Hovioikeus saa nyt päättää: Voiko poliisi murtaa HS-toimittajan lähdesuojan?

Hovioikeus alkoi tutkia, oliko Helsingin Sanomien toimittajan asuntoon joulukuussa 2017 tehty erityinen kotietsintä laillinen varotoimi vai lähdesuojan vaarantamista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Helsingin Sanomat julkaisi 16.12.2017 jutun, jonka lähteenä ja kuvituksena oli käytetty Puolustusvoimien salaisia asiakirjoja.

Hovioikeus alkoi tutkia, oliko Helsingin Sanomien toimittajan asuntoon joulukuussa 2017 tehty erityinen kotietsintä laillinen varotoimi vai lähdesuojan vaarantamista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Maanantaina 20. elokuuta Helsingin hovioikeudessa alkoi kohua herättäneen tietokonevasarointi-tapauksen käsittely, jossa ratkaistaan millaisissa olosuhteissa poliisi saa tutkia toimittajien työvälineitä. Ratkaisusta odotetaan ennakkotapausta suomalaisen median lähdesuojakäytännölle.

Jutussa vastapuolina ovat keskusrikospoliisi ja Sanoma-yhtiöön kuuluvan Helsingin Sanomien toimittaja Laura Halminen, jonka kodin poliisi ratsasi niin sanotun Viestikoekeskus-uutisjupakan yhteydessä joulukuussa 2017.

Käräjillä poliisin kanta voitti

Käräjäoikeus ratkaisi asian helmikuussa Helsingin Sanomien tappioksi. Oikeuden mielestä poliisilla oli 17. joulukuuta 2017 ollut perusteltu syy tehdä erityinen kotietsintä lehden toimittajan asuntoon. Lehti oli edellispäivänä aloittanut ison juttusarjan Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toiminnasta, käyttäen lähteinään salaiseksi leimattua aineistoa.

Puolustusvoimat oli tämän vuoksi pyytänyt poliisia tutkimaan, mistä ja miten salaiset sotilastiedot oli vuodettu julkisuuteen.  Lisäksi poliisi tutkii, onko Helsingin Sanomat syyllistynyt rikokseen julkaistessaan salaista aineistoa.

Juttusarjaa kirjoittaneeseen työryhmään kuulunut Laura Halminen oli jutun ilmestymistä seuraavana päivänä murskannut tietokoneensa asuintalonsa kellarissa. Vaurioituneesta akusta tulleen savun takia hän oli hälyttänyt palokunnan tuulettamaan tiloja. Toimittaja oli ilmoittanut hätäkeskuspuhelussa totuudenmukaisesti ammattinsa ja kertonut teon syyksi lähdesuojan varjelun.

Keskusrikospoliisi teki samana iltana Halmisen asuntoon erityisen kotietsinnän, missä oli takavarikoitu myös toimittajan muistitikkuja ja älylaitteita.

Tämä oli poliisin mukaan tarpeen Viestikoekeskus-vuodon tutkimiseksi.

Varsinaisen vuodon tutkinta yhä kesken

Toimittajaa edustaneen Sanoma-yhtiön lakimiehen mielestä etsintä ja takavarikko vaaransivat toimittajan muiden keskeneräisten juttujen lähdesuojan. Sanomien mukaan tuhotulla koneella ei ollut Viestikoekeskus-jutun aineistoja, vaan muiden Helsingin Sanomien juttuprojektien tietoja.

Toimittaja käsittelee työssään muun muassa ääriliikkeiden toimintaan sekä tietoturvallisuuteen liittyviä aiheita.

Poliisin mukaan takavarikoituja laitteita on käsitelty niin, ettei lähdesuoja ole ollut vaarassa.

Hovioikeuden päätöksen saaminen voi kestää useita päiviä.

Kotietsinnän laillisuutta koskeva oikeusistunto on vain sivujuonne koko prosessissa: varsinaisen tietovuodon ja vuotajien poliisitutkinta on yhä kesken.

Poliisi on vaitonainen myös siitä, uskovatko viranomaiset yhä Helsingin Sanomien paljastaneen jutullaan rangaistavasti turvallisuussalaisuuksia.

X