Hollantilaisfirma myy suomalaisille härskisti veronmaksun vapaaehtoisuutta

Jaa kaverilleTilaa Seura
Degiro
Hollantilaisvälittäjä Degiro katsoo, että Suomen laissa oleva kielto tarjota palveluja suomalaisille ei koske sitä. © Colourbox, teksti kuvakaappaus degiro.fi-sivulta
Omaisuuden piilottaminen hallintarekisterin taakse on suomalaisille helpompaa kuin koskaan.

Loppuvuodesta hallitus päätti vetää takaisin pankkialan voimakkaasti lobbaaman lakiesityksen, jolla laista olisi poistettu kielto hallintarekisteröidä suomalaisten sijoittajien pörssiomistuksia Helsingin pörssissä.

Omistusten hallintarekisteröinti tarkoittaa järjestelyä, jossa pörssiyrityksen osakasluetteloon ei merkitä osakkeen todellista omistajaa, vaan ainoastaan osakkeita säilyttävä ja hallinnoiva pankki tai sijoituspalveluyritys.

Lakiesityksen hautaaminen on kuitenkin kaukana ”hallintarekisterin kaatumisesta”.

Tosiasiassa suomalaisia osakkeita on voinut omistaa hallintarekisterin kautta jo vuodesta 1991 – ja voi edelleenkin. Omistajan piilottavaa hallintarekisteriä saa lain mukaan tarjota ainoastaan ulkomaalaisille, mutta käytännössä palveluja tarjotaan myös suomalaisille.

Yrittäessään poistaa laista suomalaisten omistusten hallintarekisteröimisen kiellon valtiovarainministeriö perusteli hanketta muun muassa sillä, että käytäntö on nytkin mahdollinen. Verotusneuvos Markku Hirvonen ei muista, että valtiovarainministeriö olisi koskaan aiemmin näin suoraan myöntänyt, että suomalaisia piilottelee hallintarekistereissä jo nyt.

Hallintarekisteriä on kyllä yritetty kaataa, viimeksi vuonna 1997 talousrikostorjuntaohjelman valmistelun yhteydessä, verohallituksen verotarkastusyksikön silloinen johtaja Hirvonen kertoo. Valmistelijoiden vaatimus hallintarekisteröinnin lopettamisesta kuitenkin vesitettiin.

Netistä suomeksi

Muun muassa alankomaalainen Degiro tarjoaa suomalaisten pörssiomistusten hallintarekisteröintiä verkkopalvelussaan suomalaisille sijoittajille suomen kielellä. Yhtiö katsoo, että Suomen laissa oleva kielto tarjota palveluja suomalaisille ei koske sitä.

Sivulla myös kerrotaan, että yhtiö ”ei ilmoita verottajalle kaupankäynnistäsi, mutta vuoden lopussa lähetämme sinulle raportin, joka on räätälöity Suomen verottajaa silmälläpitäen”.

Itse asiassa valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) mainosti tätä mahdollisuutta pitkin syksyä korostaen, että laki ei kiellä suomalaisia käyttämästä hallintarekisteriä, vaan ainoastaan hallintarekisteröinnin tarjoamista suomalaisille. Rangaistuksia laissa ei ole säädetty.

X