Haluatko opetella fiksumpaa rahankäyttöä? Kuusi uutuuskirjaa pureutuu talouden kiemuroihin

Koskaan ei ole liian myöhäistä opetella fiksumpaa rahankäyttöä, säästämistä ja sijoittamista. Poimimme vuoden 2018 kirjoista hyviä neuvoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koskaan ei ole liian myöhäistä opetella fiksumpaa rahankäyttöä, säästämistä ja sijoittamista. Poimimme vuoden 2018 kirjoista hyviä neuvoja.
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

1. Tosielämän vinkkejä

Rikastamo-kirja on tehty kaikille, jotka ovat kiinnostuneita rahasta ja sen fiksusta käsittelystä. Isovanhempien kannattaa ojentaa kirja sen luettuaan perheen nuoremmille.

Tyyli: Asiallinen, muttei tylsä. Paikka paikoin asiat olisi voinut sanoa tiiviimminkin, mutta kirjan lukijan ei tarvitse olla ennestään talousnero. Mukana on esimerkkejä elävästä elämästä ja kirjoittajien omista kokemuksista.

Millaisia neuvoja: Kirjan pääjuoni on vaurastuminen eli kulujen vähentäminen tai tulojen lisääminen. Sijoittamisesta on paljon asiaa. Ohjeilla pääsee kokematonkin alkuun: kuinka sijoitan osakkeisiin tai rahastoihin. Muista tutkia kaikki kulut! Kirjassa on myös perusteellinen osuus, jossa neuvotaan mm. testamentin teko.

Rikastuuko ohjeilla: Sijoitusohjeiden antaminen on aina riski. Mutta perusperiaatteita voi toki kertoa. Riski jää aina sijoittajalle. Jos ohjeilla ei suorastaan rikastu, ei ainakaan menetä säästöjään.

Paras neuvo: Vanhempien ja isovanhempien on tärkeää opettaa lapselle, että rahan eteen pitää tehdä töitä. On tärkeämpää opettaa rahataidot kuin antaa rahaa.

Kestääkö aikaa: Kirjan aiheet ovat ikuisia, vain korot ja suhdanteet vaihtelevat. Säästämisen ja sijoittamisen periaatteet kestävät äidiltä tyttärelle. Kirja ei vanhene käsiin.

Rikastamo – Elämäsi fiksuimmat rahapäätökset

Unna Lehtipuu ja Terhi Majasalmi: Rikastamo – Elämäsi fiksuimmat rahapäätökset (Otava).

2. Vanhat aarteet rahaksi

Kirja Kirppareiden kuningas on tehty niille, jotka haluavat luopua vanhoista vaatteista, kengistä ja laukuista. Se opastaa perusteellisesti, kuinka toimia vanhojen aarteiden kirpputoreilla ja verkkokaupoissa.

Tyyli: Kirjoittaja ei jätä mitään kertomatta. Kirja on alusta loppuun täyttä asiaa kirpputoreista ja verkossa myymisestä sekä tietysti myös ostamisesta. Kauppaa tehdään suuntaan ja toiseen.

Kirjassa on runsaasti käytännön esimerkkejä: tämän verran maksoin, tällä hinnalla myin ja sain voittoa näin paljon. Kirjan anti on uskottava ja kirjoitustyyli vetävä, sitä lukee kuin romaania.

Millaisia neuvoja: Vanhojen tavaroiden myyminen on järkevää taloudellisesti sekä ekologisesti. Maailma on tavaraa täynnä, joten kierrättäminen on viisasta. Ja ikäihmisten kaapeissa on aarteita, jotka saavat nuoret villeiksi. Kauppa kannattaa, jos myyt hyvää, puhdasta ja aitoa tavaraa. Huijaaminen ei todellakaan kannata.

Rikastuuko ohjeilla: Kirjan ohjeilla rikastuu, ainakin vähän. Kun olet ostanut takin viidellä eurolla ja myyt sen kahdella kympillä, voitto on 15 euroa. Sehän on jo jotain. Mutta kauppaa pitää tehdä vimmatusti, että oikeasti rikastuu.

Paras neuvo: Jos myy verkkokaupassa tai kirpputorilla väärennettyjä tuotteita aitoina, menettää tärkeimmän valttinsa eli maineensa. Ole siis rehellinen!

Kestääkö aikaa: Nettikauppa on suosittua ja vain lisääntyy. Kirjassa on paljon ikuisia ohjeita, mutta ostopaikat voivat vaihtua. Mutta tällä hetkellä kirjan tiedot toimivat.

Kirppareiden kuningas

Elisa Tikkanen: Kirppareiden kuningas (Atena).

3. Tilikirjan pitäjäksi

Kakeibo ei ole mikään uusi villitys, vaan kestosuosikki Japanissa jo sata vuotta! Kaunis, vaaleanpunakantinen kirja ei ole talousopas, vaan tilikirja.

Kakeibo - Säästämisen taito

Fumiko Chiba : Kakeibo – Säästämisen taito (Bazar).

Tyyli: Selkeä. Tekstiä on vähän, koska kirja on tarkoitettu itse täytettäväksi. Jokainen voisi pitää tiliä tuloistaan ja menoistaan vaikka ruutuvihkoon, mutta tällainen kirja on mukavampi. Siinä on valmiita kaavakkeita, joihin on helppo laittaa omat tulot, menot ja suunnitelmat.

Millaisia neuvoja: Perusasioita on neljä: 1) kuinka paljon rahaa on käytössäsi? 2) Kuinka paljon haluat säästää? 3) Kuinka paljon kulutat? 4) Kuinka voit kehittyä?

Rikastuuko ohjeilla: Kun pidät tätä tilikirjaa, tiedät koko ajan, kuinka paljon sinulla on rahaa. Ei tule yllätyksiä, kun jokin iso lasku tulee. Joku rikastuu, toinen ei, kirja voi auttaa pysymään säästämisen tiellä.

Paras neuvo: Japanilaiset korostavat, että säästäminen on rahan käyttämistä hyvin. Säästämisestä ei tarvitse tehdä mitään kärsimysnäytelmää.

Kestääkö aikaa: Tilikirjoja on pidetty kautta maailman sivu: tulot ja menot on kirjoitettu milloin savitauluun, milloin ruutuvihkoon. Tietokoneessa voi myös olla oma tilikirja. Tällainen kirja on aina ajankohtainen. Ota säästäminen osaksi elämääsi.

4. Pieniä ja isoja neuvoja

Kortinvartija-kirja on tehty erityisesti itsenäistä elämää aloitteleville, mutta kyllä hyvät neuvot käyvät myös varttuneemmalle väelle. Eihän ikä takaa, että osaa hoitaa raha-asiansa. Liian monet seniorit hoitavat raha-asiansa huonosti tietämättömyyttään. Kaikki talousoppi on paikallaan iästä riippumatta.

Kortinvartija – Opas itsenäiseen talouselämään

Kyösti Hagert & Pauliina Jokinen: Kortinvartija – Opas itsenäiseen talouselämään (Atena).

Tyyli: Käytännönläheinen, ja heti alussa puhutaan ruokamenoista ja Marttaliiton ohjeista. Jos ei osaa hoitaa arkielämän jokapäiväisiä raha-asioita, ei ole mitenkään mahdollista koota rahakasoja ja alkaa tehdä kannattavia sijoituksia.

Millaisia neuvoja: Neuvoja on isoja ja pieniä, kodinhoidosta, ruokailusta, autoilusta pankkiasioiden hoitoon ja sijoittamiseen.

Rikastuuko ohjeilla: Jos elää kirjan oppien mukaan, eivät kaikki rahat mene kankkulan kaivoon. Kun aloittaa säästämisen ja sijoittamisen pienistä summista, voi vuosien kuluttua koossa olla sievoinen summa.

Paras neuvo: Asuntosijoittajan tulee varautua korkojen nousuun.

Kestääkö aikaa: Kyllä tällainen peruskirja on kestää vuodesta toiseen. Uusia sijoitusmuotoja voi tulla, mutta eläminen on vuodesta toiseen samanlaista ja yhtä kallista.

5. Säästövinkkejä arkeen

Railakas rahakirja on tehty nuorille naisille, mutta kirjan voi lukea myös varttuneempi väki. Kirjaa lukee kuin romaania. Tyyli on aika kepeä, mutta asiallinen.

Millaisia neuvoja: Kirja auttaa tasapainottamaan tulot ja menot ja korostaa, ettei kaiken tarvitse olla hienoa ja viimeisen päälle. Pienituloinen, kuten eläkeläinen osaa pennin venytyksen jo entuudestaan. Hänellä ei ole liikaa rahaa säästämiseen eikä sijoittamiseen. Arjesta pitää vain selvitä.

Rikastuuko ohjeilla: Kirjassa on hyviä ohjeita, kuinka käydä ruokaostoksilla ja tehdä edullista ruokaa. Kirjan ohjeilla ei rikastu, mutta ainakin säästää.

Paras neuvo: Kirjassa puhutaan ikävistäkin asioista kuten siitä, että aina rahat eivät yksinkertaisesti riitä. Joskus joutuu tekemisiin perintätoimiston kanssa. Siispä tärkeä ohje: Avaa kaikki kirjeet. Kirjeessä voi olla ikävää postia, mutta ikävätkin raha-asiat pitää hoitaa.

Kestääkö aikaa: Kirjan ohjeita (koti, työpaikka, liikenne, koulu, marketti, vapaa-aika, neuvola, pankki, käräjätalo) voi noudattaa vuodesta toiseen, ne toimivat. Vanhempi väki voi poimia itselleen sopivat ohjeet ja antaa kirjan nuoremmille, joiden rahankäyttö on vielä harjoitteluvaiheessa.

Railakas rahakirja – Näin hoidat taloutesi viisaasti

Saara Henriksson ja Aino-Maija Leinonen: Railakas rahakirja – Näin hoidat taloutesi viisaasti (Into).

6. Hyviä esimerkkejä

Kirja on tehty nuoruusvuosiaan viettäville, joiden pitää opetella elämään rahan kanssa. Opit ovat kuitenkin hyviä kaikenikäisille. Rahasta pitää puhua avoimesti perheen kesken, muuten lapset eivät opi talousasioita. Kaikki rahasta -kirja rohkaisee sijoittamiseen, vaikka rahaa olisi niukasti.

Tyyli: Avoin ja rehellinen. Asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä, ei liian viisaasti eikä monimutkaisesti.

Millaisia neuvoja: Perusteellisia neuvoja säästämisestä, sijoittamisesta, asunnon ostosta, palkoista, verotuksesta, eläkkeistä ja testamentista.

Rikastuuko ohjeilla: Samoilla ohjeilla toiset rikastuvat, toiset eivät. Kaikki riippuu lopulta ihmisestä ja hänen elintavoistaan. Kirjan ohjeilla voi päästä ainakin hyvän ja vakaan elämän alkuun.

Parasta: Jos haluat oppia sijoittamaan, sijoita 20 euroa arvo-osuustilin kautta mihin tahansa rahastoon. Näin pääsee sijoittamisen alkuun. Kirjan antia elävöittävät ihmisten kokemukset. Raha-asioitaan valottavat mm. Suomen pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen, kansanedustaja Jutta Urpilainen, kansanedustaja Hjallis Harkimo ja näyttelijä Antti Holma.

Kaikki rahasta

Julia Thurén: Kaikki rahasta (Gummerus).

Kuvat: Valmistajat

Artikkeli on julkaistu Viva-lehdessä 11/18.

X