SPR:n Hannu-Pekka Laiho nosti bosnialaisen Vučjakin leirin epäinhimillisyyden julkisuuteen – Kurja arki yhdisti leirillä sotaa käyvät kansallisuudet: ”Ketään ei ole jätetty yksin”

Bosniassa Vucjakin leirin arkea on seurannut SPR:n reserviläinen Hannu-Pekka Laiho. Hän on auttanut kansainvälistä Punaista Ristiä saamaan katastrofaalisille leiriolosuhteille julkisuutta Euroopassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hannu-Pekka Laiho jäi SPR:n viestintäjohtajan toimesta eläkkeelle vuonna 2016. Viimeisen kuukauden hän on työskennellyt katastrofityön reserviläisenä bosnialaisella Vucjakin pakolaisleirillä.

Bosniassa Vucjakin leirin arkea on seurannut SPR:n reserviläinen Hannu-Pekka Laiho. Hän on auttanut kansainvälistä Punaista Ristiä saamaan katastrofaalisille leiriolosuhteille julkisuutta Euroopassa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Kansainvälisen Punaisen Ristin viestintädelegaatti Hannu-Pekka Laiho on seurannut bosnialaisen Vučjakin leirin pakolaismiesten arkea tiiviisti.

Pakolaiset ovat kertoneet myyneensä asuntonsa, mahdollisesti pienen liiketoimensa – yleensä kaiken liikenevän päästäkseen Eurooppaan. Bosniassa olevat pakolaiset pyrkivät paremman elämän toivossa Ranskaan, Belgiaan, Italiaan, Espanjaan ja Saksaan.

Koska matkanteko vaatii jatkuvasti varoja, monet epämääräiset yksityishenkilöt ja organisaatiot tarjoutuvat lainaamaan pakolaisille. Hannu-Pekka Laihon mukaan tämä on yksi suurimmista syistä sinnitellä uuden ja paremman elämän toivossa kaikkein kurjimmissakin olosuhteissa pakolaisleireillä.

Velat on maksettava viimeistä penniä myöten.

Salakuljetusverkosto rahastaa pakolaisten unelmilla

”Kaikki tämä kytkeytyy salakuljetusbisnekseen. Miesten on päästävä maahan, jossa heillä on mahdollisuus tienata rahaa maksaakseen velkansa takaisin. Yksityiset rajanlainaajat saavat ihmiset koukkuun koko matkan ajaksi”, Hannu-Pekka Laiho sanoo.

Hänen mukaan salakuljetusverkostoon pitäisi puuttua tarmokkaammin.

”Nämä miehet, jotka pyrkivät unelmaansa kohti, ovat hyväksikäytettyjä monella tavalla. Heidät on rahastettu moneen kertaan matkansa aikana, mikä lisää kärsimystä entisestään.”

Viestinnällä huomio Vučjakin epäinhimillisiin olosuhteisiin

Hannu-Pekka Laiho jäi SPR:n viestintäjohtajan toimesta eläkkeelle vuonna 2016.

Katastrofityön reserviläisen viimeisin komennus bosnialaisella Vučjakin pakolaisleirillä tulee päätökseen perjantaina 13. joulukuuta.

Viimeisen kuukauden Laiho on auttanut kansainvälistä Punaista Ristiä tuottamaan kuvia, artikkeleita ja muuta viestintämateriaalia, jotta Vučjakin leirissä olevien pakolaisten epäinhimilliselle tilanteelle saataisiin mahdollisimman paljon julkisuutta Euroopassa.

Laihon mukaan tämä on ollut ainoa tapa herättää tiedotusvälineet uutisoimaan leiristä ja saattaa viranomaisia, poliitikkoja ja päättäjiä vastuuseen pakolaisten epäinhimillistä oloista.

”Ihmiset ovat joutuneet elämään kuukausikaupalla ilman sähköä, jätehuoltoa, vessoja ja juoksevaa vettä. Leiriläiset ovat eläneet kuin kaatopaikan keskellä ja kärsineet taudeista sekä kylmyyden aiheuttamasta hypotermiasta ilman terveydenhuoltoa.”

Pakolaiset ovat joutuneet selviytymään kylmässä säässä pelkkien huopien turvin, kun Kroatian rajaviranomaiset ovat käännyttäneet heidät takaisin kohti Bosniaa – usein alusvaatteisillaan ja paljain jaloin.

Hannu-Pekka Laiho on kuvannut arkea Bosniassa. Ihmiset sytyttivät nuotioita lämmitelläkseen Vučjakin leirin kylmyydessä.  © SPR

Pakolaisongelma ei ratkea itsekseen

Alun perin lähellä Kroatian rajaa sijaitsevan Vučjakin leirin oli tarkoitus olla väliaikainen.

Leiri jäi kuitenkin paikoilleen ilman, että kukaan olisi ottanut sen hoitamista vastuulleen.

”Asia oli pitkään jumissa Bosnia-Hertsegovinan valtionhallinnossa Sarajevossa. Maan poliittinen järjestelmä on monimutkainen – kukaan ei halua alueelleen pakolaiskeskuksia”, Hannu-Pekka Laiho kertoo.

Se, että ihmiset joutuivat selviytymään Vučjakin leirissä epäinhimillisissä olosuhteissa kohtuuttoman pitkään, kertoo Laihon mukaan asenteiden tiukentumisesta pakolaisia kohtaan.

Selkänsä näillä nuorille 20-30 -vuotiaille miehille ovat kääntäneet Kroatian, Unkarin ja Slovenian lisäksi useat Euroopan maat, Italiaa lukuun ottamatta.

”Eurooppalaiset päättäjät ovat laittaneet päänsä pensaaseen ja odottavat, että pakolaisongelma ratkeaisi itsekseen. Nyt olisi aika laatia yhteisiä sopimuksia ja puuttua pakolaisvirtojen syntymisen juurisyihin.”

Laiho näkee tärkeimpänä toimenpiteenä ihmisten auttamisen heidän omissa kotimaissaan, jotta parempaa ei tarvitsisi lähteä hakemaan muualta.

Valoa tunnelin päässä – katastrofiolosuhteet leirillä jäävät viimein taakse

Joulukuun alussa Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari vieraili Vučjakin leirissä ja totesi saman kuin muutkin silminnäkijät – olosuhteet olivat kestämättömät ja leiri tulisi purkaa välittömästi.

Nyt tunnelin päässä loistaa vihdoin valoa.

Bosnialaiset viranomaiset järjestivät joulukuun 9. päivänä tiedotustilaisuuden, jossa tiedotettiin päätöksestä siirtää Vučjakin leirin asukkaat Sarajevossa sijaitsevaan kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n ylläpitämään väliaikaiseen leiriin.

”Tämä on hyvä uutinen. Samalla kuitenkin osa pakolaisista suree sitä, että unelma uudesta elämästä Euroopassa siirtyy 300 kilometriä kauemmas Kroatian rajalta”, Hannu-Pekka Laiho kertoo Facebook-päivityksessään joulukuun 9. päivänä.

Nyt leiri on tyhjennetty siirtolaisista – Laihon mukaan Vučjakin leirin asukkaiden bussikuljetukset Sarajevoon ovat sujuneet rauhallisesti.

”Keskiviikkona 11. joulukuuta alkaa leirin alasajo; desifiointi ja telttojen sekä jätteiden polttaminen – Viimeiseksi tulevat maansiirtokoneet, jotka jyräävät kaiken tasaiseksi”, Laiho kertoo.

Tämän jälkeen Vučjakin leiri jää lopullisesti historiaan. Uutta leiriä ei sallita rakentaa paikalle edes keväämmällä.

Hannu-Pekka Laiho: ”Ketään ei ole jätetty yksin”

Pian Suomeen palaava Hannu-Pekka Laiho kuvaa Vučjakin leirissä valinnutta yhteisöllisyyttä mieleenpainuvaksi.

”Eri kansallisuudet, jotka sotivat kotimaassaan toisiaan vastaan, ovat pitäneet leirissä toisistaan huolta, kaiken kurjuuden keskellä. Ruoka-annoksia on jaettu puolin ja toisin eikä ketään ole jätetty yksin.”

Lue myös: Yhä useampi haluaa auttaa – Katastrofioperaatiot vievät satoja eri alojen ammattilaisia maailman kriisipesäkkeisiin

X