Hallitus valmistelee myös pörssin ulkopuolisten yritysten omistusten salaamista

Jaa kaverilleTilaa Seura
© markku ulander/LK
Yhtiöiden omistusten salaaminen ollaan sallimassa. Hallituspuolueiden löytämä kompromissi, jolla asiaa perustellaan, oli jo Kataisen hallitusohjelmassa.

ROMUKOPPA. Eduskunta on pitkän väännön jälkeen sallimassa osakeomistusten hallintarekisteröinnin suomalaisille sijoittajille, jos suomalaisen yhtiön osakkeet ovat ulkomaisessa arvo-osuusjärjestelmässä. Ratkaisu on jatkumoa ex-pääministeri Alexander Stubbin (kok) yritykselle saattaa muutos voimaan. Lausuntosekoilun ja ”sori siitä”-anteeksipyynnön jälkeen Stubb kertoi, että asia on heitetty lopullisesti ”romukoppaan”.

 

TAKINKÄÄNTÖ. Vapun alla perussuomalaiset kääntyivät yllättäen kannattamaan kuopattua mutta kokoomuksen ja keskustan ajamaa hallintorekisteröintiä. Perusteeksi esitettiin se, että oli saatu aikaan kompromissi: syntyvä uhka veromenetyksistä paikataan muutoksilla osinkojen lähdeverotukseen. Nykyisellään hallintarekisterissä piilotteleville osakkeenomistajille maksettavista osingoista peritään lievä lähdevero. Jatkossa tämä lähdevero kiristyisi, jolloin hallituspuolueiden mukaan kenenkään ei kannattaisi piilotella hallintarekisterissä.

 

VIIKUNANLEHTI. Verohallinto on yrittänyt viestiä lähdeveromenettelyn ongelmista jo vuosia. Jo vuonna 2010 verotuloja jäi saamatta 300–600 miljoonaa euroa lähdeverojärjestelmän ongelmien vuoksi. Siksi ongelman korjaaminen oli kirjattu myös edellisen hallituksen hallitusohjelmaan. Hallituksen onni on, että tätä porsaanreikää ei vuosia kestäneestä aikomisesta huolimatta ole tukittu, sillä nyt lakimuutoksesta saatiin hyvä viikunanlehti peittämään arkaa paikkaa.

 

MYYNTIVOITOT. Lähdevero peritään, kun yhtiö maksaa osinkoa. Silloin kun osakkeita myydään ja ostetaan, ei lähdeverotuksella päästä väliin. Näin ollen myyntivoittojen veronkiertoon ei lähdeverolla voida puuttua.

 

AVOIMUUS. Lähdeverotuksen muuttaminen ei myöskään mitenkään auta suurimpaan ongelmaan eli yhtiöiden omistajatietojen julkisuuden katoamiseen. Lisäksi hallitus on sallimassa nimettömän omistamisen myös pörssin ulkopuolisissa yhtiöissä, vaikka EU-asetus, jonka väitetään edellyttävän hallintarekisteröinnin sallimista, koskee ainoastaan pörssiyhtiöitä.

X