Harkitsetko mökkisi vuokraamista tai sijoitusasunnon hankkimista? Varmista riittävä vakuutusturva, sillä pelkkä kotivakuutus ei aina takaa korvauksia vahingoista

Kotivakuutus korvaa yleensä myös vertaisvuokrauksessa sattuneet vahingot. Varkauksia tai tahallista ilkivaltaa vakuutukset eivät kuitenkaan korvaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sijoitusasuntojen vuokraaminen on entistä suositumpaa.

Kotivakuutus korvaa yleensä myös vertaisvuokrauksessa sattuneet vahingot. Varkauksia tai tahallista ilkivaltaa vakuutukset eivät kuitenkaan korvaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Olli Vainio

Kun yksityishenkilö vuokraa asuntoaan ja siellä olevia tavaroitaan lyhytaikaisesti, kotivakuutus korvaa yleensä vertaisvuokrauksessa sattuneet vahingot.

Irtaimistovakuutus kattaa yleensä vuokralaisen vahingossa rikkomat kodinkoneet tai esineet. Tulipalosta tai vesivahingosta aiheutuneita vaurioita korvataan kotivakuutuksesta tai sen vastuuvakuutuksesta.

Ratkaisevaa korvausten kannalta on, ovatko vuokralaisen teot tahallisia vai sellaisia vahinkoja, joita voisi sattua kenelle tahansa.

Vuokralaisen tekemiä varkauksia tai ilkivaltaa kotivakuutus ei korvaa.

LähiTapiolan kehityspäällikkö Anu Paavilainen kertoo, että sijoitusasuntojen vuokraaminen on ala, joka on laajentunut viime vuosina. Vilkastuneiden markkinoiden vuoksi he ovat joutuneet laajentamaan valikoimaansa ja siksi LähiTapiola tarjoaa asuntosijoittajien turvaksi huoneistoturvavakuutusta kotivakuutuksen rinnalle.

”Jos vuokralainen on laittanut paikat palasiksi, tehdään aina rikosilmoitus. Huoneistoturvavakuutuksessa on katsottu, että vuokralaisen tahallisia vahinkoja ei ole suljettu pois, jos niistä ilmoitetaan poliisille  Jos asunnossa esimerkiksi sattuu vahinko ja siitä tulee asuinkelvoton, tällöin huoneistoturvavakuutus voi korvata menetetyn vuokratulon.”

Nettivuokraus.com tarjoaa selkeitä käytäntöjä

Vuokraamisen markkinapaikka Nettivuokraus.com suosittelee vuokralleantajia harkitsemaan erillistä vakuutusta tapauskohtaisesti.

Vuokrailmoituksia julkaisevalla nettialustalla vuokralleantaja voi määritellä omalle kohteelleen, kuten mökilleen, vuokravakuuden, jota voi käyttää mahdollisten korvausten kattamiseen.

Pekka Kaukonen vuokraa Nettivuokraus.comin kautta mökkiään, ja hän pitää siitä, että sivustolla ovat selkeät käytännöt ristiriitatilanteiden varalta.

”Vuokranantaja ei jää yksin, jos mökiltä esimerkiksi katoaa jotain. Myös vuokraajalla on turva, jos hän ei ole tyytyväinen. Nettivuokraus.com pitää molempien oikeuksista huolta. Kun vuokranantaja on hyväksynyt vuokrapyynnön, pitää vuokralaisen maksaa ensin varausmaksu ja loppumaksu muutama päivä ennen varauksen alkamista. Sen jälkeen saan tiedon Nettivuokraus.comista, että maksu on tullut ja voin luovuttaa avaimet turvallisin mielin. Tiedän, että vuokrarahat ovat tulossa”, Kaukonen kertoo.

Lisävakuutuksilla turvaa

Vakuutusehdot vaihtelevat sen mukaan, mikä vakuutettava asia on.

”Jos vuokraa esimerkiksi joltakin ruohonleikkurin, on oltava kotivakuutus, joka kattaa ruohonleikkurille aiheutuneet vahingot. Jos vuokraa asunnon ja leikkaan siellä pihaa asuntoon kuuluvalla ruohonleikkurilla, silloin katsotaan sen kuuluvan asuntoon”, Anu Paavilainen selventää.

Jos vuokralainen puolestaan aiheuttaa vesivahingon, vahinko korvataan vuokralaisen omasta kotivakuutuksesta eikä huoneiston omistajan vastuuvakuutuksesta.

”Jos mökkiä vuokraa esimerkiksi vuoden kerrallaan, kannattaa varmistaa, että vuokralaisella on kotivakuutus ja siinä vastuuvakuutus. Mökin omistajan kannattaa kuitenkin pitää rakennuksen vakuutus voimassa”, Paavilainen muistuttaa.

Arvokkaita esineitä voi myös vakuuttaa erikseen. Esinevakuutusten kohdalla ei ole merkitystä sillä, kuka vakuutuksen on ottanut. Ratkaisevaa on se, onko kyseiselle esineelle olemassa vakuutus, joka korvaa vahingon.

X