Euroopan ainoa pohjoiskorealainen ravintola löytyy Moskovasta – takoo rahaa salamyhkäiselle diktatuurille – Seura vieraili

Suljettu Pohjois-Korea hankkii valuuttatuloja eliitin tarpeisiin kansainvälisellä ravintolaketjulla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pohjoiskorealaista ravintolatunnelmaa Moskovassa.

Suljettu Pohjois-Korea hankkii valuuttatuloja eliitin tarpeisiin kansainvälisellä ravintolaketjulla.
Teksti: Antero Eerola

MOSKOVA, VENÄJÄ – Kaikki, jotka joskus ehtivät käydä entisessä Neuvostoliitossa, tunnistavat sen heti. Nyt astutaan jonkinlaiseen aikakapseliin.

Siistit portaat vievät useamman kerroksen alas. Niiden päässä avautuu pelkistetty steriili sali, jota ei kaupallisella mainonnalla ole juuri pilattu.

Täällä majaansa pitää Euroopan ainoa pohjoiskorealainen ravintola Koryo.

Maata kolmessa polvessa hallinneen tyranniperheen – Kim Il-Sungin, Kim Jong-ilin tai Kim Jong-unin kuvia ei kuitenkaan näy, ehkä asiakasviihtyvyyden takia. Seinillä on kitsch-henkisiä maalauksia ja kansallispukuja.

Vaikka puitteet sisällä ovat koruttomat, ruoka on erinomaista. Tulisesti marinoitu kimchi-kaali – korealaisen keittiön perusainesosa – polttelee juuri sopivasti. Keitot ovat herkullisia ja liekitetyt porsaan ribsit sulavat suussa.

Juomapuolella tarjolla on lähinnä venäläisiä ja kansainvälisiä alkoholimerkkejä. Eikä kahden hengen pitkä ateria maksa kuin noin 40 euroa.

Kaiken mässäilyn keskellä ei ensimmäisenä tule mieleen Pohjois-Korean nälänhätä, joka 1990-luvulla surmasi mahdollisesti jopa satoja tuhansia ihmisiä.

Muutaman pöydän päässä istuu äänekäs, votkaa vetävä venäläisseurue. Länsimaisia asiakkaitakin näkyy.

Viereiseen pöytään istuva eteläkorealainen pariskunta herättää hilpeyttä yhteensopivilla Yhdysvaltojen ilmavoimien nahkatakeilla, joissa komeilee noin kilometrin päähän näkyvä tuttu tähti- ja raitalippu.

Palvelu Koryossa on korostetun ystävällistä. Tarjoilijat puhuvat hyvää venäjää.

Kielitaito heikkenee kuitenkin nopeasti, kun kysyy, ovatko he olleet pitkään töissä tai mikä on paikan suhde valtioon. Kiirettäkin ilmenee kovasti.

Valuuttatuloja ja huumerahaa

Kyse ei ole mistä tahansa etnisestä kuppilasta, joita muiden suurkaupunkien tapaan on Moskovassakin joka kulmalla.

Koryo kuuluu Pohjois-Korean valtion omistamaan Pjongjang-nimiseen ketjuun, jolla sanotaan olevan yhteensä 130 ravitsemusliikettä eri puolilla maailmaa, pääosin Kaakkois-Aasian maissa Kiinassa, Thaimaassa, Vietnamissa, Indonesiassa, Malesiassa, Mongoliassa ja Nepalissa.

Länsi-Euroopassa ainoa vastaava yritelmä oli Amsterdamissa. Se päättyi silti jo vuonna 2012.

Taloudellisesti eristäytyneen ja poliittisesti vainoharhaisen diktatuurin ongelma on, että ulkomaankauppa on vähäistä.

Valuuttatuloja maalle hankkii hallitsevan työväenpuolueen keskuskomitean salainen osasto 39, jonka osa myös Pjongjang-ketjun sanotaan olevan. Osasto hallinnoi myös maan vientiä esimerkiksi maatalouden ja kalastuksen alueella. Bisneksessä on myös pimeä puoli.

Amerikkalaismediassa julkaistujen tietojen mukaan osasto 39 on mahdollisesti sekaantunut rahan väärennöksiin, metamfetamiinin ja heroiinin kauppaan sekä kansainvälisiin vakuutuspetoksiin.

Kaikkiaan liiketoiminnan arvioidaan tuovan Pohjois-Korealle noin miljardin dollarin vuositulot. Tästä ravintoloiden siivu on mahdollisesti muutamia kymmeniä miljoonia.

Loikkaukset riskinä

Pohjois-Korea on suljettu totalitaarinen valtio, jonka kansalaiset eivät pääsääntöisesti saa matkustaa ulkomaille.

Siksi myös Pjongjang-ketjun työntekijöitä pidetään kovassa kurissa, kansainväliset mediatiedot kertovat.

Aina sekään ei auta. Etelä-korealainen Arirang-tv-kanava on raportoinut useista ravintolaketjun työntekijöiden loikkauksista.

Keväällä 2016 nähtiin kaksi tapausta.

Ensin kaksi ravintolan työntekijää karkasi työpaikaltaan ja haki poliittista turvapaikkaa Etelä-Koreasta. Samana keväänä toisen ravintolan koko henkilökunta loikkasi. Mukana oli ilmeisesti myös puolueen lähettämä valvoja.

Venäjäkin haluaa Korean diiliin

Pohjois-Korea on viime aikoina ollut jättimäisen mediahuomion kohteena, kun maansa yksinvaltiuden isältään perinyt Kim Jong-un tapasi Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kesäkuussa Singaporessa.

Ilmassa on merkkejä siitä, että maat ovat ehkä löytäneet polun pään liennytykseen.

Venäjä on ollut tässä kuviossa sivuraiteella. Silti myös presidentti Vladimir Putin tahtoo mukaan, kun Korean niemimaan tilannetta ratkotaan.

Toukokuun lopulla hän lähetti ulkoministeri Sergei Lavrovin Pjongyangiin. Kesäkuussa Putinin vieraana kävi Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in.

Tässä kuviossa yksi ravintola Moskovassa on pieni sirpale.

Venäjällä ja Pohjois-Korealla on silti myös valonarkoja taloudellisia suhteita.

Suljettu diktatuuri on lähettänyt Siperiaan työleireille tuhansia maansa kansalaisia. Edullisena työvoimana he ovat tuoneet tuloja maalleen, mutta työolojen sanotaan olevan karmeita.

 

Pohjoiskorealainen ravintola Koryo Moskovassa, Ulitsa Ordžokinidze 11/9, metro Leninskii prospekt.

X