Hämyisiltä klubeilta televisioon – Näin stand up -komediasta tuli koko kansan viihdettä

Koomikoiden määrä ja taso ovat nousseet. Alalle on entistä vaikeampi päästä, mutta aloittelijakin voi onnistua. Koomikko Anitta Ahonen kertoo, kuinka.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anitta Ahonen on Iso A.

Koomikoiden määrä ja taso ovat nousseet. Alalle on entistä vaikeampi päästä, mutta aloittelijakin voi onnistua. Koomikko Anitta Ahonen kertoo, kuinka.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Ihalainen

Kenestä tahansa ei tule stand up -taivaan kirkkainta tähteä.

Anitta Ahonen eli taiteilijanimeltään Iso A tietää sen, sillä hän on ollut mukana stand up -skenessä sen ensimmäisestä aallosta lähtien.

Suomeen stand up rantautui 1990-luvulla suomenruotsalaisten koomikoiden, André Wickströmin ja Stan Saanilan mukana. Taiteenlaji oli tullut Ruotsiin Yhdysvalloista.

”Stand up vaatii lahjakkuutta ja pitkäjänteistä työtä. Skeneen ei kävellä sisään ihan pystymetsästä, vaan pitää osoittaa jonkinlaista talenttia”, Ahonen sanoo.

Mutta mitä se talentti sitten oikein on?

Luonnostaan hauska voi räjäyttää pankin

Ahosen mukaan ei ole yhtä oikeaa tapaa olla hauska. Huumori on tapa hahmottaa maailmaa, mutta stand up on enimmäkseen kirjoittamisen laji.

Hyvällä koomikolla on kiinnostavaa sanottavaa, mutta hän hallitsee myös rytmin ja esiintymisen. Esiintymiskokemuksesta on toki hyötyä, mutta se ei ole mikään vaatimus.

”Joku voi olla luonnostaan hulvaton, kuten esimerkiksi Sami Hedberg. Hän ei tiennyt stand upista mitään, mutta räjäytti pankin, koska on yksinkertaisesti hauska.”

Video: Sami Hedberg Kokovartalomies-kiertueella. Lähde: Hedberg Comedy / Youtube.

Ahonen on vetänyt uransa aikana kymmeniä stand up -kursseja. Vuosia sitten joku kerskaili kurssipalautteessa kehittyvänsä niin hyväksi koomikoksi, että hän tulisi viemään opettajankin työt.

Se sai Ahosen miettimään, tuleeko kurssilaisista hänelle todellisia kilpailijoita.

”Silloin mietin, että sahaanko omaa oksaani opettamalla stand upia. Tästä kerskailijasta en ole sen koommin kuullut. Tie koomikoksi on niin pitkä, että ajattelen ennemminkin kouluttavani alan harrastajia kuin oikeita koomikoita.”

Alkeiskurssilla hiotaan yleensä 3–5 minuutin setti. Siitä on pitkä matka oikeaan, esimerkiksi puolen tunnin mittaiseen keikkaan. Suurin osa osallistujista tulee kurssille kokeilemaan ja haastamaan itseään.

”Kaikkein vaikeinta on saada jutut toimimaan. Se ei käy käden käänteessä. Minulla meni 10 vuotta, ennen kuin opin kirjoittamaan stand upia.”

Kyntäminen ei riitä – pitää erottua joukosta

Alkuaikoina Suomessa oli kourallinen koomikoita. Nyt tekijöiden määrä on kasvanut valtavasti.

Helsingin Kalliossa sijaitseva On the Rocks on legendaarinen klubi, jonka open mic -illoissa aloittelijatkin pääsevät kokeilemaan siipiään.

Ahonen myöntää, että enää hän ei tunne nimiä Rocksin esiintyjälistalla.

”Jengiä tupsahtelee alalle koko ajan. Silloin kun tunkua oli vähemmän, koomikoksi oli helpompi päästä.”

Ahonen ei kuitenkaan kuvailisi suosion kasvua räjähdysmäiseksi. Hän uskoo siihen, että kova työ, nöyryys ja sitkeys palkitaan yhä. Hyvä aloitteleva koomikko ei jää huomaamatta.

”Mutta pitää erottua joukosta. Ei riitä, että käy epätoivoisesti kyntämässä klubeja.”

Stand upista on tullut valtavirtaa.

Koomikoita näkyy televisiossa yhä enemmän: Krisse Salminen on ruudussa jatkuvasti, Pirjo Heikkilä on ponnistanut viihdealalle komiikan alalta ja käsikirjoittaja Joonas Nordmanilla on stand up -tausta.

Hedberg tekee stand upia isosti kotimaassa, Ismo Leikola menestyy maailmalla. He ovat osoittaneet, että stand up toimii myös Suomessa. Sitä on nimittäin epäilty vuosien varrella.

”Suomessa on ollut skeptikoita, joiden mielestä stand up on vain sisäpiirin läppä.”

Nykyään moni pystyy elättämään itsensä komedialla, ja Ahonen on yksi heistä.

Video: Anitta Ahonen esiintyy Nelosen Stand up! -ohjelman toisella kaudella. Lähde: Suomen Stand Up Club / Youtube.

Feministit ovat nyt muotia

Amerikan trendejä Ahonen ei tunne, mutta Suomessa hän on huomannut selvän ilmiön: Helsingissä järjestetyt feministi-iltamat sekä viiden naisen kollektiivi All Female Panel ovat tällä hetkellä äärimmäisen suosittuja.

Tämä on mielenkiitoista, sillä suurin osa aloittelevista koomikoista on miehiä. Ahosen kokemuksen mukaan naiset ovat epävarmempia itsestään, ja he saattavat käydä kurssilla montakin kertaa.

Aloittelevalle koomikolle Ahonen antaisi neuvon: opiskele, paneudu skeneen ja lue kirjallisuutta.

”Jos joku tulee kurssilleni osaamatta nimetä yhtäkään suomalaista koomikkoa, se kertoo minulle paljon. Kannattaa katsoa Youtubesta videoita ja analysoida niitä.”

Stand up vaikuttaisi olevan keski-ikäisten juttu, sillä kursseilla on usein keski-ikäisten osallistujien lisäksi vain muutama pari- tai kolmikymppinen. Nuorilla on omat huumorin kanavansa: Youtube, Instagram ja muut sosiaalisen median palvelut.

”Nuoret voivat olla tosi hyviäkin! Tai mistäpä minä tiedän, taidan olla liian vanha opettamaan heitä.”

Ahosta naurattaa.

X