Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa hakee talouspakotteita René Faselille – ”Erittäin läheisissä tekemisissä Putinin kanssa”

Petri Sarvamaa on ehdottanut EU-komissiolle lisäystä talouspakotelistalle. Sarvamaa näkisi listalla hyvin mielellään myös IIHF:n ex-puheenjohtajan René Faselin nimen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Asetetaanko René Fasel talouspakotelistalle? Tätä ajaa europarlamentaarikko Petri Sarvamaa.

Petri Sarvamaa on ehdottanut EU-komissiolle lisäystä talouspakotelistalle. Sarvamaa näkisi listalla hyvin mielellään myös IIHF:n ex-puheenjohtajan René Faselin nimen.
Teksti:
Jukka Vuorio

Euroopan parlamentin jäsen Petri Sarvamaa kertoo hakevansa talouspakotteita entiselle kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtajalle René Faselille, jonka puheenjohtajakausi kesti vuodet 1994-2021.

Kuluvan vuoden helmikuussa sveitsiläinen Fasel, 73, otti vastaan Venäjän kansalaisuuden.

”Faselin toiminta on jo vuosien ajan ollut hyvin outoa ja erittäin läheisissä tekemisissä hyvin korkea-arvoisten venäläisten sekä Putinin kanssa. Sotsin talviolympialaiset vuonna 2014 käytiin ennen kuin Venäjä otti haltuunsa Krimin, ja Fasel oli yksi aivan keskeisimmistä vaikuttajista, että kisat silloin saatiin Venäjälle”, Petri Sarvamaa sanoi Seuralle Strasbourgin EU-parlamentin istuntoviikolla.

Venäläinen uutistoimisto Interfax kertoi helmikuussa, että Fasel on lisäksi hankkinut venäläisen omenantuottajafirma enemmistöosakkuuden 54 prosentin osuudella. Omenafirma Alma Holdingista loput omistaa liikemies Gennadi Timtshenko, joka kuuluu Vladimir Putinin lähipiiriin. Timtshenko on ollut Venäjän hyökkäyssodan vuoksi asetettujen talouspakotteiden alla jo vuoden.

”Pakotteita pitää silloin olla niillä ihmisillä, joille ne kuuluvat”

”Puhuin Faselin talouspakotteista kahdelle komission aivan keskeiselle toimijalle, ja he ainakin kiinnostuivat asiasta heti. Huomattiin, että Faselin nimi ei ollut aiemmin noussut esiin pakotelistoilla.”

Petri Sarvamaa ei usko yhden yksittäisen henkilöpakotteen sinänsä muuttavan paljonkaan, mutta pitää sen hakemista moraalisesti oikeana tekona.

”Eihän Faselin saaminen pakotelistalle muuta maailmaa mihinkään suuntaan, mutta kun meillä on henkilöihin meneviä pakotteita, niin pakotteita pitää silloin olla niillä ihmisillä, joille ne kuuluvat.”

Sarvamaa ei vielä osaa sanoa, milloin pakotteet voisivat mahdollisesti tulla voimaan.

”Katsotaan mitä tapahtuu, ainakin pallo on nyt laitettu eteenpäin.”

Lue myös: Joutuuko Savonlinnan Argus Spectrum pakotteiden kohteeksi? – Venäjän sotavoimat käyttävät emoyhtiön kehittämiä tuotteita Krimin niemimaalla

X