Haiseeko rappukäytävässä kissankakka? – Eläinten keräily yleistyy kaupungeissakin: ”Naapureiden sietokyky on liian pitkä”

Lemmikkien keräilyä on vaikea saada kuriin, mutta matalampi ilmoituskynnys vähentäisi eläinten kärsimystä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lemmikkien keräilyä on vaikea saada kuriin, mutta matalampi ilmoituskynnys vähentäisi eläinten kärsimystä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Maaseudun hulluille kissamummoille naureskellaan, mutta eläinten keräily on todellinen ongelma ja yleistynyt myös kaupungeissa. Ilmiön on nostanut esille Helsingin eläinsuojeluyhdistys (HESY), jonka alueella tapauksia tulee ilmi muutama vuodessa.

Eläinten keräilijällä voi olla kotonaan jopa kymmeniä eläimiä mutta ei resursseja niiden kunnolliseen hoitoon – ei rahaa asianmukaisiin leikkauksiin ja rokotuksiin tai lopulta edes ruokaan.

”Yleensä heillä on mielenterveysongelma eivätkä he itse näe sitä, että tekevät jotain väärin”, sanoo HESY:n puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Moni eläin on niin hiljainen lemmikki, että keräily voi päästä aluksi pitkälle kenenkään huomaamatta. Yleensä tilanne lähtee purkautumaan asunnosta muualle taloon leviävästä hajusta, josta naapurit valittavat.

”Mutta naapureiden sietokyky on liian pitkä. Heidän pitäisi reagoida aikaisemmin. Samoin asunnon omistajien. Joku kontrolli pitäisi olla”, Luukkainen sanoo.

Luukkainen toteaa, että keräilyä ei ehkä voida saada kuriin, mutta eläinten kärsimystä voitaisiin vähentää, jos tapaukset tulisivat nopeammin tietoon. Se vaatisi valppautta paitsi naapureilta ja isännöitsijöiltä myös eläinten keräilykierteeseen joutuneen läheisiltä.

Luukkainen muistaa tapauksen, jossa äiti teki ilmoituksen tyttärestään. Nuori nainen oli kerännyt kaksioon suunnilleen kaikki eläinlajit, joita Suomessa voi lemmikkinä pitää.

Viranomainen voi tehdä eläimistä huostaanottopäätöksen.

Yksikin schäfer voi tuhota asunnon

Suomen ensimmäisenä vapaaehtoisena eläinsuojeluvalvojanakin toiminut Hannele Luukkainen on nähnyt hoitamattomien eläinten jäljiltä asuntoja, jotka ovat käytännössä tuhoutuneet. Esimerkiksi lattiat kuluvat eläinten jätöksistä nopeasti puhki.

”Siihen riittää, jos on vaikka yksikin iso schäfer, jota ei ole viety ulos.”

Pahimmillaan eläinten keräily voi johtaa tilanteeseen, jossa eläimet alkavat lisääntyä keskenään hallitsemattomasti. Kaaoksen keskellä voi elää paitsi kärsiviä eläimiä myös lapsia.

”Kodit voivat olla aivan lääviä, siellä voi olla kahden vuoden takainen maitopurkki jääkaapissa ja lattiat täynnä paperia. Siinä kaiken keskellä voi elää lapsia, pieniäkin, jotka yrittävät käydä koulua. Luulisi, että opettajat tai muut huomaisivat, että lapset haisevat ja tarvitsevat apua.”

Hyvin hoidettuina eläimet eivät levitä tauteja, mutta jos esimerkiksi jätöksistä ei huolehdita, asunnoissa voi vallita melkoinen bakteerikanta.

Eläintenpitoon tulee tiukempi kontrolli, mikäli koirien ja kissojen rekisteröinti säädetään pakolliseksi eduskunnan käsittelyssä parhaillaan olevassa eläinten hyvinvointilaissa. Se ei kuitenkaan ratkaise eläinten keräilyongelmaa, jos valvonta ei ole tehokasta, Luukkainen toteaa.

X