Futurologiasta uusi harrastus – Bongaa kaikkea outoa

Tulevaisuutta voi ennakoida, kun pitää silmänsä auki ja mielen uteliaana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Olisiko futurologia uusi harrastus: bongaa outoja asioita.

Tulevaisuutta voi ennakoida, kun pitää silmänsä auki ja mielen uteliaana.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Tulevaisuudentutkimus eli futurologia on monitieteinen ala, joka pyrkii ennakoimaan mahdollisia muutoksia. Yksi futurologinen käsite on heikot signaalit, muutosten ensimmäiset merkit.

Ympäristössämme on runsaasti kaikenlaisia viestejä, joten ongelmana ei ole niinkään niiden löytäminen vaan olennaisten signaalien erottaminen epäolennaisista. Kuka tahansa voi kuitenkin kerätä heikkoja signaaleja ja harrastella tulevaisuuden ennakointia.

Helppo uusi harrastus: kuvaa outoa

Futurologi Elina Hiltunen toteaa, että tulevaisuuden tutkimiseen tarvitaan uteliaisuutta ja asioiden kyseenalaistamista.

”Ja hyvä olisi olla hiukan informaatioaddikti. Kaikkeen outoon kannattaa tarttua, oudot asiat voivat olla tulevaisuuden itsestäänselvyyksiä.”

Tuoreimmassa teoksessaan Mitä tulevaisuuden asiakas haluaa (Docendo 2017) Hiltunen opastaa, että yrityksissä kaikki voidaan osallistaa heikkojen signaalien keräämiseen. Havainnot kirjataan ja kerätään yhteen, jolloin niistä voidaan keskustella.

Yksi tapa on napata kännykällä kuva aina, kun näkee jotain uutta, outoa tai muuten mielenkiintoista. Hiltusella on tällaisille kuvilla oma Instagram-tili nimeltä Futureweaksignals. Havaintojaan hän kerää myös suljettuun Facebook-ryhmään.

Instagramiin Hiltunen on viime aikoina ladannut kuvia muun muassa kestokassinaulakosta, irtopakastemarjatiskistä ja tablettilainausautomaatista.

 

#kmarket #erottaja

Käyttäjän @futureweaksignals jakama julkaisu

 

Eikö ole omaa kestokassia mukana? Ota tästä! #kierrätys #kmarket #erottaja

Käyttäjän @futureweaksignals jakama julkaisu

Missä ja miten?

Jos haluat kokeilla, kuinka uusi harrastus tulevaisuuden parissa sopii sinulle, suuntaa esimerkiksi ostoskeskuksiin. Kaupat ovatkin hyviä paikkoja heikkojen signaalien bongailuun, samoin erilaiset messut ja tapahtumat. Matkustaessa signaalitutka saattaa myös piipata usein.

Lisäksi kannattaa seurata erilaisia ihmisiä – esimerkiksi sellaisia, joille vähän naureskellaan. Niin sanotut friikit ottavat usein käyttöön asioita, jotka jossain muodossa tulevat myöhemmin valtavirtaan.

Mutta omassa harmaassa arjessakin tapahtuu koko ajan asioita, jotka voivat olla enteitä tulevaisuudesta.

Milloin olet viimeksi esimerkiksi tehnyt jotain toisin?

X