Euroviisuasiantuntijan yhteenveto: Näin paljon kansa piti PKK:sta, tästä syystä raadit hylkivät

Jaa kaverilleTilaa Seura
Pertti Kurikan nimipäivät (vas.) sai juhlavan vastaanoton Helsingin Piritorilla. © Seppo Samuli/LK
Pertti Kurikan nimipäivien viisumenestys ei kaatunut itäeurooppalaisten ennakkoluuloihin, kirjoittaa Seuran euroviisuasiantuntija Anna Muurinen.

1. SUOSIOTA ITÄ-EUROOPASSA

Suomea euroviisuissa edustaneen Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen arveltiin ennakkoon herättävän ennakkoluuloja itäeurooppalaisissa puhelinäänestäjissä. Vastoin odotuksia suomalaisbändin punk-laulu sai kuitenkin hyvän vastaanoton useissa Itä-Euroopan maissa.

Aina mun pitää sijoittui puhelinäänestyksen ykköseksi Virossa ja kärkikymmenikköön Alankomaissa, Australiassa, Belgiassa, Itävallassa, Kreikassa ja Tanskassa sekä Alba- niassa, Armeniassa, Makedoniassa, Serbiassa, Unkarissa, Valko-Venäjällä ja Venäjällä. Vain neljässä oman semifinaalimme äänestysmaassa (Espanjassa, Ranskassa, Moldovassa ja Georgiassa) Suomen laulu ei mahtunut kymmenen kärkeen. Georgiassa ei puhelinäänestys onnistunut lainkaan, joten maan pisteet perustuivat tuomariääniin.

2. TUOMARISTOT HYLKIVÄT

PKN:n finaalipaikka kaatui tuomaristoihin, joiden tehtävänä oli laittaa laulut järjestykseen varta vasten musiikillisten ansioiden mukaan. Lähes jokaisen maan tuomaristo arvioi suomalaiskappaleen heikoimpien sävellysten joukkoon. Vain Serbian tuomaristo nosti Suomen kymmenen parhaan maan joukkoon.

3. HÄNNÄNHUIPPU

Puhelin-äänten ja tuomariäänten yhteistuloksen perusteella Suomi jäi kirkkaasti oman semifinaalinsa viimeiseksi 13 pisteellä. Suomen pisteet tulivat Serbiasta (4), Virosta (4), Unkarista (2), Tanskasta (2) ja Valko-Venäjältä (1). Ilman tuomariääniä Suomi olisi selviytynyt lauantaiseen finaaliin.

4. YLEISÖSUOSIKKI ITALIA

Jos viisuvoittaja olisi ratkaistu vain puhelinäänillä, kuten vielä Lordin voittaessa, olisi voittajaksi valittu Italian mahtipontinen Grande Amore. Italia voitti yleisöäänet 14 maassa, kilpailussa lopullisen voiton vienyt Ruotsi vain kahdessa. Kunkin maan viidellä tuomarilla on valta mitätöidä kymmenet tuhannet puhelinäänet. Tätä valtaa käyttivät väärin ainakin Montenegron ja Makedonian tuomaristot, jotka hylättiin vilppiepäilyn vuoksi.

5. 6 X RUOTSI

Ruotsin Måns Zelmerlöwin voittajakappale Heroes oli yksi kilpailun kuudesta ruotsalaisten tekemästä laulusta. Ruotsi saavutti kisassa tavallaan kaksoisvoiton: myös toiseksi tullut Venäjän A million voices on ruotsalaiselta hittitehtaalta. Aina mun pitää oli sen sijaan viisuhisto- rian ensimmäinen kehitysvammaisten muusikoiden kappale.

X