Etsitkö sukujuuriasi suositun perimätestin avulla? Muista tietoturva ja mieti mitä DNA-tiedolla teet

Omaa taustaansa voi nykyisin selvittää kaupallisilla DNA-testeillä. Tulos saattaa kuitenkin yllättää, jos oma identiteetti rakentuu vahvalle oletukselle omasta rodusta tai etnisyydestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Omaa taustaansa voi nykyisin selvittää kaupallisilla DNA-testeillä. Tulos saattaa kuitenkin yllättää, jos oma identiteetti rakentuu vahvalle oletukselle omasta rodusta tai etnisyydestä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miikka Järvinen

Kaupallisilla DNA-testeillä on maailmalla isot markkinat. Yksi suosituista on israelilainen MyHeritage, joka aloitti vuonna 2003 verkkopalveluna, jolla rekisteröityneet käyttäjät pystyivät rakentamaa sukupuutaan ja verkostoitumaan muiden käyttäjien kanssa.

Astetta pidemmälle palvelunsa MyHeritage vei vuonna 2016 lanseeraamalla geneettisen testauspalvelun. Käyttäjille tarjottiin mahdollisuus tilata palvelun kautta DNA-testi omien juuriensa selvittämiseksi.

Helppo kotitesti – mutta miten käy tietoturvan?

DNA-näyte otetaan pyyhkäisemällä kotitestipakkauksen mukana tulevalla näytteenottopuikolla. Palvelua markkinoidaan Suomessa varsin suorasukaisin sanankääntein:

”Tee DNA-testi, ota selvää, mihin etniseen ryhmään kuulut ja löydä testin avulla uusia sukulaisia.”

Jos testiin perustuvaa tietoa omasta perimästä ja etnisestä ryhmästä voi pitää kohtuullisen henkilökohtaisena, kovin tietoturvalliseksi sen tallentaminen MyHeritagen kaupalliseen ”geeni-Facebookiin” ei ole osoittautunut.

Kesäkuussa 2018 MyHeritage myönsi, että 92 miljoonan rekisteröidyn käyttäjän tunnukset olivat vuotaneet luvattomiin käsiin. Vaikka vuoto rajoittui käyttäjätunnuksiin, se oli kooltaan merkittävä, sillä bittiavaruuteen livahtivat tunnukset suurimmalta osalta palvelun 99 miljoonasta käyttäjästä.

Yhtiö kuittasi asian pyytämällä kaikkia käyttäjiään vaihtamaan salasanansa ja ottamalla käyttöön kaksivaiheisen tunnistautumisen.

Etnistä lokerointia Amerikan malliin

Etnisyyden tutkituttaminen on poliittisesti kaksipiippuinen kysymys. Sivistysvaltiossa henkilön etnisellä taustalla voisi kuvitella olevan niukasti merkitystä, ainakin julkisessa hallinnossa ja palveluissa. Todellisuus on kuitenkin toinen.

Yhdysvalloissa väestörekisteriin tallennetaan edelleen ihmisen edustama rotu ja etninen ryhmä.

Tausta ilmoitetaan rastittamalla henkilötietolomakkeeseen rotu, eli valitsemalla yksi tai useampia seuraavista vaihtoehdoista:

  1. Amerikan tai Alaskan alkuperäiskansojen edustaja
  2. Aasialainen
  3. Musta tai afroamerikkalainen
  4. Valkoinen

Lisäksi kaavakkeessa ilmoitetaan etnisyys rastittamalla toinen seuraavista vaihtoehdoista:

  1. Espanjalainen tai latinalaisamerikkalainen
  2. Ei-espanjalainen tai -latinalaisamerikkalainen

Edellä luetelluilla vaihtoehdoilla on lukuisia alaryhmiä, kuten esimerkiksi vuoden 2010 väestönlaskennassa:

© Ruutukaappaus / Society Pages

Testeihin ihmisiä ei sentään patisteta, vaan rodun ja etnisyyden rekisteröinti perustuu täysi-ikäisellä yksilön omaan ja alaikäisellä vanhempien ilmoitukseen.

Rotu- ja etnisyys-rekisteriä käytetään Yhdysvalloissa esimerkiksi julkisten koulujen virallisten koulupiirien määrittelyyn.

Eri koulupiirien rajat pyritään mahdollisuuksien mukaan vetämään niin, että rotujen ja etnisten ryhmien osuus kussakin piirissä olisi niin tasainen kuin mahdollista.

Ylevässä periaatteessa on kuitenkin vahva juhlapuheen maku, sillä tieto kunkin asuinalueen rodullisista painopisteistä kiinnostaa esimerkiksi kiinteistönvälittäjiä ja heidän asiakkaitaan.

Alueellinen ja hyvinkin tarkka rotu- ja etnisyys-data on Yhdysvalloissa tarjolla avoimesti julkisen sektorin verkkopalveluissa.

Esimerkiksi Statistical Atlas -sivustolta löytyvät etnisyyskartat koko liittovaltiosta.

Tiettyyn kaupunkiin muuttoa suunnitteleva voi sivuston avulla selvittää alle minuutissa, mikä on eri etnisten ryhmien osuus kyseisen kaupungin eri osissa.

Esimerkiksi Kalifornian Berkeleyn kaupunkiin muuttoa suunnitteleva voi harkita tulevaa asuinaluettaan halutessaan sen perusteella, kuinka iso prosentti asukkaista on rekisteröinyt itsensä valkoisiksi mutta ei kuitenkaan espanjalaisiksi / latinalaisamerikkalaisiksi. Tässä kartassa tummin punainen osoittaa suurinta valkoisen väestön osuutta. © Ruutukaappaus / Statistical Atlas

 

Sama kartta näyttää täysin toisenlaiselta, kun sen suodattaan toisenlaisella etnisellä profiililla. Tässä kartassa punainen väri osoittaa mustan / afroamerikkalaisen väestön osuutta alueittain. Mitä tummempi punainen, sitä suurempi valitun väestöryhmän osuus. ©  RUUTUKAAPPAUS / STATISTICAL ATLAS

White Power -änkyrä olikin 14 prosenttisesti afrikkalainen

Myönteistä oman etnisyyden tutkituttamisessa DNA-testillä on toki se, jos se lisää henkilön tietoa omasta henkilöhistoriasta ja varsinkin sen monimuotoisuudesta.

Craig Cobb on esiintynyt julkisuudessa hakaristipaidassa. © Ruutukaappaus / KFGO

Tutkittu tieto esi-isien taustasta voi parhaimmillaan lisätä mielenrauhaa, jos henkilö syystä tai toisesta tunne tai edes tiedä omia vanhempiaan ja siten muitakaan lähisukulaisiaan.

Tarkkoihin rotuihin tai etnisiin lokeroihin uskovalle testitulos saattaa kuitenkin olla järkytys.

Amerikkalainen valkoisen ylivallan kannattaja ja separatisti Craig Cobb suostui haastateltavaksi toimittaja Trisha Goddardin tv-ohjelmaan, jota varten hän suostui DNA-testiin.

Cobb levitteli käsiään ja änkytti Goddardin lukiessa studioyleisölle ääneen haastateltavansa testitulokset:

”Craig Paul Cobb on tehnyt geenitestin. Hän on 86-prosenttisesti kotoisin Euroopasta ja 14-prosenttisesti Saharan eteläpuolisesta Afrikasta,” Goddard luki yleisön ulvoessa naurusta.

Myös Cobb näytti ottavan tilanteen pitkälti huumorilla, mutta heitti vasta-argumenttinsa sormi pystyssä:

”Kuule, mä kerron sulle tämän – Öljy ja vesi eivät sekoitu,” Cobb pyöritteli.

Goddard yritti vetää Cobbia syvemmälle tämän uuden, aikaisemmin vain valkoiseksi oletetun rodullisen identiteetin maailmaan:

”Hey bro!” Goddard tervehti vierastaan yrittäen tarjota tälle suomalaistenkin ministereiden julkisuudessa käyttämään fist-bump-tervehdystä, jonka Cobb kuitenkin väisti vetäen kätensä Goddardin ulottumattomiin.

X