnosta, vaan sen pakkomielteisestä tavoittelusta.

”Riittää kun on kerran oppinut jonkin toiminnan miellyttäväksi. Sitä haluaa toistaa jatkossakin riippumatta siitä, tuottaako se enää mielihyvää. Eli riittää jos on joskus voittanut isosti pokerissa tai nettideitin kautta saavuttanut jotain, kuten ihastumisen tai miellyttävät treffit, vastauksena ilmoitukseensa.”

Samankaltaisesta koukuttavuudesta huolimatta erojakin löytyy. Pokerissa voi todella hävitä ja isosti. Nettideittailussa ei.

”On oikeastaan aika sattumanvaraista, mitä addiktioita addiktioihin taipuvainen ihminen itselleen valitsee”, sanoo Antti Kivimäki. © COLOURBOX

Minäkö nettideittiriippuvainen?

Sitä milloin oma deitti-ilmoitusten selailu taipuu innostuksesta tai uutuudenviehätyksestä addiktioksi, on vaikea huomata. Korkean motivaation ja addiktion raja on jossain määrin liukuva.

”Kun ihminen on addiktoitunut, hän osaa kyllä perustella toimintansa itselleen parhain päin”, Antti Kivimäki toteaa.

Yksi klassinen merkki liiallisesta koukuttumisesta on se, että muita asioita alkaa jäädä tekemättä. Kivimäen mukaan esimerkiksi näin: jos nettideittisovelluksessa vilkkuva ilmoitus uudesta viestistä tuntuu suhteettoman hyvältä tai kiihdyttävältä, on todennäköisesti koukussa. Tai jos sen sijaan että haaveilisi hyvistä treffeistä, haaveileekin uudesta viestistä.

Entä jos itse onnistuu välttämään nettideittailun koukuttavat karikot, mutta treffeillä samaan pöytään istuu deittiaddikti. Voiko koukuttunutta tunnistaa?

”Jos vastapuoli tuntuu hallitsevan tilanteen liiankin hyvin, eikä jännitä yhtään, tämä saattaa kertoa rutinoituneesta nettideittailijasta. Tai vastaavasti hän saattaa vaikuttaa jopa pitkästyneeltä, kun tilanne on hänelle liian arkipäiväinen.”

Addiktioherkkä koukuttuu – mutta sattumanvaraisesti

Kuka lopulta voi koukuttua – pokeriin tai nettideittailuun? Kivimäen mukaan ihmisten addiktiotaipumusten välillä on suuria eroja. Ne jotka ylipäätään koukuttuvat herkästi, ovat taipuvaisia koukuttumaan ylipäätään mihinkään.

”On oikeastaan aika sattumanvaraista, mitä addiktioita addiktioihin taipuvainen ihminen itselleen valitsee. Jos on tapuvainen addiktoitumaan, luultavasti koukuttuu myös nettideittiin.”

Kivimäen nettideittailun ja pokerin maailmaan sijoittuvan romaanin päähenkilö Ville koukuttuu, koska matemattisena ihmisenä pelinomaisten ympäristöjen hallitseminen on hänelle helppoa. 

Vaikka ei olisi addiktioherkkä, Kivimäellä on yksi vinkki kaikille nettideittimaailmaan halaville. Seuraa kannattaisi etsiä muualtakin kuin vain netistä.

”Lähtee kavereiden kanssa baariin tai menee kotibileisiin ‘sillä silmällä’. Ettei rupea ajattelemaan niin, että reaalimaaiolman seuranhaussa on lupa laiskistua.”

Lue myös:

Miksi rahapelit koukuttavat?

Riippuvuus aiheuttaa syyllisyyttä ja häpeää – Miten siitä pääsee eroon?

Uhkapeli vetää suomalaisia puoleensa: rahapeleihin kulutetaan eniten koko Euroopassa

Mitä sanaa deitti-ilmoituksessa ei kannata käyttää? Tutkija perehtyi treffipalveluihin

X