Haitallinen nikotiinivalmiste leviää nyt Suomessa – Somessa tuotetta markkinoidaan nuorillekin

Koronarajoitusten vuoksi nuuskan määrä vähenee Suomessa, ja Tullin mukaan nyt leviää haitallisempi tuote: pelkkää nikotiinia sisältävä nikotiinivalmiste.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tavallinen pussi- tai irtonuuska on tummaa, nikotiinivalmiste taas vaaleaa. Myyjät kutsuvat sitä nikotiininuuskaksi, vaikka kyseessä ei ole nuuska. Nuuska tuodaan yleensä Ruotsista, nikotiinivalmistetta leviää meille etenkin Virosta.

Koronarajoitusten vuoksi nuuskan määrä vähenee Suomessa, ja Tullin mukaan nyt leviää haitallisempi tuote: pelkkää nikotiinia sisältävä nikotiinivalmiste.
Teksti:
Saga Wiklund

Nikotiinivalmiste on entistä suositumpi Suomessa, sillä koronapandemian vuoksi osa nuuskan käyttäjistä on ruvennut tilaamaan sitä ulkomailta. Se ei sisällä normaalin nuuskan tavoin tupakkaa.

”Nikotiinivalmisteen myyjät markkinoivat tuotetta nikotiininuuskana, ja yrittävät näin väittää, että kyseessä olisi vain vähän voimakkaampi nuuska, mutta näin ei ole. Nikotiinivalmiste on nikotiinia, ei nuuskaa”, kuvaa Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta ja se on elimistölle myrkyllinen aine, joka aiheuttaa muun muassa syöpiä ja verisuonisairauksia.

Markkinointia some-kanavissa

Nuuskamarkkinoita hyydyttänyt koronaepidemia on ollut onnenpotku nikotiinivalmisteen laittomalle kaupalle. Nikotiinivalmistetta markkinoidaan sosiaalisessa mediassa, kuten Instagramissa ja Snapchatissa, nuuskaporukoille ja alaikäisille nuorillekin.

Sitä tuodaan Suomeen etenkin Virosta sekä tilataan postitse. Osa tilauksista jää Tullin haaviin tavanomaisen valvonnan yhteydessä.

Nikotiinivalmisteen käyttäjämäärä ei ole vielä suuri, mutta etenkin nuorten ja heidän vanhempiensa on hyvä olla tietoisia ongelmasta.

”Nikotiinivalmisteen markkinoinnissa kohderyhmänä ovat etenkin nuoret pojat sekä nuuskankäyttäjät”, Hannu Sinkkonen sanoo.

Nikotiinivalmiste voi vaatia reseptin 

Suomessa nikotiinivalmiste luokitellaan lääkevalmisteeksi, ja sitä käytetään muun muassa korvaushoidossa. Jos yksi annospussi sisältää enintään neljä milligrammaa nikotiinia, valmistetta saa tilata Eta-alueelta omaan käyttöön enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.

Jos nikotiinia on annospussissa yli neljä milligrammaa, se luokitellaan reseptilääkkeeksi. Tällaisen nikotiininuuskan tilaaminen ei ole sallittua ilman reseptiä. Osa Suomeen tilatuista tuotteista edellyttäisi nikotiinivahvuutensa vuoksi reseptiä, ja jos sitä ei ole, tilaaja voi syyllistyä lääkerikokseen.

Lisätietoa Tullin sivustolta. 

Lue myös: Käytätkö nuuskaa? Ei ehkä kannattaisi – näin järkyttäviä muutoksia nuuskan käyttö ja tupakointi aiheuttavat suun terveydelle

Lue myös: Aiheuttaako nuuskan käyttö pysyviä vaurioita suussa?

X