”Haluaisitko tutkia kasvojani”, Rammsteinin solisti Till Lindemann kysyi sokealta Jonnalta – Metallibändin fanin uskomaton kohtaaminen idolinsa kanssa

Rammsteinin konsertti Tampereella ylitti Jonna Heynken kaikki odotukset. Syntymäsokea Jonna tapasi bändin jäsenet henkilökohtaisesti ja löysi solisti Till Lindemanista kaipaamansa veljen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jonna Heynkenin tavoitteena oli osallistua Rammsteinin tavalliseen fanitapaamiseen ja kokea konsertti permantopaikalla seisten. Arpaonni muutti kaiken.

Rammsteinin konsertti Tampereella ylitti Jonna Heynken kaikki odotukset. Syntymäsokea Jonna tapasi bändin jäsenet henkilökohtaisesti ja löysi solisti Till Lindemanista kaipaamansa veljen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Saksalaisen metallibändi Rammsteinin solisti Till Lindemann veti Jonna Heynken (os. Mononen), 41, syliinsä ja halasi pitkään. Jonnan kasvot sotkeutuivat Tillin showmeikistä. Hän ajatteli, että kasvot saisivat jäädä pesemättä ainakin huomiseen. Samoin paita.

”Tillin lähellä oli hyvä ja turvallinen olo. Hän oli kuin muuri. Näin oikean Tillin ilman esiintyjän roolia”, kuvailee Jonna.

Yli 30 000 ihmistä odotti konsertin alkua Tampereen Ratinan stadionilla 9. elokuuta. Till ei kiirehtinyt.

”Haluaisitko tutkia kasvojani”, hän kysyi Jonnalta.

Hän ymmärsi, että syntymäsokea Jonna näkee käsillään.

”Sormeni näkivät miehen, jota elämä on potkinut päähän enemmän kuin tarpeeksi. Mutta näin myös ihmisen, joka kaikista eteen kasatuista muureista huolimatta puskee menemään eteenpäin. Näin rikkinäisen ihmisen, joka on aina vain kasannut itsensä uudestaan.”

Jonna uskoo nähneensä Tillin aidoimmillaan, ilman esiintyjän roolia. Hän on varma myös siitä, ettei kohtaaminen jäänyt ainoaksi.

Jonnasta nousi rivikatsojasta kutsuvieraaksi

Alun perin tavoitteena oli osallistua tavalliseen fanitapaamiseen ja kokea konsertti permantopaikalla seisten. Sitten Jonnaa suosi arpaonni. Hän oli yksi noin viidestätoista, jotka pääsivät tapaamaan Rammsteinin jäseniä henkilökohtaisesti.

Siinä ei ollut kaikki.

Jonna viestitti olevansa sokea ja toivovansa, että voisi selfieiden sijaan kätellä bändin jäseniä. Pyyntöön vastattiin. Jonna saisi halutessaan myös paikan A-katsomosta ja hänet haettaisiin tapaamiseen, jossa bändin jäsenet esiteltäisiin hänelle. Kutsuvieraana myös kulku stadionille hoitui jonojen ohi.

Kun järjestysmies saatteli Jonnan tapaamishuoneeseen, nenään tulvi uusi aromi.

”Onko tämä Ramm-poikien tuoksu?”, Jonna kysyi.

Till osoittautui kauan kaivatuksi veljeksi

Fanit kulkivat jonossa tervehtimään bändin jäseniä. Yhteiskuvan sai ottaa, jos siihen annettiin suostumus. Aikaa reilulle 15:lle innokkaalle oli varattu yhteensä 10 minuuttia eli vajaa puoli minuuttia per henkilö.

Se ei koskenut Jonnaa. Hänelle esiteltiin ensin kosketinsoittaja Christian ”Flake” Lorenz sekä kitaristit Paul Landers ja Richard Kruspe. Christian ja Paul antoivat Jonnan käsien ’katsoa’ heitä, Richard tyytyi kättelemään.

Sitten kuului odotettu ääni.

”Hei, tässä on Till.”

Jonnasta tuntui kuin hän olisi halannut vanhaa, rakasta ystävää.

”Olisin voinut upota hänen ystävälliseen, pehmeään ääneensä. Samalla äänellä minulle on unissa puhunut isoveli, jota en koskaan saanut. En aina jaksaisi olla vahva. Univeli on antanut minulle voimia.”

Tutkiessaan Tillin kasvoja Jonna kertoi saaneensa paljon voimaa tämän sanoituksissa elämän rankoissa käänteissä.

Till kutsui Jonnaa kulta-pieneksi

Jonnan kädet löysivät Tillin kulmalävistykset ja päässä tököttävän pienen ponnarin.

”Till nauroi, että onneksi hän oli aamulla ajanut partansa.”

Aina välillä Till veti Jonnan itseään vasten halaukseen.

”Olisin halunnut sanoa niin paljon. Kertoa, miten kunnioitan häntä ihmisenä. Mutta pääni ei toiminut. Mieleni ja kieleni olivat lakossa.”

Jonna kertoi kuvitelleensa Tilliä lyhyemmäksi ja todella laihaksi. Hän lisäsi, että mies tuoksui tosi hyvälle.

Tapaaminen päättyi pitkään halaukseen.

”Pärjäise, kulta pieni”, toivotti Till.

Jonnan kasvot sotkeutuivat Tillin showmeikistä. Hän ajatteli, että kasvot saisivat jäädä pesemättä ainakin huomiseen.

Jonnan kasvot sotkeutuivat Tillin showmeikistä. Hän ajatteli, että kasvot saisivat jäädä pesemättä ainakin huomiseen. © Jonna Heynken

Yhteistä tarinaa ei ole kirjoitettu loppuun. Siitä Jonna on varma.

”Olisi ihanaa istua hänen kanssaan vaikka nuotion ääressä ja jutella ajan kanssa. Ei niin kuin fani ja idoli, vaan kuten sisar ja veli.”

Jonna miettii hetken ja lisää:

”Hän vei osan minusta mukanaan ja antoi osan itsestään minulle. Uskon, että hän palaa noutamaan antamansa ja palauttamaan ottamansa.”

Tillin jälkeen oli tapaamisvuorossa vielä rumpali Christoph Schneider, jolta Jonna sai muistoksi rumpukapulat.

”Kameralla saa hienoja selfieitä. Minun selfieni ovat sydämessä. Nämä sieluuni kirjoitetut nimmarit ovat osa minua. Nämä, ja Schneiderilta saamani rumpukapulat ovat jotain, mitä millään rahalla ei voi ostaa.”

Sokea Jonna Mononen, Rammstein-fani © Tommi Tuomi / Otavamedia

Till Lindemannin runokirjan suomennos työn alla

Parhaillaan saksan kielenkääntäjäksi valmistunut Jonna kääntää suomeksi Till Lindemannin vuonna 2013 ilmestynyttä runokirjaa In Stillen Nächten. Teos on käännetty jo usealle kielelle. Jonna toivoo löytävänsä kustantajan myös suomenkieliselle.

”Tillin tavattuani pääsen entistä paremmin sisään hänen teksteihinsä.”

Hän on lähettänyt Rammsteinin managerille kirjoittamansa, Tillistä kertovan kappaleen. Tapaamisen jälkeen se sai kolmannen säkeistönsä.

And there were you without a role.
You showed me the deep ocean of your soul.
The sun was shining on your face.
The boat was there, taking you to your secret place.
So broken.
You are so very broken.
But so heal!
Your heart is wide open,
Your burning fire is so real.
Let the sun stay in your heart,
don’t let the world tear you apart!

Vielä pari vuotta sitten Jonna inhosi Rammsteinin musiikkia, vaikka ei oikeastaan ollut sitä kuunnellutkaan.

”Olin kylässä ystäväni luona ja hän laittoi soimaan kauniin balladin. Kun kehuin sitä upeaksi, hän kertoi sen olevan Rammsteinia ja kuuntelutti lisää heidän kappaleitaan.”

Ystävä myös kertoi bändistä sekä erityisesti Till Lindemannista ja hänen tarinastaan.

Siinä meni yö.

”Seuraavana päivänä oivalsin, että Rammstein ja Till Lindeman nerokkaine ajatuksineen ja sanoituksineen muuttivat elämäni. En tiedä miten, mutta elämäni kääntyi kohti aurinkoa, kun he tulivat osaksi sitä.”

Kursivoidut tekstit Jonnan facebook-päivityksistä.

 

Jonna ja Christian Heynke vihittiin 31.8. Imatralla. Häiden teemana olivat Rammstein ja avaruus. Jonnan matkasta morsiameksi kerrotaan Seurassa 36/2019.

X