Hiihtolomalla matkustavat sekä ihmiset että virukset: voimistaako matkailusesonki influenssa-aaltoa?

Hiihtoloma on sekä suosittua matkailuaikaa että aktiivista influenssasesonkia. Asiantuntija kertoo, miten matkustussesonki vaikuttaa virusaaltoihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hiihtoloma on sekä suosittua matkailuaikaa että aktiivista influenssasesonkia. Asiantuntija kertoo, miten matkustussesonki vaikuttaa virusaaltoihin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Hiiihtoloma on sekä suosittua matkailuaikaa että aktiivista flunssasesonkia. Levittääkö hiihtolomamatkailu viruksia tavalla, joka voimistaa influenssa-aaltoa?

Infektiotautien torjuntaan ja rokotuksiin erikoistunut ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta vastaa:  

”Kun ihmiset tulevat yhteen eri puolelta Suomea tai maailmaa, he tuovat mukanaan kaikki virukset, joita he sillä hetkellä kantavat.

Kun ihmiset kohtaavat uusia viruksia, syntyy luonnollisesti tartuttamismahdollisuus.

Tämä on yksi syy, minkä takia palveluksen aloittaville varusmiehille suositellaan influenssarokotetta. Kun tullaan tiiviisiin, yhteisiin tiloihin, niin siellä vaihdetaan paitsi kuulumiset, myös virukset. Joskus jopa bakteereita. Siinä mielessä väite on totta.”

Kuinka paljon hiihtolomakauden matkustaminen vaikuttaa influenssakauteen?

Hanna Nohynek: ”Tartuntatautien leviäminen riippuu siitä, mitkä virukset missäkin osissa maata ja maailmaa ovat yleisiä, kuinka herkästi he tarttuvat ja kuinka hyvä aiempi suoja ihmisellä niitä vastaan on.

Virukset käyttävät ihmistä isäntänään, ja ne pääsevät leviämään, kun alttiit isännät tapaavat toinen toisiaan.

Mitä enemmän ihmiset liikkuvat ja ovat läheisissä tekemisissä toistensa kanssa, sitä todennäköisempää on, että virukset pääsevät leviämään.

Jotkut virukset ovat ärhäkämpiä tarttumaan kuin toiset. Esimerkiksi tuhkarokko on todella ärhäkkä, influenssa ei niinkään.”

X