Yltäkylläisen sadon rummutus sai aikaan hillavillityksen – Lapin poliisi neuvoo, miten välttää eksyminen soilla tai metsissä

Yltäkylläinen lakkavuosi on saanut marjastajat eksymään joukolla metsiin ja soille. Lapin poliisi neuvoo, miten vältät eksymisen maastoon. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kompassin käyttö, kartan suuntaaminen ja maaston lukeminen ovat suunnistamisen perustaitoja, jotka on hyvä osata, jos liikkuu paljon luonnossa.  Kuva: iStock

Yltäkylläinen lakkavuosi on saanut marjastajat eksymään joukolla metsiin ja soille. Lapin poliisi neuvoo, miten vältät eksymisen maastoon. 
Teksti: Katriina Lundelin

Lakan eli hillan runsasta kukintaa on rummutettu kesän mittaan, ja marjastajat ovat lähteneet sankoin joukoin pohjoisemman Suomen korpimetsiin ja soille keräämään yltäkylläistä satoa. Mutta miten vältät eksymisen suolla tai metsässä?

Lapin ja Oulun seudun poliisilla on nimittäin pitänyt kiirettä, kun marjastajat ovat kadottaneet suuntavaistonsa. Lapin Kansa uutisoi viime viikolla, että alueiden poliisilaitoksille on ilmoitettu jopa 85 ihmisen katoamisesta heinäkuun aikana.

“Etsintätehtäviä on ollut Lapin alueella lähes päivittäin. Alkukesän perusteella näyttää, että tänä vuonna kadonneita on tavallista enemmän, mutta kausi on vasta aluillaan”, kertoo valvonta ja hälytystoimintasektorin johtaja, ylikomisario Rauno Pätsi Lapin poliisista.

Hillan sato on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen hyvä. Hyvällä valmistautumisella vältät myös eksymisen keruureissulla.

Hillan sato on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen hyvä. Hyvällä valmistautumisella vältät myös eksymisen keruureissulla. Kuva: Markus Pentikäinen, Otavamedia

Ota puhelin, kartta ja eväät mukaan: akku täyteen ja 112-sovellus valmiiksi

Poliisi toivoo, että marjaan lähdettäisiin ajatuksen kanssa. Läheisille kannattaa kertoa, mihin on suuntaamassa ja milloin aikoo palata.

Puhelimeen on hyvä ladata 112-hätänumerosovellus, ja akku pitää ladata täyteen. Puhelimien omat karttasovellukset ovat hyviä, mutta perinteistä karttaa ja kompassia kannattaa kantaa myös mukana. Jos omistaa gps-laitteen, kannattaa sekin pakata mukaan.

“Puhelimen kuuluvuusalueet ovat yleensä hyvät. Ihan pohjoisimmassa Lapissa voi olla tunturien välisissä laaksoissa katvealueita. Jos kiipeää tunturin laelle, voi saada yhteyden puhelinverkkoon.”

Mukaan tulisi pakata eväät ja juotavaa. Jos verensokeri pääsee laskemaan, ajatus ei välttämättä kulje ja voi unohtua, mistä oikein tuli.

Maamerkkejä kannattaa myös tarkkailla. Hillat eivät kasva ryppäissä, joten mättäällä voi joutua pyörähtelemään niin, että suunta hukkuu.

Lapin poliisin mukaan kadonneet eivät yleensä putoa suohon, mutta suolla on silti visusti pysyttävä reuna-alueiden kovilla mättäillä, eikä oikoa kannata.

Lapin poliisin mukaan kadonneet eivät yleensä putoa suohon, mutta suolla on silti visusti pysyttävä reuna-alueiden kovilla mättäillä, eikä oikoa kannata. Kuva: iStock

Pistä värikästä päälle

Päälle kannattaa pukea jotain värikästä vaatetta, esimerkiksi keltaista tai punaista. Huomioliivi toimii hyvin.

Maastopukuun verhoutunutta marjastajaa on huomattavasti vakeampi huomata.

“Jos huomaa eksyneensä, kannattaa hakeautua avoimelle paikalle ja soittaa tarvittaessa apua. Käytämme etsinnöissä paljon pienoishelikoptereita, droneja, ja joskus etsintöjä joudutaan tekemään myös Rajavartiolaitoksen tai muiden yhteistyökumppanien isoilla helikoptereilla. Tiheässä kuusikossa näkyvyys on huono, mutta aukealta kadonneen huomaa helpommin.”

Oman kunnon ja terveyden suhteen kannattaa olla realistinen. Tänä kesänä kadonneissa on ollut silmiinpistävän paljon iäkkäämpää väkeä. Ikä ei ole este marjastamiselle, mutta mahdolliset oheissairaudet ja fyysisen kunnon rapistuminen kannattaa ottaa huomioon.

“Kaiken ikäisten marjastajien kannattaa lähteä maastoon kaverin kanssa, koska yhdessä liikkuminen on turvallisempaa.”

Turvallisinta liikkuminen on porukassa. Eksymisen vaara on pienempi ja porukka on helpompi löytää kuin yksittäinen ihminen.

Turvallisinta liikkuminen on porukassa. Eksymisen vaara on pienempi ja porukka on helpompi löytää kuin yksittäinen ihminen. Kuva: iStock

Etsintä on yhteistyötä – Poliisin resurssit eivät yksinään riitä

Jokainen etsintäkeikka on poliisin näkökulmasta liikaa, koska se sitoo poliisin resursseja, eikä kentälle ole laittaa väkeä muutenkaan paljon. Varsinkaan kesälomakaudella.

Apua poliisi saa esimerkiksi SPR:n vapaaehtoiselta pelastuspalvelu Vapepalta ja isommissa etsinnöissä Rajavartiolaitokselta ja Puolustusvoimilta, jotka myös lähettävät helikoptereita ja lisäjoukkoja etsintöihin.

”Joskus etsinnät voivat kestää pahimmillaan päiviä. Onneksi kesäetsinnät ovat helpompia, koska ei ole pakkasta. Kyllä kesälläkin voi hypotermia iskeä, jos kadonnut on päässyt kastumaan ja on viileää. Suolla on aina märkää. Talvella, kun etsitään hiihtäjiä pakkasella, on kuitenkin eri tavalla kiire löytää kadonnut henkilö.”

Marjastamaan menossa? Tee ainakin nämä:

  1. Kerro läheisillesi, mihin olet menossa ja milloin palaat.
  2. Ota mukaan kännykkä, jossa on täysi akku.
  3. Lataa puhelimeen karttasovellus ja 112-hätäpuhelusovellus.
  4. Ota mukaan eväät ja juotavaa.
  5. Pue päällesi jotain värikästä, jotta sinut huomataan.
  6. Marjasta kaverin kanssa. Yhdessä on turvallisempaa.
  7. Jos joudut eksyksiin, hakeudu avoimelle paikalle. Jos puhelin ei saa yhteyttä verkkoon, kokeile nousta korkealle paikalle, esimerkiksi tunturin laelle.
Kompassin käyttö, kartan suuntaaminen ja maaston lukeminen ovat suunnistamisen perustaitoja, jotka on hyvä osata, jos liikkuu paljon luonnossa. 

Kompassin käyttö, kartan suuntaaminen ja maaston lukeminen ovat suunnistamisen perustaitoja, jotka on hyvä osata, jos liikkuu paljon luonnossa.  Kuva: iStock

Lue myös: Yhdistä nämä kaksi ekotekoa ja nouki talteen enemmän luonnonmarjoja – Pesäpaikat ja monipuolinen kasvillisuus ovat pölyttäjän kannalta lyömätön yhdistelmä

X