Fanit valtasivat kentän EM-paikan ratkettua – ”Pitch invasionin” pelättiin vaarantavan jopa turnauspaikan, näin Markku Kanerva kommentoi

Jaa kaverilleTilaa Seura
Markku Kanerva
Markku Kanervasta tuli ensimmäinen valmentaja, joka on luotsannut Suomen jalkapallon arvoturnaukseen. © Arto Wiikari/Otavamedia
Huuhkaja-valmentaja Markku Kanerva kertoi lehdistötilaisuudessa ymmärtävänsä sekä fanien tunteita että kentälle ryntäämisen kieltäviä sääntöjä. ”On ymmärrettävää, että jotain rangaistuksia tulee”, Kanerva sanoi.

Kun Suomi -Liechtenstein -peli oli selvä, juhlat Töölön Telia 5G Areenalla olivat valmiita alkamaan. Juhlinta ei kuitenkaan mennyt niin kuin Suomen Palloliitto toivoi.

Suomen 3-0 -voitosta ja ensimmäisestä EM-lopputurnauspaikasta riehaantuneet kannattavat ryntäsivät heti loppuvihellyksen jälkeen stadionille täyttäen valtaosan viheriöstä. Kentän valtaus, eli Pitch invasion oli jotain mitä Palloliitto osasi pelätä, mutta ei kuitenkaan estää.

Useata sadat fanit pääsivät ryntäämään kentälle helposti. Keltatakkiset turvamiehet tajusivat nopeasti tilanteen toivottomuuden ja tyytyvät rajaamaan pelaajat ihmisketjulla vaihtopenkkien edustalle. Siellä Teemu Pukki ja kumppanit juhlivat historiallista saavutusta.

Hurjimmissa arvioissa Pitch invasion voi jopa vaarantaa Suomen EM-kisapaikan.

”[Euroopan jalkapalloliitto] UEFA suhtautuu hyvin vakavasti katsomohäiriköintiin, ja tyypillisesti sanktiona on merkittävä sakko. Karkeissa tapauksissa on lisäksi mahdollista, että seuraavassa Suomessa pelattavassa ottelussa jokin katsomo-osa suljetaan tai peli pelataan kokonaan tyhjille katsomoille”,  Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoi Ilta-Sanomille ennen peliä.

”Erittäin vakavissa rikkomuksissa pistemenetys tai ottelun tuomitseminen 0–3-tappioon on ollut mahdollinen”, Casagrande kuvaili IS:lle pahinta kauhuskenaariota.

Markku Kanerva ymmärtää myös faneja: ”isoissa saavutuksissa on tapana”

Pitch invasion nousi esiin myös voitokkaan Liechtenstein -ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Huuhkajien päävalmentajalta Markku Kanervalta riitti ymmärrystä myös kentälle juosseille faneille.

”En ole pelaajien kanssa asiasta jutellut. Kyllähän se isossa saavutuksessa vähän on tapana, että porukka ryntää kentälle. Siitä on otettu mallia. Ymmärrän myös fanien tunteet ja fiilikset. Totta kai myös säännöt ovat sitä varten, että niitä noudatetaan. On ymmärrettävää, että jotain rangaistuksia tulee”, Kanerva kommentoi kysymystä Pitch invasionista.

Kanerva ja Huuhkajista vastaava tiedotuspäällikkö Timo Walden suhtautuivat kentän valtaukseen tyynesti.

”Kyllä sillä seurauksia varmasti on. Mutta ei varmaan turnauspaikan suhteen”, Walden sanoi tiedotustilaisuudessa.

X