Hoivakodin asukas kuoli – omaiset maksavat tyhjästä täyden kuun vuokran

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vuokraa voidaan periä, vaikka hoivakodin asukas olisi jo nukkunut pois. © Antti Sihlman
Ikäihmisten hoivakotien asukkailta voidaan periä vuokraa vielä kuoleman jälkeisen kuukauden ajan. Miten tämä on mahdollista?

1 Palveluasunnot

Tuettu palveluasuminen on monen suomalaisen viimeinen asumismuoto. Erilaisilla siivous-, ruoka- ja hoivapalveluilla täydennetyn asumisen kustannukset voivat nousta palvelutasosta ja asuinpaikasta riippuen jopa 2 500–4 000 euroon kuukaudessa. Vuokra on vain osa, summasta ja sopimuksissa on alue- ja yrityskohtaisia eroja. Aina kuolemakaan ei katkaise vuokran perintää.

 

2 Huoneenvuokralaki

Lain mukaan vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kuukausi. Palveluasumisen tapauksessa postuumisti peritty vuokra tarkoittaa pelkkiä asumiskuluja. Irtisanomiskäytännöissä on eroja.

 

3 Kilpau1lutus vaikuttaa

Kunnat ja kaupungit ostavat hoivakotipalveluita kilpailuttamalla. Tällöin irtisanomisaika saattaa lyhentyä. ”Monesti kilpailutuksessa on määritelty, että maksuvelvollisuus päättyy kuolemaa seuraavaan päivään. Jos muuta ei ole sovittu, noudatetaan huoneenvuokralakia”, Mikevan aluejohtaja Jani Attenberg kertoo.

 

4 Tyhjennys ratkaisee

Moni hoivayritys vakuuttaa haluavansa saada hoiva-asuntoon nopeasti uuden asukkaan, koska suurimmat tulot saadaan hoivasta. Mikevasta, Esperi Caresta, Pihlajalinnasta ja Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta vakuutetaan, että uusi vuokralainen pyritään löytämään mahdollisimman pian. Jos tulijoita on, vuokra katkeaa huoneen siivoamiseen.

Attendo soveltaa samaa ”pääsääntöä”, joskaan ei ehdottomasti. ”Joissain hoivakodeissa vuokraa peritään kuun loppuun asti, pois lukien tilanteet, joissa henkilö menehtyy kuun ensimmäisellä viikolla”, viestintäasiantuntija Vili Lähteenmäki kirjoittaa.

Pihlajalinnasta kerrotaan, että irtisanomisajan vuokraa peritään enintään kahdelta viikolta.

 

5 Täyden kuun lasku

Julkisin varoin maksetuille hoivakotipaikoille riittää tulijoita, mutta vuokransa itse maksavia ei aina ole. Silloin vainajan omaiset joutuvat maksamaan tyhjästä täyden kuun vuokran. Näin on käynyt esimerkiksi Mikevan Taivallahden helmi -hoivakodissa Helsingissä. ”Uudessa yksikössä on vielä valitettavan paljon tyhjää”, Mikevan Attenberg kertoo. | 

X