Heikentyykö naisten hedelmällisyys? Kymmenien tuhansien kemikaalijäämien vaikutuksista ei tiedetä juuri mitään, sanoo tutkija
Kemikaalijäämistä kehossa on löydetty heikentävä yhteys munasolujen laatuun Ruotsissa.
Pauliina Damdimopoulou tutkii ympäristön kemikaalien vaikutusta naisten lisääntymisterveyteen Ruotsin Karoliinisessa instituutissa.
Nainen altistuu Damdimopouloun mukaan kemikaaleille päivittäin tietämättään, sillä keinotekoisia kemikaaleja ja niiden jäämiä on kaikessa: muovissa, ilmassa ja tutuissa elintarvikkeissa, kuten kalassa ja kananmunassa.
Jopa sateessa on ”ikuisuuskemikaaleja”, joita on käytetty muun muassa teflonissa.
”EU:n markkinoilla on yli 100 000 kemikaalia. Arvioiden mukaan 70 prosenttia näistä on testaamatta, emmekä tiedä niiden mahdollisista haittavaikutuksista juuri yhtikäs mitään”, tutkija Pauliina Damdimopoulou kuvaa.
Tutkittavien ruotsalaisnaisten kosmetiikan käytöstä kysymällä on saatu esimerkiksi selville, että ftalaatit munasarjoissa saattavat olla peräisin päivittäisestä hajuveden käytöstä. Ftalaatit ovat laaja ryhmä kemikaaleja, joista osan tiedetään vaikuttavan hedelmällisyyteen.
Kemikaalitasot ovat yhteydessä siihen, miten hyvälaatuisia munasolut ovat ja mitkä ovat mahdollisuudet tulla raskaaksi.
Kemikaalit vaikuttavat naisten hedelmällisyyteen yhdessä iän kanssa
Väestöliitto julkaisi hiljattain kannanoton, jossa vaadittiin yhteiskunnallista huomiota suomalaisten hedelmällisyystietoisuuden parantamiseksi.
Perhebarometrin kyselyiden mukaan, 38 prosenttia vastanneista naisista on siinä käsityksessä, että naisten hedelmällisyys alkaisi laskea merkittävästi vasta 38 ikävuoden jälkeen
Pauliina Damdimopoulou muistuttaa, että hedelmällisyys laskee iän myötä myös kemikaalien takia.
Mitä pidempään lasten hankkimista lykkää, sen pidempään munasolut altistuvat kemikaaleille. Iän ja ympäristömyrkkyjen yhteisvaikutus heikentää munasoluja, tutkija tiivistää.
”Jos lapsen saa vaikka kolmekymppisenä, munasolut ovat ehtineet altistua kemikaaleille jo 30 vuotta.”
Tutkimuksissa ei ole saatu selville sitä, kuinka paljon yksinomaan kemikaalit vaikuttavat. Ei ole ole nimittäin olemassa verrokkiryhmää naisia, joka ei olisi altistunut kemikaaleille.
Damdimopuloun mukaan rottakokeiden perusteella on kuitenkin nähty, että esimerkiksi ftalaateille altistuneiden rottien munasarjojen toiminta heikentyy verrattuna rottiin, jotka eivät ole altistuneet.
Tiukempi kemikaalilainsäädäntö voisi parantaa eurooppalaisten hedelmällisyyttä
Tutkija Pauliina Damdimopoulou toivoisi Euroopan Unionilta tiukempaa kemikaalilainsäädäntöä. Tällä hetkellä kaikilta markkinoille tulevilta kemikaaleilta ei vaadita testejä, eikä kuluttajalle tarvitse kertoa kovin tarkasti tuotteen ainesosista, muun kuin kosmetiikan osalta.
”Ei voi olla niin, että naisille listataan, mitä elintarvikkeita tai tuotteita heidän on turvallista ostaa, ja sitten markkinoille päästetään lisää testaamattomia kemikaaleja. Järjetöntä. Kuluttajan tehtävä tässä tapauksessa ei ole kytätä hajuvesiä vaan äänestää edustajia, jotka ajavat kaikkien kemikaalien testaamista.”