Muoviset tavarakaukalot ovat lentokenttien pahimmat pöpöpesäkkeet – Finavia otti omatoimisesti käsidesin käyttöön: ”Turvatarkastuspisteessä ei ole mahdollisuutta käsien pesuun”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Virukset voivat siirtyä turvatarkastuksen pinnoilta. Turvatarkastuksen muovilaatikko on viruksille otollinen paikka.
Virukset voivat siirtyä turvatarkastuksen pinnoilta. Muovinen tavaralaatikko on viruksille otollinen paikka. © iStock
Finavia ottaa käsidesin käyttöön turvatarkastuksissa koronaviruksen varotoimena. Käsidesiä on tarjolla Schengen-alueen ulkopuolelta tuleville matkustajille. Se onkin tarpeen, koska turvatarkastusten muovilaatikot ovat varsinaisia pöpöpesäkkeitä.

Lentokentät ovat mannertenvälisen liikenteen solmukohtia, joiden kautta myös tartuntataudit leviävät. Uhka siitä, että koronavirus leviää, on aiheuttanut Helsinki-Vantaalla erityistoimenpiteitä.

Kaikki lentomatkustajat kulkevat turvatarkastuspisteiden kautta, joten niissä joudutaan väistämättä koskettelemaan samoja pintoja toisten matkustajien kanssa.

”Turvatarkastuksen jälkeen ei ole mahdollisuutta käsien pesuun. Siksi päätimme Finavialla tarjota käsidesin käyttöön niille, jotka saapuvat Schengen-alueen ulkopuolelta ja kulkevat turvatarkastuksen läpi”, kertoo Finavian viestintäkoordinaattori Elina Suominen.

Käsidesi on tarkoitus ottaa käyttöön myöhemmin myös muilla turvatarkastuspisteillä.

Käsidesin hankkiminen turvatarkastukseen oli Finavian oma päätös, eikä THL ole antanut Finavialle toimenpideohjeita koronaviruksen torjuntaan.

”Seuraamme tilannetta ja THL:n ohjeistuksia tiiviisti.”

Hyvä käsihygienia estää virusten leviämistä.

Hyvä käsihygienia estää virusten leviämistä. Finavia ottaa käsidesin käyttöön niille, jotka saapuvat Schengen-alueen ulkopuolelta. © iStock

Virukset tarttuvat tavarakaukaloon – Finavia tehostaa pintojen siivousta

Turvatarkastuksen muovilaatikko eli tavarakaukalo on erilaisille hengitystieinfektioita aiheuttaville viruksille otollinen paikka. Vaikka muovi on yleisesti ottaen hygieeninen materiaali, muovilaatikoista voi saada virustartunnan, koska niitä kosketellaan paljon.

Jos matkustamoon aikoo viedä tavaroita, joutuu turvatarkastuksessa tavaransa lastaamaan muoviseen kaukaloon, joka kiertää matkustajalta toiselle.

Finavian lentokentillä ei ole tehty muita toimenpiteitä kuin käsidesin lisääminen turvatarkastusten yhteyteen. Turvatarkastuksen muovilaatikot pestään noin viikon välein.

”Emme ole tihentäneet muovilaatikoiden pesua koronaviruksen takia, mutta tehostamme sellaisten pintojen siivousta, joihin henkilökunta ja matkustajat koskettavat paljon”, Suominen sanoo.

Lentokenttien pöpöpesäkkeet: tavarakaukalo ja lelukoira

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi tutkimuksen lentokenttien pöpöpesäkkeistä vuonna 2018.

Tutkijat löysivät eniten virusten perimäainesta turvatarkastuksen kaukaloista ja leikkipaikan lelukoirasta. Sen sijaan esimerkiksi vessojen pinnoilta tai hissien napeista virusten perimäainesta ei löytynyt.

Suomessa on todettu yksi koronavirustartunta Saariselän alueella Lapin sairaanhoitopiirissä.

Lue myös: Räkä lentää aivastuksen voimalla jopa kahdeksan metriä

Wuhanin koronavirus – tästä on kyse

Kiinassa todettiin joulukuussa 2019 keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on todettu Wuhanin koronavirus, 2019-nCoV.

Wuhanin koronaviruksen leviämisteitä ja tartuttavuudesta ei ole vielä varmuutta. Tavallisesti koronavirukset leviävät hengitystie-eritteistä.

Koronavirukset ovat virusten joukko, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ihmisillä yleisiä koronaviruksia ovat 229E, HKU1, NL63 ja OC43 -virukset. Ne aiheuttavat tavallisesti lievän hengitystieinfektion.

SARS ja MERS ovat aiempi vakavia koronaviruksia, jotka ovat aiheuttaneet jopa kuolemaan johtavia infektioita.
Käsien pesu ja käsidesi estävät virusten leviämistä.

THL on julkaissut erilliset ohjeet Kiinaan matkustaville.

X