Turhautunut Harry ”Hjallis” Harkimo purjehtii laina-ajatuksilla

Pukiko keisari uudet vaatteet vai onko Harkimo sittenkin idearikas uudistaja?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pukiko keisari uudet vaatteet vai onko Harkimo sittenkin idearikas uudistaja?
(Päivitetty: )
Teksti: Matti Simula

Kokoomuksen jättänyt kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo rakentaa itselleen idearikkaan uudistajan julkikuvaa. Tosiasiassa hänen teemansa, päätöksenteon tuloksettomuus ja äänestäjien etääntyminen politiikasta, ovat huolettaneet vaikuttajia pitkään.

Seuran tietojen mukaan ratkaisukeinoja ongelmiin on pohdittu pääkaupunkiseudulla tänäkin vuonna useissa kabineteissa. Eikä näiden, pääasiassa oikeistolaista talouspolitiikkaa kannattavien markkinaliberaalien vaikuttajien tapaamisten koollekutsujana ole aina ollut Harkimo.

Palaverien runsaus selittää sitä, että monia päättäjiä on veikkailtu ”harkimolaisiksi”. Useimmat ovat kiistäneet osallisuutensa Harkimon ja Sdp:n entisen puoluesihteerin Mikael Jungnerin hankkeeseen.

Ylevä kuorrutus

Eräs keskustelujen osanottaja tuhahtaa, että ”turhautunut Hjallis sai palaverien ajatuksista ylevän kuorrutuksen päätökselleen lähteä omille teilleen”. Purjehtija osaa lukea ajan tuulia.

Liike Nyt -hanketta on moitittu täsmällisten tavoitteiden puutteesta. Se toimii keskeisesti verkossa. Sivuille rekisteröityneet kansalaiset pääsevät viikoittain äänestämään jostakin ajankohtaisesta aiheesta.

Jungnerin mukaan klikkijakaumaa olennaisempia ovat esitetyt perustelut. Eli liike hakee kansalaisten ideoista ideaa itselleen.

Toisaalta, julkista keskustelua käytäneen ainakin hetki sivuston nostamien teemojen kautta. Sinänsä nerokasta.

Hyödyt kokoomukselle?

Mihin Harkimon projekti johtaa?

Ensimmäisen kauden kansanedustajan vihjailut pyrkimisestään kokoomuksen puheenjohtajaksi herättivät vuonna 2016 huvittuneisuutta. Tuskin hän on parissa vuodessa tienannut sellaista poliittista pääomaa, että onnistuu esimerkiksi kaatamaan sote-uudistuksen. Jos sote kaatuu, se ei kaadu Harkimon takia.

Liikkeen mahdollisen osanoton ensi kevään eduskuntavaaleihin on epäilty vaarantavan kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon nousun pääministeriksi. Ehkä. Tai sitten ei.

Muistetaan, mikä oli oikeastaan Sauli Niinistön presidenttitien ensiaskel. Kokemattoman Niinistön johtama kokoomus torjui vuoden 1995 eduskuntavaaleissa ex-kokoomuslaisen Risto E. J. Penttilän johtamat nuorsuomalaiset, joille gallupit olivat povanneet kymmenkunta kansanedustajaa.

Onnistunut Harkimon torjunta vahvistaisi Orpon asemaa.

X