Harri Nykänen (1953–2023) oli intohimoinen journalisti – ”Journalistin perustehtävä ei ole tehdä mukavia juttuja”

Toimittaja ja kirjailija Harri Nykänen muisteli työuransa käänteitä Seuralle antamassaan haastattelussa vuonna 2015.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Harri Nykänen tunnettiin kirjailijana, mutta hän oli myös intohimoinen journalisti.

Toimittaja ja kirjailija Harri Nykänen muisteli työuransa käänteitä Seuralle antamassaan haastattelussa vuonna 2015.
Teksti:
Jukka Vuorio

Kirjailija Harri Nykänen on kuollut. Hän kuoli 69-vuotiaana nopeasti edenneeseen sairauteen 21. maaliskuuta Helsingissä. Kuolemasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Suuri yleisö tunsi Nykäsen erityisesti dekkarikirjailijana, jonka hahmoista tunnetuin oli yksityisetsivä Raid. Hahmoon perustuen on tehty myös suosittu televisiosarja ja elokuva.

Myös hänen omaelämäkerrallinen Likainen Harri – 20 vuotta Erkon renkinä oli ilmestyessään vuonna 2015 kova puheenaihe, sillä Nykänen käsitteli teoksessa suhdettaan maan ykkössanomalehteen ja sen johtajiin varsin suorasukaiseen tyyliin.

Kirjailijaksi Nykänen ryhtyi vuonna 2001, mutta sitä ennen hänet tunnettiin ansioituneena ja palkittuna tutkivana Helsingin Sanomien rikostoimittajana.

Muun muassa Matti Ahde (sd) – entinen ministeri, eduskunnan puhemies ja kansanedustaja – sai potkut Veikkauksen johdosta Nykäsen paljastusten takia. Potkuja edelsi valtakunnallinen kohu: Ahteen naispuoliset alaiset syyttivät esimiestään sukupuolisesta ahdistelusta.

Nykänen kertoi Ahteen käpälöinnistä Nelosen suorassa tv-lähetyksessä, sillä hänen oma työnantajansa, Sanoma-konsernin lippulaiva Helsingin Sanomat oli hyllyttänyt hänen Ahteesta kirjoittamansa lehtijutun. Nyt Nykänenkin sai lähteä, vaikka Hesarin silloisen päätoimittajan Janne Virkkusen mukaan kysymys oli miehen omasta irtisanoutumisesta.

”Vaihtoehtoja ei annettu. Sanottiin selvästi, että jos irtisanoudun Hesarista, saan vuoden palkan. Jos en suostu, minut irtisanotaan joka tapauksessa, enkä saa mitään.”

Lähtiessään Nykänen nettosi enemmänkin.

”Sain vielä myös puolen vuoden ylimääräisen palkan. Niin paljon minusta haluttiin eroon. Samanaikaisesti parikin esimiestä oli uhannut omalla erollaan, jos minusta ei päästäisi.”

Nykänen kertoi Hesari-uransa myrskyisästä päätöksestä vuonna 2015 ilmestyneessä omaelämäkerrallisessa kirjassaan Likainen Harri – 20 vuotta Erkon renkinä.

Journalisti, kirjailija Harri Nykänen

© Pekka Holmström / Otavamedia

Harri Nykänen oli intohimoinen journalisti

Vuonna 2015 Nykänen antoi myös avoimen haastattelun Seuralle. Haastattelussa hän pohti tapahtumia, jotka tekivät hänestä kiusallisen tapauksen suomalaiselle eliitille ja ex-työnantajan Helsingin Sanomille.

Toimittaja Hannu Toivonen kysyi silloin Nykäseltä, kokiko tämä olevansa vaikea ihminen.

”Työroolissa ehkä. Toimittaja ei ole mikään diakoni tai lähihoitaja. Journalistin perustehtävä ei ole tehdä mukavia juttuja. Joka muuta väittää, on käsittänyt jotain väärin”, Nykänen vastasi vuonna 2015.

Seuran haastattelussa hän kertoo myös, miten tulitti Hesarissa kirjoituskoneellaan kaikkiin suuntiin:

”Pääsin Pohjoismaiden suurimpaan päivälehteen pystymetsästä ja raksamiehenä melkein suoraan rakennusmontun pohjalta. Jos olisin akateemisista piireistä, olisin erilainen. Nyt kynnys tulla toimeen alamaailman ja rikollisten kanssa on matalampi. Kavereihini kuuluu yhä rosvoja ja poliiseja.”

Likainen Harri -kirja merkitsi Nykäselle kaunistelematonta leikkausta hänen entisen työpaikkansa sisätiloihin. Jotkut entiset pomot ja työtoverit ehkä pahastuivat, mutta suurelle yleisölle kirja oli ja on edelleen pääsylippu kulissien taakse. Vaikka hän oli ollut jo kauan ensisijaisesti kirjailija, hän katsoi maailmaa yhä myös journalistin näkökulmasta.

”Näytän lukijalle sen väännön, joka edeltää jutun julkaisemista. Toimittaja itsekään ei aina tule ajatelleeksi, mitä hänen kohdehenkilönsä tulee uutisen myötä kokemaan.”

Lue myös: Hätkähdyttävä syntilista: Näistä syistä toimittaja Harri Nykänen oli Helsingin Sanomien hankala tapaus

X