Hengenvaarallinen hoitajapula ravistelee Suomea – Miten hoitokodeissa nyt voidaan? Kerro meille kokemuksistasi

Seura haluaa kertoa, miten hoitokotien vanhukset voivat. Ota meihin yhteyttä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran tuottaja-toimittaja Tyyne Pennanen.

Seura haluaa kertoa, miten hoitokotien vanhukset voivat. Ota meihin yhteyttä.
Teksti:
Tyyne Pennanen

Kesä on ollut hoitoalalla katastrofaalinen. Juttelin sairaanhoitajan kanssa, ja hänen mukaansa hengenvaarallinen hoitajapula vallitsee Husin päivystyksessä. Sisään tulvii ihmisiä, joita ei ehditä hoitaa.

Vakavasti sairaita ei saada päivystyksestä eteenpäin, jolloin sänkypaikkoja ei riitä uusille potilaille. Sen takia sairaita on pitänyt välillä makuuttaa ambulanssin paareilla, vaikka ambulanssin kuuluisi lähteä seuraaviin tehtäviin. Ja eräskin iäkäs sairas rouva joutui odottamaan päivystyksessä hoitoa 11 tuntia ilman vettä tai vilttiä.

”Hävettää, koska en pysty tekemään tätä työtä enää kunnolla”, sairaanhoitaja sanoi.

Hän kertoi rakastavansa työtään ja kehui työyhteisöään esimiehiään myöten mutta pohtii silti alan vaihtoa. Hän on tehnyt jo suunnitelmia.

”Osaajia kävelee koko ajan ulos, ja moni pakenee takaisin koulunpenkille. Minäkään en jaksa enää.”

Työsopimusneuvottelut jatkuvat

Hengenvaarallinen hoitajapula tulee kalliiksi. Toimiva terveydenhuolto on huoltovarmuutta: kansalaisten on pysyttävä terveinä ja työkykyisinä, jotta jaksetaan tehdä työtä ja maksaa veroja. Ja heikoista on tietenkin pidettävä huolta.

Hoitajille on maksettava parempaa palkkaa. Syksyllä hoitoalan työsopimusneuvottelut jatkuvat. Niitä seurataan varmasti mediassakin tarkkaavaisemmin kuin viime kevään hoitajien lakkoa, joka jäi Nato-keskustelun varjoon. Muut kunta-alan työntekijät pääsivät sopuun, mutta hoitajat päättivät jatkaa taistelua. Hyvä niin.

Miten hoitokodeissa voidaan?

Tänä kesänä olen miettinyt usein hoitokotien vanhuksia. Ensin he joutuivat elämään koronaeristyksessä, sitten kohtaamaan hoitajapulan. Miten he voivat? Pääsevätkö he ulos? Viedäänkö heitä vessaan ja pesulle tarpeeksi usein? Saavatko he vettä, jos janottaa? Pysähtyykö kukaan juttelemaan, silittämään kättä?

Seura haluaa kertoa, miten hoitokotien vanhukset voivat. Jos asut hoitokodissa tai läheisesi on siellä, tai olet hoitokodin työntekijä ja haluat kertoa vanhusten tilanteesta, ota meihin yhteyttä.

Julkaisemme tiedot nimettöminä, mutta tarvitsemme nimesi ja paikkakuntasi toimituksen tietoon. Jos olet hoitokodin työntekijä, tarvitsemme myös hoitokodin nimen. Lähetä sähköpostisi tähän osoitteeseen: seura.juttuvinkit@otava.fi

Lue myös: Lähihoitaja Tiina Mollberg nosti esiin hoivakotien ongelmat ja menetti työnsä: ”Siitä tuli monen vuoden helvetti”

Tiina Mollberg

”En vieläkään ymmärrä, mitä kauheaa siinä oli, että nostimme ongelmat esille. Ne olisi voinut ratkaista yksinkertaisesti, mutta niitä ei vain haluttu ratkaista. Koko ajan tuli seinä vastaan”, Tiina Mollberg muistelee. Pöydällä on lehtileikkeitä hoivataistelun ajalta. © Sara Pihlaja

X