Halpa junalippu haaveissa? Voit säästää hinnoissa ja matkustaa junalla edullisemmin, kun ostat lippusi näin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Junalippu on halpa, kun sen hankkii hyvissä ajoin.
Mielitkö junamatkalle kotimaassa? Junalippu kannattaa hankkia ajoissa, se on varmin tapa matkustaa edullisesti. © iStock
Vielä huhtikuun loppuun asti junalippu on veroton, mutta senkin jälkeen matka kannattaa ostaa ajoissa.

Toukokuun alussa junalippujen hintaan palautuu kymmenen prosentin arvonlisävero, joka poistettiin vuodenvaihteessa väliaikaisesti helpottamaan sähkön hinnannoususta kuluttajille aiheutuneita kustannuksia. Vielä pari päivää junalippu on siis himpun tavallista halvempi, ja sen voi lunastaa verotta vaikka ensi vuoden puolella tehtävälle matkalle.

Senkin jälkeen kannattaa kuitenkin olla ajoissa liikkeellä, jos haluaa matkustaa edullisesti. VR on laajentanut kaukojunalippujen hintahaitaria, eli tarjolla on entistä edullisempia lippuja varhaiselle ostajalle.

Esimerkiksi Helsinki-Oulu-välillä lippujen hintahaitari on tällä hetkellä noin 16-88 euroa, kertoo VR:n vt. kaupallinen johtaja Kirsi Sihvonen.

”Tarjouskampanjan aikana vielä edullisempiakin hintoja voi olla tarjolla, ja lipuista myönnetään lisäksi alennusta lapsille, opiskelijoille ja senioreille”, Sihvonen muistuttaa.

Junalippu kallistuu kysynnän mukaan portaittain matkan lähtöpäivän lähestyessä, eli kun yhden hintaportaan liput on myyty loppuun, seuraavan portaan korkeampi hinta astuu voimaan. Joskus hinta saattaa poikkeuksellisesti heilahtaa myös toiseen suuntaan, jos kysynnässä tapahtuu merkittäviä muutoksia tai junavuorolle tulee peruutuksia.

”Silloin ollaan optimoitu se alempi lipunhinta takaisin tarjolle, mutta pääsääntöisesti hintakehitys menee aina toiseen suuntaan, eli mitä lähemmäs lähtöä mennään, sitä enemmän junavuoro maksaa.”

Sekä junamatkustuksen kysyntä että junavuorojen tarjonta on palautunut pandemiaa edeltävälle tasolle. Myös täysin uusia junavuoroja lisätty aikatauluihin, muun muassa Helsingin ja Oulun välille sekä Kolarin yöjunaliikenteeseen.

Lue myös: Tyssäsikö junamatka? Tunne oikeutesi ja hae korvausta VR:ltä, kun myöhästelevä juna sotkee matkanteon

Hintakikkailu ei onnistu vaihtamalla junavuoroa

Jos aikoo matkustaa kesällä pitkiä matkoja junalla, nyt on hyvä aika ostaa lippuja. Esimerkiksi Rovaniemelle asti pääsee vielä tässä vaiheessa heinäkuussa parillakympillä, jos omaa aikataulua voi rukata edullisimman junavuoron mukaan.

Toki mahdollista on ostaa halvat junaliput jo vaikka jouluksi, jos vain tietää varmasti, milloin voi matkustaa. Ensi joulun ja kevään yöjunat ovat juuri tulleet myyntiin, ja päiväjunatkin saadaan tarjolle pian.

Varhain ostetun lipun voi myöhemmin siirtää toiselle junavuorolle viiden euron lisämaksusta, mutta tällöin on maksettava myös vanhan ja uuden lipun välinen erotus. Sellainen kikkailu ei siis onnistu, että ostaisi lipun mahdollisimman varhain mahdollisimman halvalla, ja vaihtaisi sen sitten lähempänä matkaa samaan hintaan itselle sopivampaan ajankohtaan.

Makuuhyttien ja autopaikkojen hinnat vaihtelevat myös kysynnän mukaan. Ruuhkaisimpina loma-aikoina ne ovat hyvin suosittuja, joten erityisesti niiden suhteen kannattaa olla ajoissa ostoksilla.

”Toisaalta hiljaisemmalle sesongille koko makuuhytin vaikkapa Rovaniemelle saa alkaen 49 euron hinnalla, matkustaapa siellä sitten yksin tai seurassa”, Kirsi Sihvonen sanoo.

Sen sijaan lisämaksullisten istumapaikkojen, kuten Ekstra-luokan paikkojen, lisähinta määräytyy vain kuljettavan matkan mukaan, eli ne maksavat samalle matkalle aina saman verran junavuorosta tai lipun ostohetkestä riippumatta.

Lue myös: Tyssäsikö junamatka? Tunne oikeutesi ja hae korvausta VR:ltä, kun myöhästelevä juna sotkee matkanteon

juna

Junavuorojen tarjonta on palautunut pandemiaa edeltävälle tasolle, samoin erityisesti vapaa-ajan matkustamisen kysyntä. © Ismo Pekkarinen / AOP

X