Ruoka osana traditiota – Eväiden voimalla ylioppilaskirjoitusten läpi

”Ensin käytiin koulua joka päivä monta vuotta vain aamiaisen ja lounaan turvin. Miksi sitten yhtäkkiä jotkut tarvitsivatkin valtavan määrän eväitä mukaan juuri kirjoitusten aikaan”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kysyy.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

”Ensin käytiin koulua joka päivä monta vuotta vain aamiaisen ja lounaan turvin. Miksi sitten yhtäkkiä jotkut tarvitsivatkin valtavan määrän eväitä mukaan juuri kirjoitusten aikaan”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kysyy.
Teksti: Erkki Meriluoto

Ylioppilaskirjoitukset ovat tämän vuoden osalta kääntymässä jo loppusuoralle. Omistani on 22 vuotta aikaa, mutta muistan edelleen hyvin ihmetykseni eräästä niihin liittyvästä sivujuonteesta. Ylioppilaskirjoitusten eväiden määrästä.

Ensin käytiin koulua joka päivä monta vuotta vain aamiaisen ja lounaan turvin. Miksi sitten yhtäkkiä jotkut tarvitsivatkin valtavan määrän eväitä mukaan juuri kirjoitusten aikaan? Ihan kuin kolmen-neljän tunnin rypistyksestä ei selviytyisi ilman syömistä.

Samalla tein lisäoivallukset.

Eväät olivat osa traditiota ja energian ylläpitoa ahertamisen ohessa. Eväiden taustalla oli useimmiten oppilaan vanhempi, joka halusi vain varmistaa oman lapsensa jaksamisen sen astisen elämän tärkeimmissä kokeissa.

Eväät voivat olla myös herkkupaloja. Viinirypäleitä ja suklaanappeja. Eräänlaisia pieniä palkintoja aivotyön eri osioiden välillä. Niiden avulla voi rytmittää tekemistään paremmin kuin yrittää saada kaikki tehtävät kerralla valmiiksi.

Eväiden syönti muuttuu aikuisiässä naposteluksi

Eväiden pariin opetellaan jo lapsuudessa. Perheen kanssa tehdyillä retkillä ja päiväkodissa. Lapset saa kätevästi rauhoittumaan hetkeksi leipien ja pillimehun äärelle.

Aikuisiässä eväiden syömistä aletaankin kutsua naposteluksi. Monien työpisteet notkuvat pikkuevästä. Etenkin näin etätyöaikana jääkaapilla käynti on entistäkin helpompaa.

Napostelussa terveellisyyden rajoissa pysyminen onkin tarkkaa hommaa kuin pärekaton kulotus. Silloin apuun tulevat onneksi eväiden asiantuntijat – martat!

Ylioppilaskirjoitusten eväsohjeista vinkit aikuiselämänkin ravintotarpeisiin

Marttaliitto lähetti eväsohjeet yo-kirjoituksiin valmistautuville. Ne ovat sovellettavissa myös aikuiselämän keskittymistä vaativiin puserruksiin. Lyhensin ohjeet kolmeen kiteytykseen:

Monipuolisuus: Valitse eväisiin kaikkia elimistön kaipaamia energiaravintoaineita: hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiineja. Varmista myös kuidun saanti ja nesteytys.

Helppous: Ota mukaan helpon muotoista syötävää. Monipuolinen eväsleipä tai pähkinät antavat pitkäkestoista energiaa.

Herkut: Vaikka karkit nostavat verensokeria nopeasti, voi pieni määrä omaa lempiherkkua tuoda piristystä suorituksen aikana.

Pääkirjoitus on julkaistu Viva-lehdessä 4/21.

Lue myös: Värisokea abiturientti ei näe tehtävän värejä, miksi opettaja ei saa niitä oppilaalle kertoa? – ”Tässä ei oikeusturva täyty”, rehtori ihmettelee

ylioppilaskirjoitukset

Syrjitäänkö värisokeaa abiturienttia ylioppilaskoetilanteessa, joka perustuu värien analysointiin? © Mirva Kakko / Otavamedia

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X