Helsinki Biennaali tarjoaa nykytaide-elämyksiä merellisessä Vallisaaressa: ”Lyhytkin hetki voi olla merkityksellinen”

Helsinki Biennaali tarjoaa yltäkylläisen kulttuurikattauksen kaikille aisteille. Lue toimittaja Terhi Harperin arvio taidetapahtumasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Helsinki Biennaalissa taide sulautuu osaksi luontoa kuten Alicja Kwaden teoksessa Pars pro Toto vuodelta 2018

Helsinki Biennaali tarjoaa yltäkylläisen kulttuurikattauksen kaikille aisteille. Lue toimittaja Terhi Harperin arvio taidetapahtumasta.
(Päivitetty: )
Teksti: Terhi Harper

Miksi kiinnosti?

Kuva- ja äänitaiteen ystäviä on hemmoteltu tänä kesänä sekä merellisessä Vallisaaressa että mantereella. Teoksia, performansseja ja installaatioita on koottu yhteensä 41 taiteilijalta ja kollektiivilta ympäri maailmaa.

Ensimmäisen Biennaalin otsikko ’Sama meri’ kertoo kaiken olevan yhteydessä kaikkeen ja muistuttaa luonnon­varojen hupenemisesta sekä ­ilmastonmuutoksesta.

Saaren luonto on inspiroinut biennaalin taiteilijoita. Kansainvälisesti tunnetun ATTAKWADIN teoksessa Hype pronssikopiot Vallisaaren käävistä sulautuvat hienovaraisesti DNA-ketjua muistuttavaksi spiraaliksi puun runkoon.

ATTAKWAD: Hype, 2021. ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Mitä pidin?

Biennaalin tarjontaa pääsi kokemaan sekä sisä- että ulkotiloissa. Sotilassaaren maanalainen ruutikellari tarjosi upeat puitteet Tuomas A. Laitisen lasielementtejä, videota ja ambient-äänimaailmaa yhdistävälle Zone-installaatiolle. joka oli yksi Biennaalin mieleenpainuvimmista teoksista.

Tuomas A. Laitisen installaatio ΨZone, 2021. ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Empatiaa ja linnunlaulua tarjosi puolestaan Soulissa työskentelevän Kyungwoo Chunin ääntä ja piirrosta yhdistävä Lintujen kuuntelija.

Näyttelyvieraat voivat osallistua performanssiin kuuntelemalla luureista linnunlaulua ja piirtämällä kuvittelemansa laulajan hahmon siluetiksi paperille. Lopuksi piirustukseen saa kirjoittaa itselleen tärkeän kuuntelijan nimen.

Huoneen seinät ovat jo alkaneet täyttyä piirroksista Biennaalin aikana.

Kyungwoo Chun: Lintujen kuuntelija, 2021. ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Arvio: ****

Näyttely sai minut…

Pohtimaan ihmisen pienuutta ikiaikaisen luonnon kierto­kulussa. Ja myös sitä, kuinka lyhytkin hetki voi olla merkityksellinen, jos maltamme pysähtyä kuuntelemaan itseämme ja toisiamme.

”Taiteella on ajassamme valtava potentiaali ja tärkeä tehtävä. Taiteella on ainutlaatuinen kyky laajentaa ajatteluamme ja mielikuvitustamme. Monine lähestymistapoineen maailmaan taide avaa väyliä keskustelulle ja empatialle sekä huolenpidolle jaetusta elonkehästä.”

Lue myös: Lähde saarihyppelylle Helsingissä! Vallisaari, Suomenlinna ja Lonna tarjoavat mahtavia maisemia ja historian havinaa

X