Yhä useampi meistä haluaa pelastaa toisen elämän – Joko sinä olet ryhtynyt vapaaehtoiseksi?

Kantasolusiirron saaneen lapsipotilaan parantumistodennäköisyys on jopa 90 prosenttia. Anna elämä toiselle ja liity sinäkin kantasolurekisteriin!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kantasolusiirron saaneen lapsipotilaan parantumistodennäköisyys on jopa 90 prosenttia. Anna elämä toiselle ja liity sinäkin kantasolurekisteriin!
(Päivitetty: )
Teksti:
Karoliina Kanerva

Punaisen Ristin Kantasolurekisterin jäsenmäärä on ollut selkeässä kasvussa viime vuosien ajan.

Vuonna 2015 rekisteröityjä nimiä oli noin 25 000, ja seuraavana vuonna 30 000. Vuotuiset tavoitteet uusista jäsenistä olivat vain parin tuhannen luokkaa.

”Tänä vuonna uusia ilmoittautujia on tullut noin 5800”, Kantasolurekisterin osastonjohtaja Anna Arvola arvioi.

Nyt rekisteriin kuuluu noin 45 000 nimeä. Todellinen luku on todennäköisesti vielä suurempi, sillä se ei sisällä tuoreimpia ilmoittautujia. Arvola huomauttaa, ettei liittymisprosessi tapahdu hetkessä.

Sosiaalinen media vaikuttaa ja tuo lisää vapaaehtoisia

Syy jäsenten lisääntymiseen ovat muun muassa sosiaalisen median julkaisut, jotka keräävät niin sympatiaa kuin kannustavat toimimaankin.

Vuonna 2017 sai 24-vuotiaan Vivian Salon tarina runsaasti huomiota Facebookissa. Sen vaikutus näkyi selkeästi myös Kantasolurekisterin jäsenmäärässä.

Salon jälkeen vastaavat some-tapaukset ovat keränneet jopa tuhansia tykkäyksiä. Jaetut kertomukset tavoittavat lukijat nopeasti, mutta kehottavat myös auttamaan.

Miksi liittyisit kantasolurekisteriin?

Yli 600 veritaudin potilasta on saanut kantasolusiirron rekisterin jäsenten joukosta. Suurin osa tapauksista parantuu toimenpiteen myötä, ja lapsilla onnistumisprosentti on jopa 90.

Luovuttaminen on ilmaista, ja Veripalvelu maksaa myös siihen liittyvät kustannukset. Lisäksi kantasolusiirto toteutetaan täysin nimettömästi. Yläikäraja rekisteriin on 56 vuotta, eivätkä luovutukseen valittavat voi olla huomattavan yli- tai alipainoisia. Tutustu tarkemmin, miten sinäkin pääset vapaahtoiseksi ja mahdolliseksi luovuttajaksi.

Rekisterin jäsenistä valitaan vuosittain noin 20-40 luovuttajaa kantasolusiirtoon sopivuuden perusteella. Pienestä luvusta huolimatta vapaaehtoisia ei koskaan ole liikaa.

X