Syöpäpotilaan jonotus Tyksin laboratorion kokeisiin venyi tuntien mittaiseksi – osastonhoitaja selittää hoitajien keskinäistä naureskelua

Jaa artikkeliTilaa Seura
© iStock
Flunssakausi aiheuttaa terveyspalveluissa henkilöstövajeita. Syöpäpotilas Jukka-Pekka Puro yritti päästä Tyksin laboratoriokokeisiin maanantaina: ”Me, jotka olimme tulleet paastokokeeseen ja olleet siellä kohta neljä tuntia, aloimme olla siinä tilassa, että otamme kohta itse itseltämme verinäytteet.”

Odotusaika näytteenottoon venyi marraskuun ensimmäisenä maanantaiaamuna Tyksin A-sairaalan polikliinisessä näytteenottopisteessä tuntien pituiseksi.

Syöpää sairastava yliopistonlehtori Jukka-Pekka Puro saapui paikalle noin kello yhdeksän aamulla ilman, että oli pystynyt syömään aamupalaa ennen näytteenottoa. Hän tarvitsi paastoverinäytteitä välttämättä saman viikon varjoainekuvausta varten.

Jukka-Pekka Puron mukaan jono venyi peräti noin nelituntiseksi. Ensimmäiseen tuntiin-puoleentoista tuntiin edes jonotusnumerot eivät Puron mukaan vaihtuneet lainkaan eli jono seisoi täysin paikallaan.

Hoitajat naureskelivat

Jukka-Pekka Puro kävi välillä ilmoittamassa töissään, että ei pääse kokoukseen. Sen jälkeenkin jono eteni madellen, kunnes aivan viimeminuuteilla hänen jonotusaikanaan hoitohenkilökuntaa saatiin lisää.

”Me, jotka olimme tulleet paastokokeeseen ja olleet siellä kohta neljä tuntia, aloimme olla siinä tilassa, että otamme kohta itse itseltämme ne verinäytteet. Verensokeri oli lähellä nollaa ja alkoi ottaa rankasti päähän”, Puro toteaa.

Jukka-Pekka Puro kummasteli pitkiä jonoja Tyksin laboratoriossa.

Puron ärsytystä lisäsi se, että hoitajat naureskelivat tilanteelle, jossa monet potilaat lähtivät kesken jonon pois ja hoitajat huutelivat vuoronumeroita turhaan.

”Nauru, mikä oli varmaan tarkoitettu heidän sisäiseksi terapiakseen, raikui meidän potilaiden korviin vähän väärällä tavalla”, Puro sanoo.

Puro kirjoitti tapahtuneesta sosiaaliseen mediaan ja sai Tyksiltä anteeksipyynnön ja selityksen sisältäneen vastauksen.

”Sieltä vastattiin asiallisesti, että tässä oli laboratoriohoitajien flunssapoissaoloja syynä. Vararesursseja ei selvästikään ole yhtään. En halua etsiä syyllisiä, sillä ymmärrän kyllä, että vahinkoja käy. Olen saanut yliopistollisessa sairaalassa 95 prosenttisesti hyvää hoitoa”, Puro kertoo.

Osastonhoitaja pahoittelee: ”Naureskelu ei ole asiallista käytöstä hoitotyössä”

Tyksin laboratorion hallinnollinen osastonhoitaja Minna Mäkelä pahoittelee hoitajien naureskelua. Hän painottaa, ettei nauru ole kohdistunut potilaisiin.

”Asiakkaille on tullut sellainen vaikutelma, että hoitajat olisi naureskelleet heille, vaikka hoitajat ovat naureskelleet sille tilanteelle, missä he ovat paineen alla joutuneet työskentelemään. Naureskelu ei ole asiallista käytöstä hoitotyössä, vaikka olisikin paineinen tilanne, mitä olemme nyt käyneet hoitajien kanssa läpi”, Mäkelä sanoo.

Hän korjaa jonoaikojen olleen hiukan maltillisempia kuin Puro sanoo. Ainakin vuoronumerojärjestelmän mukaan maanantain pahin yhtämittainen jonotusaika oli noin kaksi ja puoli tuntia.

Flunssakausi syynä hoitajapulaan

Jonojen hidas liikkuminen johtui flunssakauden henkilöstövajauksesta, sillä viidestä laboratoriohoitajasta kaksi oli A-sairaalan näytteenotosta sairaana. Myös T-sairaalan laboratoriossa oli sairauspoissaoloja, joten sieltäkään ei voitu siirtää henkilökuntaa paikkaamaan henkilöstövajausta ennen kuin vasta lounasaikaan.

”Alkuviikon päivät ja jostain syystä varsinkin kuukauden ensimmäinen maanantai on usein ruuhkainen. Loppuviikkoon mennessä asiakasmäärät selvästi laskevat. Mutta näin hirveitä jonoja ei ole ollut pitkään aikaan”, Minna Mäkelä sanoo.

Keskimäärin asiakkaita A-sairaalan näytteenotossa käy noin 130 päivässä. Määrä voi vaihdella sadan ja kahdensadan välillä. Maanantaina vuoronumerolapun otti noin 150 asiakasta. Keskimääräinen laboratorion näytteenottojonotusaika on 15—30 minuuttia eli maanantaina oli selvästi ruuhkaista.

Hoitajien sairastumiset ovat puhuttaneet myös Meilahden tornisairaalassa, jossa äkillinen hoitajapula sulki neljä leikkaussalia.

X