Viherkasvit kaipaavat huoltoa kevättalvella – Mullanvaihto pitää juuret elinvoimaisina

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Köynnökset, kaktukset ja isot viherkasvit ovat nyt suosittuja.
Köynnökset, kaktukset ja isot viherkasvit ovat nyt suosittuja. © Plantagen
Jo jonkin aikaa valloillaan ollut viherkasvi-trendi on korona-aikana vain voimistunut, kun ihmiset oleskelevat paljon kotona.

Viherkasvit ovat pidettyjä, koska ne ovat helppohoitoisia ja ne sopivat kotiin kuin kotiin.

Trendiasiantuntijoiden mukaan nyt halutaan kookkaita viherkasveja. Myös kirjavalehtiset kasvit, kuten värinokkonen eli isokirjopeippi, ovat näyttävyytensä vuoksi suosittuja.

Huonekasvien kasvurytmiä määrittelee valon määrä. Suomessa ilman kasvivaloja olevat kasvit ovat marras-tammikuussa lepotilassa. Kun päivät pitenevät, myös huonekasvien kasvu alkaa.

Viherkasvit kaipaavat keväthuoltoa ja uutta multaa

Nyt onkin aika elvyttää kasvit. Aloita keväthuolto poistamalla ruskettuneet lehdet. Puhdista sen jälkeen kasvi pölystä joko viemällä se suihkuun tai pyyhkimällä lehdet nihkeällä rätillä. Puhtaat lehdet pyydystävät kaiken saatavilla olevan auringonvalon ja yhteyttävät tehokkaammin.

Värinokkonen on monelle tuttu kasvi mummolasta.

Värinokkonen on monelle tuttu kasvi mummolasta. © Plantagen

Ruukussa multa maatuu vähitellen ja tiivistyy, jolloin kasvin juuret eivät saa ilmaa ja voivat tukehtua. Lisäksi kasteluvedestä ja lannoitteista multaan kerääntyy pikkuhiljaa haitallisia määriä kalkkia ja suoloja. Kun mullan suolapitoisuus nousee, kasvi ei saa enää tarpeeksi vettä ja nuutuu.

Jokavuotinen mullanvaihto siis takaa, että kasvin juuret säilyvät elinvoimaisina. Mullanvaihto rasittaa kasvia vähiten, kun se tehdään heti kevättalvella uuden kasvun alkaessa. Muista lannoittaa helmikuulta aina lokakuun loppuun asti.

Lähteet: Plantagenin trendi­raportti 2020, Biolan

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 2/21.

Lue myös: Ikiaikainen ihanuus tuo Anu Rannalle iloa: ”Oleanteri on perso säännölliselle hoidolle ja sopii himokastelijalle”

Anu Ranta on Vivan uuden juttusarjan Kukka purkissa asiantuntija. Käsissään hänellä on onnenapila.

Anu Ranta on Vivan uuden juttusarjan Kukka purkissa asiantuntija. Käsissään hänellä on onnenapila. © Susa Junnola

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X