Etsitkö pikakeinoa krapulan välttämiseen? Selvitimme pelastavatko kananmuna, suolakurkku tai etikkaliemi krapulapäivältä

Iskikö kauhea kankkunen vai pelottaako jo etukäteen, mitä juhlintaa seuraava aamu tuo tullessaan? Kun aamuaurinko nousee, on jo myöhäistä välttyä krapulalta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Iskikö kauhea kankkunen vai pelottaako jo etukäteen, mitä juhlintaa seuraava aamu tuo tullessaan? Kun aamuaurinko nousee, on jo myöhäistä välttyä krapulalta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Alisa Kaukio

Jos on edellisenä päivänä vetänyt pään täyteen, kiusaa ilkeä krapula seuraavana aamuna melko varmasti.

Pahan olon lievittämiseen on keinoja, mutta alkoholin aiheuttamaa myrkytystilaa ne eivät poista.

Tutkimusprofessori, emeritus Hannu Alhon mukaan paras tapa välttää krapula on tietenkin olla juomatta alkoholia.

Rasvainen ruoka hidastaa alkoholin imeytymistä – kannattaako kermaa juoda?

Rasvaisen ruuan syöminen ennen alkoholin nauttimista hidastaa alkoholin imeytymistä.

”On tunnettu tosiasia, että jos vedät alkoholia tyhjään mahaan, humala tulee paljon nopeammin. Ruokaillessa alkoholi imeytyy elimistöön hitaammin ja maksa ehtii sitä polttamaan. Silloin aivoihin kiertävä kokonaisalkoholimäärä on pienempi.”

Jotkut ovat myös keksineet, että ruuan syömisen voisi korvata pelkällä rasvalla vaikkapa kermaa juomalla. Hannu Alho ei tätä lähtisi kokeilemaan.

”Ei kuulosta kauhean terveelliseltä. En ainakaan itse lähtisi kokeilemaan, vaikka olisi kuinka kamala krapula uhkaamassa. Kyllä siitä litran kerman juomisesta on varmasti enemmän haittaa kuin itse krapulasta.”

Rasvan yletön nauttiminen ei hyödytä, vaan rasittaa elimistöä siinä missä alkoholikin. Tärkeintä olisi syödä kunnolla ja terveellisesti ennen rientoja.

Krapulassakin darrapitsat kannattaisi suosiolla jättää väliin.

”Koska tahansa erityisen rasvaisen ruuan syöminen on haitallista, ei siitä voi olla mitään terveyshyötyä, vaikka kuinka olisi krapula.”

Krapularyyppy voi olla hengenvaarallinen

Tasoittavat lykkäävät krapulan tuloa, mutta altistavat alkoholiriippuvuudelle.

”Se on hengenvaarallinen tapa tai erittäin vaarallinen tapa. Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että mitä useammin ihminen ottaa krapularyyppyä niin sen helpommin hänelle tulee alkoholiriippuvuus.”

Myös särkylääkkeen ottaminen jo ennen nukkumaan menoa voi lievittää krapulan oireita, mutta on elimistölle haitallinen apukeino.

”Aivoverenvuodon vaara on olemassa.”

Pelastaako päärynä krapulalta?

Australialainen päärynätutkimus ei vakuuta Hannu Alhoa. Tutkimuksessa osoitettiin, että aasian- eli koreanpäärynä auttaa hillitsemään krapulaa ja alentamaan veren alkoholipitoisuutta.

”Tuota en ole kuullutkaan, tämä on joku ihan uusi juttu. Mitähän koreanpäärynä mahtaa sisältää – paljon nestettä ainakin varmasti.”

Nesteyttää kannattaa niin krapulassa kuin jo sitä ennenkin.

Päärynöistä, kofeiinittomista urheilujuomista ja apteekkien nesteytysjuomajauheista ei siis ole ainakaan haittaa.

Jos nestettä juo jo ennen alkoholin nauttimista ja sen aikana runsaammin kuin, mitä alkoholi poistaa kehosta, voi olo olla seuraavana päivänä parempi.

Ihmepillereitä et saa luontaistuotekaupasta

Luontaistuotefirmat mainostavat krapulaa parantavia ja ehkäiseviä pillereitä, joissa on pääasiassa vitamiineja. Kattavaa tieteellistä näyttöä näiden toimivuudesta ei kuitenkaan ole.

”Tietyillä lääkkeillä pystytään selvästi helpottamaan krapulan oireita, mutta mistään ilman reseptiä saatavista pillereistä tai kotikonsteista ei ole suoranaisesti apua. Ne voivat vähentää alkoholin kokonaiskulutusta, jolloin tuntuu siltä, että ei tullutkaan niin kova krapula.”

Kananmunia, suolakurkkuja vai etikkalientä?

Kananmunatkaan eivät kankkuselta pelasta, vaikka ne sisältävät kysteiini-aminohappoa monien luontaistuotevalmistajien ”krapulalääkkeiden” tavoin.

Kontrolloiduissa tutkimuksissa kysteiini-valmisteista ei kuitenkaan ole krapulan kampittajaksi.

Kananmunien lisäksi usein suositellaan syömään suolakurkkuja ja juomaan niiden etikkalientä krapulan poistamiseksi.

”Ei ole minkäännäköistä tieteellistä näyttöä, että niistä olisi mitään apua. Niissä on tietysti suolaa ja etikkaa, joiden ajatellaan vievän huonoa oloa pois.”

”Ei ole kuin yksi keino välttää krapulaa”

Krapula johtuu alkoholin vaikutuksesta elimistöön ja hermostoon eikä sitä pysty kumoamaan millään tavalla. Oloansa voi helpottaa, mutta elimistölle vahingollinen tapahtuma ei poistu.

”On kaikennäköisiä tabletteja ja ihmekeinoja, mutta ei ole kuin yksi keino välttää krapulaa ja se on se, ettei juo liikaa.”

Edellisen illan nautintojen tuomia haittoja voi kuitenkin paikkailla toisella nautinnolla.

Seksin harrastaminen ei ole sen tieteellisempi krapulan parannuskeino kuin yrttipillerit, mutta ainakin sillä voi lievittää pahaa oloa korvaamalla sen hetkellisellä mielihyvällä.

X