Hertta-koiran lintujahti päättyi loukkuun katiskaan – ”En olisi uskonut, että 20-kiloinen koira sinne mahtuisi”

Jaa artikkeli
Walesinspringerspanieli Hertta juuttui vangiksi katiskaan. © Annika Pesosen kotialbumi
Walesinspirgerspanieli Hertta jahtasi mökkipihalla lintua ja joutui vangiksi katiskaan. Omistajan mukaan kaikki tapahtui sekunneissa.

Kesällä 2018 kotkalainen koiranomistaja Annika Pesonen joutui kokemaan ylimääräisiä sydämentykytyksiä vuokramökillään Sulkavalla.

Viimeisiksi töikseen ennen kotiinlähtöä Pesonen nosti yhdessä miehensä kanssa katiskan rantaan kuivumaan tarkoituksena siirtää se säilöön tontilla sijainneeseen puuliiteriin. Samaan aikaan pariskunnan tuolloin 1,5-vuotias walesinspringerspanieli Hertta äkkäsi pihamaalla kottaraisen, jota ryhtyi lennättämään.

”Hertan kanssa aina sattuu ja tapahtuu”

Annika Pesonen ja hänen puolisonsa tiesivät, että Hertan kanssa aina sattuu ja tapahtuu. Siihen he eivät kuitenkaan olleet osanneet varautua, että kottarainen lennähtäisi hädissään katiskan avoimesta nielusta sisään Hertta perässään.

”En olisi ikinä uskonut, että miltei 20-kiloinen koira ylipäätään mahtuisi katiskaan. Sinne se kuitenkin hujahti niin, että häkki heilahti – kaikki kävi muutamassa sekunnissa. Pian koira ja kottarainen jo pyörivät katiskassa piirileikkiä”, Pesonen muistelee.

Hertta sai käskyn pysyä paikoillaan, ja kahden aikuisen voimin kottarainen saatiin vapautettua katiskasta ensimmäiseksi.

Tämän jälkeen tuli Hertan vuoro.

”Pelkäsimme, että emme saisi koiraa katiskasta turvallisesti ulos hajottamatta pyydystä. Lopulta saimme väännettyä katiskan nielun riittävän leveälle ja ongittua koiran varovaisesti vapauteen.”

Pyydys laitettiin siltä istumalta liiteriin uusien vaaratilanteiden välttämiseksi.

Pesosen ja puolison helpotus oli suuri, kun koira näytti säilyneen ehjänä eikä se ollut ollut kaikessa tohinassa repinyt kylkiään katiskan suuaukkoon. Tapaus ei näyttänyt hetkauttaneen lemmikkiä juuri lainkaan, joka jatkoi vapauteen päästyään omia touhujaan.

”Eniten Herttaa taisi ärsyttää se, että käskytin sitä pysymään katiskassa paikallaan ja saalislintu päästettiin vapauteen.”

Katiskakeskustelu kuumentaa tunteita

Annika Pesonen on vuosien varrella metsällä kulkiessaan törmännyt lukuisiin katiskoihin ja vapauttanut niistä enimmäkseen lintuja ja oravia.

”Välillä tuntuu siltä, että katiskoja säilytetään melko huolimattomasti. Monet niistä näyttävät siltä, että niitä ei ole käyty tarkistamassa pitkiin aikoihin.

Hän on itse seurannut katiskoista käytävää keskustelua sosiaalisessa mediassa, jossa tunteet saattavat tunnetusti välillä kuumentua. Pesonen ei itse kannata ajatusta siitä, että hylätyn katiskan nähdessä sen saisi muitta mutkitta polkea rikki.

”En itse halua lähteä hajottamaan toisen omaisuutta. Syyt voivat olla monenlaiset siihen, miksi katiska on jätetty huolimattomasti kuivalle maalle. Kun pyydyksen nielun sulkee ja avaa poistoluukun, siitä ei ole enää vaaraa luonnonvaraisille eläimille tai lemmikeille.”

Lue myös: Katiskan huolimaton käyttö ja säilytys koituu monen eläimen kohtaloksi – ”Katiskan nielu tulee pitää suljettuna”

katiskan huolimaton käyttö

Saaliin haju on houkutellut ketun ansaan katiskaan. © Antti Hentinen

X