Haluatko alennuksia palveluista, työtön? Varaudu vilauttamaan pankkitiliäsi

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Otavamedia Kuvaryhmä
Työttömille tarjotaan usein alennuksia pääsylipuista ja palveluista, mutta pelkkään sanaan ei aina luoteta. Työttömyytensä voi joutua todistamaan vaikka tiliotetta vilauttamalla.

Työtön lukijamme kertoi tositarinan Vantaalta. Kun hän oli ostamassa pääsylippua tiedekeskus Heurekassa, työttömille tarkoitetun alennuksen saamiseksi hänen olisi pitänyt näyttää kassalle tiliotteensa.

Tiliote osoittaa ilmeisen luotettavasti, saako hän työttömyyskorvausta.

Aivan ainutkertainen tämä tapaus ei kaiketi ole. Jyvässeudun Työllistämisyhdistyksen työttömien Sirpakka-toiminnan toiminnanohjaaja Sirpa Nieminen kertoo kuulleensa samankaltaisia tarinoita.

”Olen kuullut joistakin tapauksista, että on pitänyt tiliotetta näyttää. Meille ei tällaista ole sattunut”, Nieminen kertoo.

Nieminen ei pidä oman pankkitilin paljastamista kovin suositeltavana vaihtoehtona.

”Kyllä se on todella ikävää, jos pitää tiliotetta ruveta näyttämään. Ei minun rahoittajani vaadi, että kysyisin toimintaan osallistuvilta sitä. Luotan siihen, jos ihminen kertoo itse olevansa työtön”, Nieminen sanoo.

Työtön vai ei? Heureka kiistää käytännön, mutta pelkkää sanaa ei uskota

Tiedekeskus Heurekan viestintä- ja palvelujohtajan Heli Ainoan mukaan tiliotteen näyttämiseen ei heidän kassoillaan pakoteta.

”Ei todellakaan ole käytäntö. Emmehän me kenenkään tiliotteita voida pyytää. Tätä en oikein jaksa uskoa”, Ainoa kertoo.

”Meillä pyydetään todistus työttömyydestä. TE-keskuksen sivuilta pystyy sellaisen printtaamaan tai sitten sen voi näyttää puhelimelta.”

TE-keskuksen sivuilla omiin työllisyystietoihin pääseminen vaatii pankkitunnuksia, eikä ihmisillä ole niitä aina mukana. Pelkkään omaan sanaan ei Heurekassa luoteta, joten alennuksen pyytäjän täytyy olla valmis näyttämään työllisyystilanteensa muilla tavoin.

Vaikka sitten tiliotteella.

”Jollain tavalla se täytyy pystyä todistamaan, että on työtön työnhakija. Muuten se olisi vaikea todentaa”, Ainoa perustelee.

”Sillä periaatteella jos mennään, että vain kertoo olevansa työtön, voisi meille kuka tahansa kävellä sisään ja maksaa sen edullisemman lipun”, Ainoa toteaa.

Työttömien ja opiskelijoiden sisäänpääsy maksaa  7 euroa vähemmän kuin normaali aikuisten pääsylippu.

Myös työttömien järjestöillä on jäsenilleen jäsenkortteja, joilla työttömyyden voi todistaa. Kaikki työnhakijat eivät kuitenkaan kuulu mihinkään järjestöön.

Lue myös: Näin sosiaalitoimistoa huijataan: Vale-eroja, vääriä osoitteita, pimeitä tuloja

X